úvod
homepage

Komentáře

článku: Novinka na trhu - Merlin

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Zajímavé..., (Martin Povýšil, 21.10.2010 18:34) celé vlákno | reagovat
..na to, že to ještě nikdo nepil, dost odborný rozbor :-). Merlin je normální tmavý ležák 12.8° s použitím praženého ječmene. Žádný stout, žádný speciál. Na barevné škále má hodnotu okolo 160, což je na tmavé pivo celkem dost, ne?
Re: Zajímavé..., (Lukáš "Elf" Provazník, 15.11.2010 15:48) celé vlákno | reagovat
Tak jsem Merlina před pár dny ochutnal ... a nic moc. Inspirace Stoutem je trochu směšná. Barvu má opravdu černou a v chuti je cítit pražený ječmen, ale to prostě nestačí. A na tmavý ležák to není zrovna vyrovnaný pivo. Prostě Merlin sice není špatný, ale také to není žádné terno.
Myslel jsem si..., (kolemjdoucí, 18.10.2010 22:52) celé vlákno | reagovat
...že charakter stoutu utváří také ve velké míře použití technologie svrchního kvašení. Může mi prosím někdo, kdo se v tomto pivním stylu vyzná, vysvětlit, do jaké míry se může spodně kvašený Merlin podobat "klasickému" stoutu? Díky.
Re: Myslel jsem si..., (Lukáš "Elf" Provazník, 20.10.2010 22:13) celé vlákno | reagovat
Ne že bych se ve stylu Dry Stout, což měl být zřejmě předobraz Merlina, nějak zvlášť vyznal. Paradoxně jsem ochutnal více Imperial Stoutů, ovšem pár Dry Stoutů jsem měl taky. Charakter piva samozřejmě vždy utváří použité kvasinky (viz česká a nutno podotknout nepovedená spodně kvašená pšeničná piva). U tmavého ležáku Kelt se to pokoušeli částečně nahradit vyšší zákvasnou teplotou. Ale to snad v Protivíně nedělají. Ovšem na celkovém vyznění piva se dále podílejí použité slady a chmel. Nepředpokládám, že by kromě praženého ječmene - tradiční přísady Dry Stoutů - použili i další ingredience nutné pro uvaření správného Stoutu. Tzn. anglické slady, anglický chmel. Tedy kde je ta inspirace? Použít český slad, český chmel a spodní kvasnice + přidat pražený ječmen, se nezdá být dostatečný pro tvrzení: „inspirovali jsme se Stoutem“. Nechci Merlina zatracovat dřív, než ho ochutnám a doufám, že nepůjde o podobný paskvil jakým byl Kelt, nebo nedávný experiment z přerovského Parníku (do tmavého ležáku přidali pražený žitný slad), myslím si ale, že inspirace Stoutem je pouze zdánlivá a má působit „exotickým“ dojmem (tedy pouhý marketingový nástroj). Podle dostupných informací předpokládám, že půjde o tmavý ležák s vyšší nahořkle-praženou chutí.
Každopádně pokud chce někdo ochutnat opravdový v Česku vařený Stout, nechť si zakoupí Stout z náchodského pivovaru Primátor (jedná se ovšem o Oatmeal Stout). Pro jeho výrobu se určitě používá anglický chmel, oves a kvasinky svrchního kvašení, slad bude asi český.
Re: Re: Myslel jsem si..., (tomas, 20.10.2010 23:03) celé vlákno | reagovat
No mně ten Merlin přijde spíš jako česká odpověď na Schwarzbier než na Stout a i na etiketě stojí Merlin - černý. Ono mezi tmavým ležákem a černým ležákem je rozdíl, i když u nás se to moc neřeší, ale němci to rozlišují na tmavý (dunkel) spíš sladový a v barvě do hněda a černý (schwarz)suše stoutovský v barvě neprůsvitně černočerný, což je právě asi Merlin. Jinak přerovskýho žitnýho Negra bych se zastal. Mně dost chutnal.
Re: Re: Re: Myslel jsem si..., (Lukáš "Elf" Provazník, 21.10.2010 00:17) celé vlákno | reagovat
Jen pár poznámek. Schwarzbier není neprůsvitně černočerný, ale bývá tmavě hnědý, někdy s rubínovými odlesky, ale v podstatě částečně průhledný a kromě jiného není tak suchý jako Stout.
Výraz "černý" bohužel používá vícero českých pivovarů (např. Rebel), přestože se tu klasický Schwarzbier nevaří. Pouze mají u nás některá tmavá piva podobné vlastnosti, ale jen některé a ostatní mají zase blíže k tmavému ležáku (např. tmavý Bernard).
Navíc do Schwarzbieru se přidává pražený slad a ne pražený ječmen, ten se používá do Dry Stoutů.
Jinak si myslím, že poznámka o blízkosti Merlina ke Schwarzbieru spíše než ke Stoutu je zajímavá. Jsem zvědavý, jaké to bude, až Merlina ochutnám.
Re: Re: Re: Re: Myslel jsem si..., (Roman Holoubek, 21.10.2010 07:48) celé vlákno | reagovat
V ostatním souhlasím s Lukášem. V terminologii piv a jejich správného zařazení je u nás poměrně velký maglajs. Vzpomínám na chutné skutečně Černé pivo Eibauer- Schwarzbier.
Re: Re: Re: Myslel jsem si..., (Roman Holoubek, 21.10.2010 07:43) celé vlákno | reagovat
Merlina jsem doposud neměl, ale zastal bych se žitného Negra. Po jeho ochutnání jsme byli velmi mile překvapeni a nadšeni. To pivo bylo přímo výtečné, že jsem ještě jednou dojel do Parníku a koupil poslední zbytek Negra.
Jinak ostatní produkce Parníku je podprůměrná. Tudíž předpokládám spíše na nechtěnou náhodu v případě Negra.
Chutná, (Martin Povýšil, 18.10.2010 19:31) celé vlákno | reagovat
...před chvílí jsem Merlin dopil a musím konstatovat, že jsem vcelku mile překvapen.....
Asi dám ještě jednoho...
Podobnost čistě náhodná?, (Standa Dusík, 18.10.2010 08:14) celé vlákno | reagovat
Nemůžu si pomoct, ale při pohledu na lahev a sklenici se mi vybaví plzeňský Master. Brzy asi začne další soudní spor mezi PP a KB.
Vyhledávání