Chimay - skutečný vrchol trapistického umění
Hodnocení: 1,72 Hodnotících: 42 Zobrazeno: 8933x
Dnes uzavíráme podrobnou exkurzi do tajů jednoho z nejznámějších zástupců trapistických piv, pivních skvostů Chimay. Chimay, to jsou nejen piva, ale i sýry a další překvapení.
Jak správně podávat Chimay?
Mírně nakloňte sklenici a pivo pomalu nalévejte. Chuť piv Chimay nejlépe vyzní v speciálně vyvinuté široké sklenici od Chimay ve tvaru kalicha. Dávejte pozor, abyste se nedotkli hrdlem láhve ani sklenice ani pěny. Nalijte pivo do sklenice najednou a dbejte na to, aby v láhvi zůstal asi 1 centimetr piva - v láhvi se usadí nepatrné množství kvasinek z dokvašovacího procesu. Osobě, která bude pít pivo, vysvětlete, že po dopití první sklenice může poznat další chuť piva po naservírování zbylého piva i s kvasem.
Jakým způsobem a jak dlouho je možné trapistická piva Chimay skladovat?
Nejlépe ve vertikální poloze, aby kvasinky zůstaly na dně láhve, při teplotě 10 až 12 °C, v suchu a ve tmě.
Datum spotřeby, uvedené na některých vinětách, je pouze doporučující a neznamená to, že by se pivo nedalo pít po tomto datu. Ve skutečnosti piva Chimay se nikdy nezkazí.
Někteří znalci budou skladovat ve sklepě Chimay Blue/Grande Reserve 10, 15 nebo dokonce 20 let. Takové pivo bude mít časem aroma jako portské.
Portfolio piv Chimay
Co byste měli k pivu Chimay jíst?
K Chimay je nepochybně nejlepší Chimay! Tedy čtyři Chimay sýry: Grand Classic, Grand Cru, Old Chimay a Chimay k pivu. Ale pivo Chimay může být použito také jako ingredience do celé řady kulinářských výtvorů (viz www.gamex.cz ).
Nabídka trapistických sýrů Chimay
Recept na Zabaglione (Sabayon) s Chimay Blue
Recept na 4 porce :
4 vaječné žloutky
polovina vaječné skořápky (jako základní odměrka)
330 ml Chimay Blue
krupicový cukr
Pěnová konzistence karamelové barvy, která se podává s vanilkovou zmrzlinou ještě za tepla. Při spojení pěny a vanilkové zmrzliny vzniká jedinečná karamelová chuť s příchutí Chimay Blue. Příprava probíhá ve vodní lázni. Podává se ve skleničce Chimay !!!
Výrobní postup
K přípravě 4 porcí potřebujete 4 vaječné žloutky, které se jemně rozšlehají se čtyřma čajovýma lžičkama cukru odměřeného v půlce vaječné skořápky. Dále se přidává 8 půlek vaječných skořápek (jako odměrek) Chimay Blue a vyšlehá se tužší pěna, která se umístí do vodní lázně a na mírném ohni se dá zahřívá 15 minut. Při tepelné úpravě se musí dávat pozor na to, aby se ne vytvářely hrubky.
Dobrou chuť a všechno nejlepší Vám přeje Chimay.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 14.05.2004 10:18 | Komentovat |
Urcite Martin | 14.05.2004 10:18 |
---|---|
ho v pivni galerii maji, jelikoz jsem ho tam predevcirem kupoval :-) | |
Obchod Petr Sitař | 30.04.2004 10:09 |
Nejsem si 100% jistý, ale mám 98% pocit, že jsem Chimay viděl včera (29.4.2004) v Pivní... | |
Vyslovnost Honza | 28.04.2004 23:45 |
Nerad bych se tu jazykove pletl, ale v Belgii se to cte [Šimej] Honza | |
Chimay Jiří Kaňa | 27.04.2004 11:51 |
A ještě jazykový dotaz - jak se správně vyslovuje "Chimay"? Dík. | |
Nechci příliš prudit, Sládek CZ | 24.04.2004 03:20 |
ale dá se jakýkoliv nápoj po několika letech zrání v sudu vůbec ještě nazvat PIVO?!? Já... | |
Od teorie k praxi Borowiec | 23.04.2004 17:08 |
Dokud bude nejblizsim mistem pro nakup takovehoto piva KaDeVe v Berline nebo famózní... | |
cena Jiří Kaňa | 22.04.2004 11:00 |
Za kolik se dá pořídit lahev takového špičkového piva? | |
Pár drobných zkušeností z pivem Chimay Jiří Jobánek | 22.04.2004 08:30 |
Rád bych přidal několik svých zkušeností s pivem Chimay. Osobně jsem mile překvapen, že... |