úvod
homepage

Komentáře

článku: Novinka na trhu - Merlin

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: Myslel jsem si..., (Lukáš "Elf" Provazník, 20.10.2010 22:13) celé vlákno | reagovat
Ne že bych se ve stylu Dry Stout, což měl být zřejmě předobraz Merlina, nějak zvlášť vyznal. Paradoxně jsem ochutnal více Imperial Stoutů, ovšem pár Dry Stoutů jsem měl taky. Charakter piva samozřejmě vždy utváří použité kvasinky (viz česká a nutno podotknout nepovedená spodně kvašená pšeničná piva). U tmavého ležáku Kelt se to pokoušeli částečně nahradit vyšší zákvasnou teplotou. Ale to snad v Protivíně nedělají. Ovšem na celkovém vyznění piva se dále podílejí použité slady a chmel. Nepředpokládám, že by kromě praženého ječmene - tradiční přísady Dry Stoutů - použili i další ingredience nutné pro uvaření správného Stoutu. Tzn. anglické slady, anglický chmel. Tedy kde je ta inspirace? Použít český slad, český chmel a spodní kvasnice + přidat pražený ječmen, se nezdá být dostatečný pro tvrzení: „inspirovali jsme se Stoutem“. Nechci Merlina zatracovat dřív, než ho ochutnám a doufám, že nepůjde o podobný paskvil jakým byl Kelt, nebo nedávný experiment z přerovského Parníku (do tmavého ležáku přidali pražený žitný slad), myslím si ale, že inspirace Stoutem je pouze zdánlivá a má působit „exotickým“ dojmem (tedy pouhý marketingový nástroj). Podle dostupných informací předpokládám, že půjde o tmavý ležák s vyšší nahořkle-praženou chutí.
Každopádně pokud chce někdo ochutnat opravdový v Česku vařený Stout, nechť si zakoupí Stout z náchodského pivovaru Primátor (jedná se ovšem o Oatmeal Stout). Pro jeho výrobu se určitě používá anglický chmel, oves a kvasinky svrchního kvašení, slad bude asi český.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání