úvod
homepage

Komentáře

článku: Pablo’s Tacos v Pelhřimově - pivovar, hospoda a Paul Holborn

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

komentář II, (Martin Borský, 13.06.2007 21:59) celé vlákno | reagovat
Začíná to být trošku komické, jak si zde vyměňujem názory - ale od toho tenhle web asi taky trochu je...

Takže reaguji stylově: při pšeničném Heroldu!

Díky PŽ za informace o historii tmavého ležáku mnichovského typu v prvním bodě jeho posledního příspěvku do diskuze. Pro mě nic nového, ale mnoha dalším čitatelům to třeba příjde vhod k rozšíření obzorů. Dále vidím, že mě pan Žalio nepochopil, alespoň pokud se týká historie březnického tmavého ležáku. Ta se opravdu začala odvíjet v devadesátých letech minulého století. Původ tohoto stylu piva je věc druhá.
Ad druhý bod zmíněného příspěvku: jsem z Havlíčkova Brodu (vlastně docela kousek od Brna) a ceny ležáků z menších pivovarů se opravdu pohybují v obchodě okolo 10 Kč a v hospodě okolo 20 Kč. Rád Vás o tom přesvědčím i ve své Pivní Klenotnici - pivní speciálka v HB.

Na závěr ještě reakce na příspěvek pana Jobánka:
V Březnici se vaří jednak 13°tmavý ležák (mnichovského typu) a také 14° vámi zmiňovaný polotmavý Bohemian Granát Lager. Já měl na mysli ten prvně zmíněný, který březnické pivo celkem proslavil, získal nějaká ta ocenění a vaří se od první poloviny 90 let.
Poznámka o nepitelném Čapovaru se váže k fungování pivovaru v rámci Středočeských pivovarů v 80 letech. V této době pivovar používal etikety s čápem (protože na nepoužívaném pivovarském komíně se tito ptáci usídlili). Chuť tehdejšího březnického piva nemůžu posoudit - nepil jsem ho v té době. Jen si dovedu představit, jak neperspetkívní pivovar před zrušením asi mohl fungovat... Nicméně v době Výzkumného ústavu se v Březnici vařilo dobré pivo. Pověsti o čapovaru v 90 letech vznikly předpokládám na základě setrvačnosti myšlení místních pivařů.

Přeji vám dobré pivo a JJ sílu reagovat.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání