Komentáře
článku: Pivní styly
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle času
Ale jinak myslím, že dnes již Evropa těžce zaostává za Irish Red Ale z malých USA Breweries..
Dnešní Murphys Irish Red je spodně fermentovaný. Od r.1983, kdy tento pivovar převzal Heineken, změnili původní svrchně fermentovaný klasický Irish Ale na obyčejný spodně fermentovaný Red Lager. Dnes se pro Evropu vaří myslím v Holandsku. Nijak zajímavé pivo.
Irish Red vaří také další irští rivalové Beamish a Guinness. Je to však okrajová záležitost, nikde jsem na ně nenarazil, takže těžko říct, jak chutnají.
Souhlasím s JJ, také si nejvíce francouzské lahůdky GEORGE KILLIAN´S - Biérre Rousse. Fantastický Irish Red Ale!Doporučuji všem. Běžně k dostání.
Vaří se také v Holandsku (Heineken) pod názvem Killians a licenci vlastní i Coors.
Jinak také rád podiskutuji o pivních stylech. Budeš se držet klasických 70ti nebo zvolíš americkou cestu-90 pivních kategorií:))
Irish Red vaří také další irští rivalové Beamish a Guinness. Je to však okrajová záležitost, nikde jsem na ně nenarazil, takže těžko říct, jak chutnají.
Souhlasím s JJ, také si nejvíce francouzské lahůdky GEORGE KILLIAN´S - Biérre Rousse. Fantastický Irish Red Ale!Doporučuji všem. Běžně k dostání.
Vaří se také v Holandsku (Heineken) pod názvem Killians a licenci vlastní i Coors.
Jinak také rád podiskutuji o pivních stylech. Budeš se držet klasických 70ti nebo zvolíš americkou cestu-90 pivních kategorií:))
Tak na seriál jsem zvědavý, doufám, že se kolem něj rozběhne zajímavá diskuze:-)).
Jen malé doplnění:
S pivem MURPHY´S- Irish Red je to poněkud komplikované, pokud vím, tak je spodně fermentované, ale přesto si zachovává styl Irish Red Ale, jen mu trošku chybí ten typický ovocný charakter.
Pozapomněli jste taky na klasiku, Killkeny! V Praze se jeden čas čepovalo i vynikající Caffrey´s, rovněž ve stylu Irish Red (toto pivo se vaří od r. 2005 v Tadcasteru v GB).
Ale nezapomeňme zmínit především proslulou francouzskou variantu Irish Red, GEORGE KILLIAN´S- Biére Rousse. (obj. alk. 6,5%, výrobce Pelfort). Ač se jedná téměř o masový produkt, je to mimořádně zdařilá ukázka tělnatého klasického irského
red ale, převzata z již neexistujícího irského pivovaru (+1956). Oříškově hebké, smetanové. Zcela jemná a nepatrná stopa po zeleném pepři. Doznívání oříškově suché. Na francouzském trhu jej seženete bez větších problémů. Neváhejte a kupte si je! Michael Jackson tento pivní styl doporučuje k jídlům z pečeného vepřového masa.
Jen malé doplnění:
S pivem MURPHY´S- Irish Red je to poněkud komplikované, pokud vím, tak je spodně fermentované, ale přesto si zachovává styl Irish Red Ale, jen mu trošku chybí ten typický ovocný charakter.
Pozapomněli jste taky na klasiku, Killkeny! V Praze se jeden čas čepovalo i vynikající Caffrey´s, rovněž ve stylu Irish Red (toto pivo se vaří od r. 2005 v Tadcasteru v GB).
Ale nezapomeňme zmínit především proslulou francouzskou variantu Irish Red, GEORGE KILLIAN´S- Biére Rousse. (obj. alk. 6,5%, výrobce Pelfort). Ač se jedná téměř o masový produkt, je to mimořádně zdařilá ukázka tělnatého klasického irského
red ale, převzata z již neexistujícího irského pivovaru (+1956). Oříškově hebké, smetanové. Zcela jemná a nepatrná stopa po zeleném pepři. Doznívání oříškově suché. Na francouzském trhu jej seženete bez větších problémů. Neváhejte a kupte si je! Michael Jackson tento pivní styl doporučuje k jídlům z pečeného vepřového masa.
Jiří, tak to jsem o MURPHY´S- Irish Red netušil. Já si je zařadil do kategorie ale a koukám že jsem vedle. Na druhé straně Killkeny se na etiketě pro změnu tváří jako lager, předpokládám jen aby neodradili zbytek Evropy od jejich konzumace.
Já už ani sám nevím, kde jsem k té informaci o Murphy´s Red přišel, ale snad je správná. Pravděpodobně jsem na to narazil v nějaké čsp. nebo u M. Jacksona, fakt nevím. Pokud se mýlím, tak se omlouvám. V Itálii je na trhu chutné Mc Farland, které je jisto jistě spodně fermentované a mělo by se jednat o de facto licenci Murphy´s, tak nevím. Budu rád, dopídí- li se někdo jak to skutečně je.
Kilkenny je 100% svrchně fermentované. Všiml jsem si před pár lety v Rakousku, že i Guinness vyrábí Irish Red...
Kilkenny je 100% svrchně fermentované. Všiml jsem si před pár lety v Rakousku, že i Guinness vyrábí Irish Red...
toto je jen ukazka. A proto je tu diskuse, aby se to pripadne doplnilo. Ja mam taky nekde zapsany irish red americky provenience, jen to ted nemuzu najit:(
JInak diky za info:). S tim Murphys se budu muset preptat.
JInak diky za info:). S tim Murphys se budu muset preptat.
Jeste jednu vec jsem zapomnel - on to vlastne nebude serial, ale prehled, ktery se bude doplnovat a na ktery se bude odkazovat z clanku.
Je tu dost ctenaru, kteri nevi co je lambik a jak eventualne chutna. Proto jim pripadna diskuse prijde nezazivna tak jako eventualne nektere clanky.
Je tu dost ctenaru, kteri nevi co je lambik a jak eventualne chutna. Proto jim pripadna diskuse prijde nezazivna tak jako eventualne nektere clanky.
To by bylo fajn, clovek by se poucil a trochu si udelal prehled a poradek v jedlotlivych kategoriich. Hlavne, aby se z toho nestrhla bitva, jestli to ci ono chutna spise jako fernetova buchta ci salvejovej rizek. :-)
Honzo, už jsem , vzhledem k názvu svetpiva, dlouho čekal, kdy konečně spustíš tok informací o širokém proudu pivních stylů. Vždyť tyto stránky jsou snad poslední ze světově významných :-) které něco podobného ještě nemapují. Tak hurá do toho. Dík
Vyhledávání