Skutečně velmi radostná zpráva pro všechny pivaře. Už se nemohu dočkat!!!
Rád bych tady, ale znovu poukázal na to jaký důraz klade Paul Halborn na výběru kvalitních surovin!
JEŠTĚ K ČESKÉMU LEŽÁKU
Možná to od mě vyzní překvapivě, ale já se domnívám, že v našich končinách má ležák největší tradici a právě na jeho kvalitě by se mělo více zapracovat. Osobně se domnívám, že není třeba, aby se naši výrobci hned pouštěli do Barley Wine, Imperial Stout, Abby, atd.
Mě by stačil dobrý ležák nebo pilsener. U nás se však té druhé kategorie ani neužívá. Co ji zkusit zavést a mimo světlou 10, 11 a 12 začít vařit i dražší pilsener?
Když se dozvím, že jeden nejmenovaný pivovar chce vylepšit svůj nový speciál tím, že do něj nebude dávat extrakt, ale granule, tak co si mám o tom myslet? Jak toto obstojí ve srovnání se sládkem z Bavorska, který pro svůj pilsener užívá hned tři odrůdy hlávkového chmele? Hallertau a Žatec pro aroma, Tettnang pro hořkost.
Argument typu, že u nás by to z ekonomických důvodů nešlo odmítám. Toto pivo stojí v hospodě 1,70 Euro a v obchodě cca 0,70 Euro.
Možná stojí za to si ještě povšimnout, že právě lidé, kteří vařili pivo mimo ČR si na kvalitních surovinách zakládají (František Richter, p. Zeman Medlešice ad.).
Mimořádně příjemně překvapen jsem byl Heroldem Granát, skutečně povedený tmavý ležák, skvělých chuťových vlastností. Je v majetku Američanů, tuším.
Co se týče toho "minipivovarského boomu", tak bych jen chtěl upozornit, že je to celosvětový trend a ne výlučně záležitost ČR. Vždyť i každá skandinávská země má k 40 mikro a minipivovarů. Totéž můžete vidět na jihu Evropy.
A právě u minipivovarů bych očekával, že budou vařit zajímavé pivní styly a budou více progresivní a nápadití. Zatím pozoruji jen obligátní světlé a tmavé, sem tam ochucené nějakou ohavnou esencí. Od těch větších bych rád přijal dobré spodně kvašené pivo.
Přeji Paulu Hlbornovi a jeho, vpravdě bohulibému počínání, hodně úspěchu, už kvůli sobě:-)). Doufám, že vydrží.
PS: Upozorňuji, že na tomto poli však není první. Fantastická piva různých pivních stylů zde
začal vařit Honza Kočka a Honza Šuráň. Doufám, že to nevzdali:-))
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Rád bych tady, ale znovu poukázal na to jaký důraz klade Paul Halborn na výběru kvalitních surovin!
JEŠTĚ K ČESKÉMU LEŽÁKU
Možná to od mě vyzní překvapivě, ale já se domnívám, že v našich končinách má ležák největší tradici a právě na jeho kvalitě by se mělo více zapracovat. Osobně se domnívám, že není třeba, aby se naši výrobci hned pouštěli do Barley Wine, Imperial Stout, Abby, atd.
Mě by stačil dobrý ležák nebo pilsener. U nás se však té druhé kategorie ani neužívá. Co ji zkusit zavést a mimo světlou 10, 11 a 12 začít vařit i dražší pilsener?
Když se dozvím, že jeden nejmenovaný pivovar chce vylepšit svůj nový speciál tím, že do něj nebude dávat extrakt, ale granule, tak co si mám o tom myslet? Jak toto obstojí ve srovnání se sládkem z Bavorska, který pro svůj pilsener užívá hned tři odrůdy hlávkového chmele? Hallertau a Žatec pro aroma, Tettnang pro hořkost.
Argument typu, že u nás by to z ekonomických důvodů nešlo odmítám. Toto pivo stojí v hospodě 1,70 Euro a v obchodě cca 0,70 Euro.
Možná stojí za to si ještě povšimnout, že právě lidé, kteří vařili pivo mimo ČR si na kvalitních surovinách zakládají (František Richter, p. Zeman Medlešice ad.).
Mimořádně příjemně překvapen jsem byl Heroldem Granát, skutečně povedený tmavý ležák, skvělých chuťových vlastností. Je v majetku Američanů, tuším.
Co se týče toho "minipivovarského boomu", tak bych jen chtěl upozornit, že je to celosvětový trend a ne výlučně záležitost ČR. Vždyť i každá skandinávská země má k 40 mikro a minipivovarů. Totéž můžete vidět na jihu Evropy.
A právě u minipivovarů bych očekával, že budou vařit zajímavé pivní styly a budou více progresivní a nápadití. Zatím pozoruji jen obligátní světlé a tmavé, sem tam ochucené nějakou ohavnou esencí. Od těch větších bych rád přijal dobré spodně kvašené pivo.
Přeji Paulu Hlbornovi a jeho, vpravdě bohulibému počínání, hodně úspěchu, už kvůli sobě:-)). Doufám, že vydrží.
PS: Upozorňuji, že na tomto poli však není první. Fantastická piva různých pivních stylů zde
začal vařit Honza Kočka a Honza Šuráň. Doufám, že to nevzdali:-))