úvod
homepage

Komentáře

článku: Dalešice – Zakončení pivovarské sezóny

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

Radegast, (MirEgg, 04.09.2007 14:21) celé vlákno | reagovat
Jiří Kaňa to vystihl přesně, Chody taky :-) Jsem z inkriminovaného regionu a dovolit si prohlásit u piva s "pivními znalci", že Radegast není nijak zvlášť něco extra a že jsou i lepší, hořčí (panuje názor, že Radek je nejhořčí pivo v republice, říkají to přece i v reklamě :-D ), neředěná piva, rovná se společenské sebevraždě (nadneseně) :-)
To Martin Štross, (Chody, 04.09.2007 07:53) celé vlákno | reagovat
V jedné větě píšeš "Hlavně ať je pivní rozmanitost a výběr." a v druhé pak: "Kladno kritizuje každý, to není pivovar, ale sračkovar a už aby zavřel."

To mi nějak neštymuje, a propó Ty už jsi Vorla koštoval?

Co se týče hořkosti Radegastu. On je nějak obzvlášť hořký? Ani jsem si nevšiml ...
"takové divné sladké piva", (Jiří Kaňa, 03.09.2007 22:32) celé vlákno | reagovat
Mno, já mám takový pocit, že pro určitou sortu lidí z Ostravska, milující Radka, bude každé pivo tak trochu "divné SLADKÉ chcánky" , i kdyby mělo IBU 75.
příspěvek, (Martin Štros, 03.09.2007 21:49) celé vlákno | reagovat
Jej to jsem si početl zase nekončící diskusi vlastně tak trochu o všem a o ničem. Já bych zase přispěl něčím jiným. Byl jsem teď v Čechách na s bandou lidí z Ostravka. Ti milují svého Radka a nedají na něj opustit. Ochutnali Bakaláře i Žatec- výborná piva, ale jejich hodnocení: příliš sladké. Takže to je hodně o zvyku, člověku z regionu zvyklého na hořké pivo pak nebude chutnat to sladké ani kdyby se pivovar rozkrájel a já přitom sladá piva můžu ;-) je to o tom co kdy člověk pil a čím byl "odkojený", takže opravdu nemá smysl se s někým hádat jaké pivo je dobré, protože to co je dobré pro jednoho... no to snad každý ví. Hlavně ať je pivní rozmanitost a výběr. ale přít se co je dobré a co špatné, je nekonečné a unavující. Nějak mě poslední týdny vyškolily v tom, že přesvědčovat někoho o tom, co je dobré, je k ničemu, lepší se bavit o fotbale... ať si každý přijde sám na to co chce...
to Luděk : Kladno kritizuje každý, to není pivovar, ale sračkovar a už aby zavřel.
to Petr Žalio, (Luděk, 30.08.2007 15:18) celé vlákno | reagovat
A kritika kladenského Vorla se nepočítá?
Kritika mini, (Jiri.J, 30.08.2007 15:11) celé vlákno | reagovat
Mě nejvíc na těchto pivovarech mrzí ta chuťová nestabilita. Začnou dobrým pivem a pak se 3x vymění majitel, 5x sládek a pivo je každý rok jiné. Obvykle z důvodů snížení vstupů horší. Kde jsou ty časy, kdy sládek v pivovaru dělal 10, 20 let...Tak jen doufám, že si takový Kout n Š udrží pořád tu skvělou kvalitu s níž začal.
PS: po skutečně dlouhé době jsem dostal v hospodě omylem Staropramen 10% (servírka se spletla a donesla mi je místo Bzeneckého)- To byla síla, bylo to jako kanál (bez přehánění)Jak píše Ch. Bukowski o jednom polibku: "jako líbat kanálovou mříž".
Malé = dobré, (Petr Žalio, 30.08.2007 14:47) celé vlákno | reagovat
Tak mám úplně stejný pocit jako Weetek a Ivan Šulc - z většiny komentářů je cítit, že vše co se navaří v malých, menších a nejmenších pivovarech je vždy dobré, výborné a nejlepší. Protože to jsou přece pivovary, které to dělají poctivě, klasicky a také bojují za tu dobrou věc - postavit se těm nadnárodním molochům.
A tak zcela nekriticky a bezmyšlenkovitě, bez hlubší analýzy senzorických vlastností piv atd., platí pravidlo: " to z malého přece musí být vždy dobré..."
Jinak díky Ivane za info, pojedeme ochutnat to nové dalešické. Máme na "Kotýnkovský" začátek v dalešickém pivovaru ty nejlepší vzpomínky. Nejen kvůli fantastickému pivku. Jsem zvědav, jestli se novému sládkovi povede napravit to, co Most pokazil:)
Jarinovi a pár slov o Dalešicích, (Ivan Šulc, 29.08.2007 20:20) celé vlákno | reagovat
V sobotu na pivní slavnosti v Oslavanech jsem se ptal sládka Petra Žáka - oslavanské pivo na Veletrhu malých pivovarů v Dalešicích bude. Jinak na účast ostatních pivovarů jsem se ptal dalešického sládka Aleše Jandíka a bylo mi sděleno, ať se nechám překvapit ... inu, svérázná propagace. Co se týče kvality dalešického piva, rovněž pamatuji to z produkce Jirky Kotýnka a na to nedáme s přáteli dopustit. Po jeho odchodu se však chuťově změnilo, když to zjednoduším, tak už nevybízelo k dalšímu napití a leželo v žaludku, na konci divná pachuť. Dílo dokonal pan Rezka z Mostu. Na jaře se ujal vaření Aleš Jandík, v době půstu, kdy Dalešice neměly navařeno, vypomáhal dodávkami oslavanský pivovar. Dle signálů snad nastal obrat k lepšímu, přijeďte proto tuto sobotu 1.9.2007 do Dalešic ochutnat. A k diskuzi mezi TS a JJ+PŽ snad jen dodám, že i já jsem velkým zastáncem a konzumentem "malých" piv ale ne za každou cenu - už několikráte se nám stalo, že pivo z minipivovaru nebylo příliš pitelné a taky jsme svoji nevoli dali okamžitě najevo. Zdravá kritika je vždy na místě. Tož tak.
ČH, (Jiri.J, 29.08.2007 12:43) celé vlákno | reagovat
ČH pivovar je jistě velmi sympatický. Stavba působila ještě před pár lety velmi romanticky. Zvláště, když si člověk naplnil 5l soudeček, při setmnění si sedl za pivovar, koukal se na rozsvícenou varnu a poslouchal tiché drnčení. Nádherné byly prohlídky, když se začínalo sladovnou, pak se šlo přes spojovací dřevěný můstek na půdu, kde ležely pytle se sladem, potom na varnu (tehdy stařičkou dvounádobovku) a pak dále směr sklep. Trošku mi vadí ta komercionalizace (bowling ap.), ale je mi jasné, že z finančního hlediska je to pro pivovar skvělý přínos a prostě to dnes jinak nejde. Dříve mi pivo z ČH chutnalo velmi. Bohužel dnes už u něj cítím tvrdý propad. Ale vcelku chutné mi připadlo jejich "1530" a pivní pálenky jsou rovněž mimořádně chutné.
..., (Weetek, 29.08.2007 10:18) celé vlákno | reagovat
To je mi zase debata.. :-) Je zábavné pozorovat, jak různí lidé se můžou zajímat o pivo. Někdo je až nekritický optimista, všude u nás vidí různé "pivní punkty" a "šmakulády" a někdo holt zase možná až příliš kritický realista, kterého ta naše česká "pestrost" zas až tolik nebaví. Já osobně se přiznám, že mi je pivovar ČH sympatický, párkár jsem ho navštívil a jejich pivo mi poměrně chytná, ale přestože ho pívám nárazově a nesystematicky, určitý subjektivní úustup kvality jsem zaznamenal.

Ono se na to tady porůznu v diskusích naráží už nějaký čas: má cenu chválit z principu všechno, co je "malé a střední", potažmo "restaurační" a děkovat za alternativy oproti (nad)národním velkochemičkám, anebo prostě psát objektivně (leč nepředpojatě) a s rizikem, že se sem tam tne do živého.
hodnocení piv z ČH, (Tomáš Semrád, 29.08.2007 07:01) celé vlákno | reagovat
Děkuji panu Žaliovi za jeho podrobný detailní popis a rozbor některých černohorských piv. Dokonalá senzorická analýza.
Na hodnocení piv z produkce pivovaru Černá Hora jsem nijak nenaléhal, pouze mne zajímalo z důvodu toho, že jsem v tomto pivovaru působil (to se asi dá pochopit) a měl jsem a stále k němu mám určitý kladný vztah, za druhé můj požadavek vyplynul z níže rozvinuté diskuse na základě příspěvku vašeho "kolegy". Pokud někdo vystoupí s veřejnou kritikou čehokoli, musí počítat, že vzniknou dotazy těch, jež s ní nesouhlasí a on by ji měl dokázat obhájit. Nebo se mýlím?
Mimochodem já ještě původně zmínil i pivovar Dalešice a vyjádřil jsem se pochvalně i o jeho produktech (nikoli jen ČH), avšak i v jeho případě jsem byl rovněž upozorněn, že to už dávno není dobrý pivo, a proč už to není dobrý pivo (viz např. mostecký sládek a bla, bla, bla). Primárně mi tedy o Černou Horu nešlo, nicméně je zcela lidsky normální a pochopitelné, že když byl člověk na něčem osobně zaangažován, pak ho názory na tu konkrétní věc zajímají mnohem více, intenzivněji, což vy ale asi moc nechápete z pozice hledače, vám ta vazba jaksi chybí, a pokud byste pracoval v nějakém pivovaru, jehož by se třeba týkala podobná kritika, zřejmě byste na to reagoval stejně a rovněž.... I takto je potřeba se na toto dívat, z opačného pohledu. Já váš názor respektuji, avšak s ním nesouhlasím, a to zcela s tvrzením, že pivo z pivovaru ČH je jedním z nejhorších piv u nás, to je dle mého názoru neobjektivní tvrzení, nezlobte se na mě. Já si myslím, že z průmyslových pivovarů, působících na našem trhu, patří produkty tohoto pivovaru k chuťově nejzajímavějším (záměrně nepíši nejlepším, poněvadž toto se nedá změřit....), a samotný pivovar se snaží tuzemský trh neustále něčím obohacovat, jak jsem to osobně i poznal, snaha je to dělat opravdu poctivě (jo a ve sklepě žádné brambory nemají, to jen pro vaši představu). Druhá věc je, že to nemusí vždy a všem vyhovovat. Ale ukažte mi jediné pivo na světě, které chutná všem, takové neznám!.
Na základě vašeho hodnocení jsem si včera "odskočil" na dvě černohorské 12 a narozdíl od Vás si pošmákl. Pěna hned neopadla, v aroma stopy po sladu a chmelu, kořenovou zeleninu jsem viděl na protějším stole, kde si jeden dával mrkvový salát, dobře pitelné pivečko, nic těžkého, svěží a správně řízné. Díky Vlasto Zedku za to jak ji dobrou vaříš!
to: Petr Vácha, (Prd, 28.08.2007 20:42) celé vlákno | reagovat
Jaká to náhoda ale před stounama jsem se s kamarádem taky vydal na Solniční do Zelené kočky. Ale pivo (11 kvasnicová) mě chutnalo, ohodnotil bych 3,5 na tady používané škále. I když je pravda že dalešické bývalo lepší...
Černá Hora - charakteristika pro TS, (Petr Žalio, 28.08.2007 17:30) celé vlákno | reagovat
Tomáši nevím proč se tak rozčilujete? Vypadá to, že jsme asi bodli do vosího hnízda, naším negativním názorem na ČH?:)
Proč tak naléháte na naše ohodnocení zrovna tohoto piva? Nikdy předtím Vás názor na jakékoliv jiné české pivo vůbec nezajímal. Na zahraniční už vůbec. Ani jste se nikdy nevyjádřil ke značkám o kterých jsme na SP psali (ať už pozitivně či negativně).
Nevím co chcete KONKRÉTNĚ slyšet? Dle našeho názoru se jedná o jedno s nejhorších piv v ČR. Pokud bych měl popsat jeho senzorické vlastnosti, jak asi vyžadujete, tak dál raději nečtěte:)

12 světlé - Pěna hned opadá pokud se vůbec vytvoří. V aroma ani stopa po sladu či chmelu. Zato velmi výrazná ovocná esterovost (stopy po jablku, snad i kořenové zelenině?). Velmi těžká konzistence, přespřílišná tělnatost na úkor svěžesti, perlivosti a šťavnatosti. CO2 zde není přirozeně hebce šumivý, ale velmi řezavý a štiplavý.
V chuti opět ovocné tóny, které nemají co dělat ve spodně kvašených pivech. Opět není cítit žádná sladovost, ale spíše zatuchlost ( náznaky snad sklep s bramborama?) a silná kvasničnost. Místo příjemně suchého doznívání po chmelu zde převažuje agresivní pelyňková hořkost. Žádné doznívání - jak když utne, naštěstí:)

12 tmavá - tak to je přímo odstrašující příklad jak by neměl vypadat Dunkel Lager. Opět žádná stopa po sladovosti a chmel. , ani v aroma ani v chuti. Výrazné meltově - cikorkové aroma. Žádná stopa po sladu, příjemné praženosti, čokoládě atd., která by měla být charakteristická pro tento druh.
V chuti výrazné stopy po kuléru (pochybuji, že vůbec pivo vaří z barvících sladů), velmi sladké, až po meltě. Místo výrazného chmeleného, suchého závěru, kterým se má Dunkel Lager honosit, převažuje kulérově-sacharinová, až lepivá sladkost.
Tak to je naše odpověď na Váš dotaz. Doufám, že Vám to stačí a nerozčílí Vás to:)
Ale je to jen názor nás "hledačů", na odborný názor se zkuste zeptat jinde.
Pivo a pivo, (Karel Kvapil, 28.08.2007 15:05) celé vlákno | reagovat
Bať chlapi, pivo je tu především proto, abychom se z něj těšili. Každý má tu svou chuť a svou pravdu. Má ji Tomáš, mají ji i naši dva "akademici" JJ a PŽ. Ale nejvíce ji má PIvoš.

Jak píše:
"Nemá smysl se pořád nimrat v tom co a jak. Pivo buď chutná a je dobrý nebo nechutná a je to humus. Pořád nějaký kvašení atd. Není to jedno? Mě víc naštve, když je pivo teplý a hospodskej nečistí trubky.
Pište spíš o pařbách, kalbách a pivních akcích, která děláte. U takových sešlostí je největší sranda a pohodička."

Tož tak ...
že by přece jen, (Tomáš Semrád, 28.08.2007 13:50) celé vlákno | reagovat
Děkuji za info.
Co člověk, to názor, to já nikomu neberu. Na druhou stranu je pravda, že na Moravě se toho dá ochutnat hafo...:-).
Alespoň, že ten Bzenec za něco dle Vás stojí, výjimka potvrzuje pravidlo...
čh, (Jiří.J, 28.08.2007 13:16) celé vlákno | reagovat
Nezamlouvají se mi senzorické vlastnosti tohoto. Primárně jeho chuť.
Taky mě překvapila po nalití do sklenice ta "bohatá a trvanlivá" pěna:-)).
Jinak už připravujeme s P.Ž. článek o amerických Barley Wine, která jsme zkoušeli minulý týden. Tentokráte jsme je i nafotili.
Dále pak o minipivovaru v Bzenci, kde pan Radomil Paták vaří skutečně vynikající pivo.
Doporučuji zajet si do tamní pivnice Myslivna a ozkoušet je.
A ještě pro Tomáše Semráda. Je to cca 4 týdny, co se v Brně zastavil jeden německý pivní publicista (měl nazkoušeno asi 2500 druhů piv) a světe div se taky si moc u nás na Moravě nepošmákl.

Diskuse, (PIvoš, 28.08.2007 12:37) celé vlákno | reagovat
Chlapi, mě se ty věčný diskuse a hádky nad pivem zdají zbytečný. My jsme u nás v Ostravě taková dobrá pivní partička. Je nás 8, průměrný věk 32 let. Každý týden si děláme bečičku. Je to levný a máme pohodičku. K tomu nějaká opékačka a co víc můžete chtít. Dřív jsme pili
Radka, ale teď je to hnusná sodovka. Pak jsme přešli na Ostravar a Staropramen. Teď už 2 roky máme každý týden něco jiných. Naštěstí máme mezi sebou dva řidiče z povolání, kteří vždycky přivezou něco nového. Zrovna před měsícem Dalešice 11% a bylo dobrý. ČH jsme měli taky a nevím co je na něm špatný. Teď nevíme co dřív, pivovarů je jak na...
Nemá smysl se pořád nimrat v tom co a jak. Pivo buď chutná a je dobrý nebo nechutná a je
to humus. Pořád nějaký kvašení atd. Není to jedno? Mě víc naštve, když je pivo teplý a hospodskej nečistí trubky.
Pište spíš o pařbách, kalbách a pivních akcích, která děláte. U takových sešlostí je největší sranda a pohodička.
na vysvětlenou, (Tomáš Semrád, 28.08.2007 12:36) celé vlákno | reagovat
Milý Honzo Kočko, já jsem pouze napsal, že kritizovat a hanit dokáže každej čičmunda, nic víc, nic méně. Nikoho kokrétního jsem nejmenoval, buď tak laskav a nic mi nepodsouvej!
Pro mě je jedním z největších odborníků v pravém slova smyslu, který sem přispívá (třeba kromě tebou zmíněného Honzy Šuráně), Roman Holoubek. Znalý vynikající pivní teorie, potažmo pivní praxe, který i něco dokázal, na rozdíl od těch zmíněných pánů. Jenomže ten si na nic dokazovat nemusí, na nic si tady nehraje a dokáže své názory formulovat poněkud jinak, řekl bych skromněji, nepochybně i jinak vystupuje. Žádná laciná hodnocení typu, jež už tady z klávesnice pánů Jobánka a Žalia také zazněla. Ten je pro mě opravdovým odborníkem.
A po vás pane Jobánku bych chtěl co taktéž i já vědět, co KONKRÉTNĚ vám vadí na černohorském pivu? Pořád jste se jaksi nevyjádřil, že by nebyly argumenty????
To . Tomáš Semrád, (Jiri.J, 28.08.2007 12:21) celé vlákno | reagovat
Ale, ale, tady se nám někdo pěkně rozohnil.
Tak pro uklidnění v ČH pivovaru jsem byl cca 5x (poprvé v r. 1993).
Nerozumím jakým způsobem bych měl dokládat "argumenty" a
"hmatatelné důkazy"? A hlavně o čem?
Které jsou to "kvality", které musí mít podle Vás člověk konzumující pivo (myslím teď sebe). Laskavost?
V oboru pivovarnictví se tak nějak nepovažuji za odborníka, ale za amatérského hledače.
Pokud zde něco píši, tak s dobrým úmyslem "přihodit také totšku do mlýna" a ne kvůli konfrontaci.
kritika, (honza, 28.08.2007 10:14) celé vlákno | reagovat
Nejsem jejich tiskovej mluvci a ta zminka o Kvasnem prumyslu byla proto, ze si nemyslim, ze by meli patrit do skupiny, jak jsi Ty napsal "kazdej cicmunda".

Jen se chci zeptat -...To, že někdo píše do Kvasného průmyslu je sice hezká věc, ale tam píše řada lidí, to mě má jako utvrdit o jejich kvalitách?...

Ty znas lidi, co pisou do Kvasnyho prumyslu, kdyz tam pise rada lidi? Nemusi Te to utvrzovat o nicem. Ale jsou jedni z mala, pokud nepocitam treba Honzu Surane, z prispivajicich na tomto serveru, kteri pisi pravidelne do vseobecne uznavaneho periodika.
123
Vyhledávání