úvod
homepage

Chimay - skutečný vrchol trapistického umění vytisknout článek

Přidáno: 22. dubna 2004  •  Autor: Ing. Albert Rodin
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,72 hodnotících Hodnotících: 42 počet zobrazení Zobrazeno: 8870x

Dnes uzavíráme podrobnou exkurzi do tajů jednoho z nejznámějších zástupců trapistických piv, pivních skvostů Chimay. Chimay, to jsou nejen piva, ale i sýry a další překvapení.

Jak správně podávat Chimay?

Mírně nakloňte sklenici a pivo pomalu nalévejte. Chuť piv Chimay nejlépe vyzní v speciálně vyvinuté široké sklenici od Chimay ve tvaru kalicha. Dávejte pozor, abyste se nedotkli hrdlem láhve ani sklenice ani pěny. Nalijte pivo do sklenice najednou a dbejte na to, aby v láhvi zůstal asi 1 centimetr piva - v láhvi se usadí nepatrné množství kvasinek z dokvašovacího procesu. Osobě, která bude pít pivo, vysvětlete, že po dopití první sklenice může poznat další chuť piva po naservírování zbylého piva i s kvasem.

Jakým způsobem a jak dlouho je možné trapistická piva Chimay skladovat?

Nejlépe ve vertikální poloze, aby kvasinky zůstaly na dně láhve, při teplotě 10 až 12 °C, v suchu a ve tmě. Datum spotřeby, uvedené na některých vinětách, je pouze doporučující a neznamená to, že by se pivo nedalo pít po tomto datu. Ve skutečnosti piva Chimay se nikdy nezkazí.
Někteří znalci budou skladovat ve sklepě Chimay Blue/Grande Reserve 10, 15 nebo dokonce 20 let. Takové pivo bude mít časem aroma jako portské.



Portfolio piv Chimay

Co byste měli k pivu Chimay jíst?

K Chimay je nepochybně nejlepší Chimay! Tedy čtyři Chimay sýry: Grand Classic, Grand Cru, Old Chimay a Chimay k pivu. Ale pivo Chimay může být použito také jako ingredience do celé řady kulinářských výtvorů (viz www.gamex.cz ).



Nabídka trapistických sýrů Chimay

Recept na Zabaglione (Sabayon) s Chimay Blue

Recept na 4 porce :
4 vaječné žloutky
polovina vaječné skořápky (jako základní odměrka)
330 ml Chimay Blue
krupicový cukr

Pěnová konzistence karamelové barvy, která se podává s vanilkovou zmrzlinou ještě za tepla. Při spojení pěny a vanilkové zmrzliny vzniká jedinečná karamelová chuť s příchutí Chimay Blue. Příprava probíhá ve vodní lázni. Podává se ve skleničce Chimay !!!

Výrobní postup

K přípravě 4 porcí potřebujete 4 vaječné žloutky, které se jemně rozšlehají se čtyřma čajovýma lžičkama cukru odměřeného v půlce vaječné skořápky. Dále se přidává 8 půlek vaječných skořápek (jako odměrek) Chimay Blue a vyšlehá se tužší pěna, která se umístí do vodní lázně a na mírném ohni se dá zahřívá 15 minut. Při tepelné úpravě se musí dávat pozor na to, aby se ne vytvářely hrubky.

Dobrou chuť a všechno nejlepší Vám přeje Chimay.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 14.05.2004 10:18 Komentovat
Urcite Martin14.05.2004 10:18
ho v pivni galerii maji, jelikoz jsem ho tam predevcirem kupoval :-)
Obchod Petr Sitař30.04.2004 10:09
Nejsem si 100% jistý, ale mám 98% pocit, že jsem Chimay viděl včera (29.4.2004) v Pivní...
Vyslovnost Honza28.04.2004 23:45
Nerad bych se tu jazykove pletl, ale v Belgii se to cte [Šimej] Honza
Chimay Jiří Kaňa27.04.2004 11:51
A ještě jazykový dotaz - jak se správně vyslovuje "Chimay"? Dík.
Nechci příliš prudit, Sládek CZ24.04.2004 03:20
ale dá se jakýkoliv nápoj po několika letech zrání v sudu vůbec ještě nazvat PIVO?!? Já...
Od teorie k praxi Borowiec23.04.2004 17:08
Dokud bude nejblizsim mistem pro nakup takovehoto piva KaDeVe v Berline nebo famózní...
cena Jiří Kaňa22.04.2004 11:00
Za kolik se dá pořídit lahev takového špičkového piva?
Pár drobných zkušeností z pivem Chimay Jiří Jobánek22.04.2004 08:30
Rád bych přidal několik svých zkušeností s pivem Chimay. Osobně jsem mile překvapen, že...
Vyhledávání