úvod
homepage

Komentáře

článku: Chimay - skutečný vrchol trapistického umění

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Urcite, (Martin, 14.05.2004 10:18) celé vlákno | reagovat
ho v pivni galerii maji, jelikoz jsem ho tam predevcirem kupoval :-)
Obchod, (Petr Sitař, 30.04.2004 10:09) celé vlákno | reagovat
Nejsem si 100% jistý, ale mám 98% pocit, že jsem Chimay viděl včera (29.4.2004) v Pivní galerii, U průhonu 9, Praha Holešovice. Tel: 220 870 613, mob: 602209854

Brzo se tam stavím tak to ověřím, nebo si tam zavolejte a našte, zdali mám pravdu.
Díky Petr
Vyslovnost, (Honza, 28.04.2004 23:45) celé vlákno | reagovat
Nerad bych se tu jazykove pletl, ale v Belgii se to cte [Šimej]

Honza
Chimay, (Jiří Kaňa, 27.04.2004 11:51) celé vlákno | reagovat
A ještě jazykový dotaz - jak se správně vyslovuje "Chimay"?
Dík.
Nechci příliš prudit,, (Sládek CZ, 24.04.2004 03:20) celé vlákno | reagovat
ale dá se jakýkoliv nápoj po několika letech zrání v sudu vůbec ještě nazvat PIVO?!? Já pod pojmem pivo pořád ještě vidím nápoj, který podněcuje k dalšímu napití, což nemůžu v případě Chimay konstatovat ani při nejlepší vůli. Co takhle název Barley Wine - Sladové víno...
Od teorie k praxi, (Borowiec, 23.04.2004 17:08) celé vlákno | reagovat
Dokud bude nejblizsim mistem pro nakup takovehoto piva KaDeVe v Berline nebo famózní lahudkarstvi ve Vidni Boehle, tak si nasinec podobneho piva moc neuzije. Pro to se ptam, bude v prodeji i v nekterem obchode v Cechach, jit na nej do restaurace uprimne receno nema , jako na jakekoli jine pivo prodavane vyhradne v lahvi smysl. Pro doplneni Boehle Grande reserve prodava za 6.30 Euro. KaDeVe bude trosicku levnejsi
cena, (Jiří Kaňa, 22.04.2004 11:00) celé vlákno | reagovat
Za kolik se dá pořídit lahev takového špičkového piva?
Pár drobných zkušeností z pivem Chimay, (Jiří Jobánek, 22.04.2004 08:30) celé vlákno | reagovat
Rád bych přidal několik svých zkušeností s pivem Chimay.
Osobně jsem mile překvapen, že existuje dovozce do naší tak konzervativní země a doufám, že toto skvělé pivo bude dostupné, alespoň v některých specializovaných obchodech.
Osobně jsem měl možnost ochutnat i archivní ročníky a mohu je jen doporučit. WS kamarádem jsme trošku experimentovali s archivací trapistických piv, ale člověk samozřejmě těžko vydrží 10 let! naštěstí existují i jené možnosti!
V Antverpách v pivnice Kulminator jsem ozkoušel 10 let staré Chimay Rod, po desti letech pivo ztrácí téměř veškerý kysličník, získává lehké tělo a nádherné oříškové aroma, jakoby po sherry amontilado. Optimální se mi však jeví cca po 5-ti letech. Chimay Blue jsme degustovali dokonce 15 let starý. byl to fantastický zážitek, pivo v sobě neslo doutníkové podtóny a skutečně nejvíce připomínalo portské.
Chimay Blond se dnes dokonce prodává i v sudové verzi.
Antverpskou pivnici Kulminator vřele doporučuji, najdete zde nepřeberné množství ročnikových piv, od lambiců až po trappist. Tak můžete ozkoušet i pivo Witkap Pater z r. 1980, kdy toto pivo vařili ještě trapističtí mniši v pivovaru Witkap v Brasschaatu /dnes se vaří v Slaghnuylder, Ninove/. Rovněž samotný klášter je na trapistické poměry poměrně otevřený. V nedaleké brasserie si pak můžete k chimayskému dát belgičany tolik milované slávky na Chimay blonde.
Rozhodně na základě vlastní zkušenosti doporučuji trapistická piva kupovat buď starší, nebo je nechat nějaký rok archivovat i když jako mladá jso rovněž geniální a mají samozřejmě také své kouzlo /podobně, jako mladé víno/.
PS: pro degustaci si však především opatřete originální sklenice.




Vyhledávání