Komentáře
článku: Konec pivovaru Louny. Je to tragédie?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Řemeslo třes se, a zrušme školy SPŠPT a VŠCHT a podobné , jsou asi na nic.Stačí KAREL.
Minipivovary vari lezak infuzne? To by me taky zajimalo, ktere...
Asi rovněž patřím mezi skalní obdivovatele minipivovarů, přesto nemusím pravidelně pít vzorky ze všech. Některým provozovnám se dokonce cíleně vyhýbám. Zajímalo by mne však jaké zdravotní komplikace si můžeme pitím přírodního piva přivodit, snad kromě toho, že při nezřízené každodenní konzumaci nás může postihnout cirhóza jater.
Jestliže nefiltrované pivo způsobuje údajně rakovinu tlustého střeva, jaký byl výskyt oné zhoubné choroby před cca 150 a méně lety kdy jiné pivo prakticky ani nebylo?
Nezávislé střední regionální pivovary miluji, avšak mám strach o jejich existenci, protože zrovna ty jsou nejvíce ohroženy současnou módní a bezvýchodnou globalizací.
Jestliže nefiltrované pivo způsobuje údajně rakovinu tlustého střeva, jaký byl výskyt oné zhoubné choroby před cca 150 a méně lety kdy jiné pivo prakticky ani nebylo?
Nezávislé střední regionální pivovary miluji, avšak mám strach o jejich existenci, protože zrovna ty jsou nejvíce ohroženy současnou módní a bezvýchodnou globalizací.
Zánik provozovny, která přežila dvě světové války, technickou revoluci, komunistické i neokapitalistické běsnění a v neposlední řadě i ztráta pracovních míst bezesporu alespoň dílčí tragédií je, ikdyž chuť lounského piva za posledních cca 20 let doznala dosti výrazných změn. Chemička Heineken hodlá nesporně ve svých zbývajících provozovnách vyrábět své PVC blivajzy s etiketami našich tradičních značek. Samozřejmě, že jim v našem současném pokřiveném světě toto jejich předplacené právo nemůže nikdo upřít.Jen výrazně slyším, vedle růstu plevelu na české pivní scéně i to jak se v hrobě vysokorotačně obrací logistický hrdina velkobřezenského piva Viktor Cibich.
Máte pravdu,některým maxi i mini je lepší se vyhnout.A můj příspěvek vyplývá z vlastních zkušeností(přímo jmenovat nebudu,ať si každý udělá svůj názor na místě)Reklama hlásá KLASICKÝ ČESKÝ ZPŮSOB VÝROBY PIVA...a pak je tam infuze.To je ta lepší verze.O nic víc nejde,než o klamavou reklamu.Ale sám jsem se vícekrát setkal s tím,že "sládci" netuší co dělají za "prasečiny".Nechci unifikovat,ale někdy je to v mini opravdu tragédie a ne nějaká všemohoucí záchrana.Přirovnal bych to ke kuchyním různých hospod a restarací.Má to opravdu hodně společného.Někdy je lepší nevědět kdo a jak to vaří a smaží...
Nevím co Vás vede k osočování minipivovarů (infuzní pivo,je o zdraví, atd). Z Vašeho příspěvku mám dojem, že Vám minipivovary vadí a snažíte se veřejnost ovlivnit, aby se minipivovarům vyhýbala. Podotýkám, že nejsem ani majitel či provozovatel žádného minipivovaru a ani skalní mini...
Tragédie to není. Neštěstí vypadá jinak, i když lidé, co tratí práci a jinou neseženou, to tak cítit mohou. Nadnárodní kolosy, ať už se jmenují Heineken, AB-InBev nebo SABMiler, tak podnikají. Za každou z nich je propouštění a zavřené podniky. U nás, na Slovensku i jinde. Daň za globalizaci to je dost drsná, co?
Jinak soudím, že minipivovary tradici českého pivovarnictví nezachrání. Zatímco na zmíněné Šumavě z nových výhonků možná jednou vyroste les, z žádného minipivovaru větší pivovar nevyroste. Charakter odvětví dělají ty velké. Tak fandím hlavně Budvaru, ale i lidem z PMS nebo z K-Brewery, aby tradiční charakter českého piva udrželi. Od těch nadnárodních vařičů piva z Prazdroje, Gambrinusu, Staropramenu, Krušovic nebo Zlatopramenu to prostě nečekám.
Jinak soudím, že minipivovary tradici českého pivovarnictví nezachrání. Zatímco na zmíněné Šumavě z nových výhonků možná jednou vyroste les, z žádného minipivovaru větší pivovar nevyroste. Charakter odvětví dělají ty velké. Tak fandím hlavně Budvaru, ale i lidem z PMS nebo z K-Brewery, aby tradiční charakter českého piva udrželi. Od těch nadnárodních vařičů piva z Prazdroje, Gambrinusu, Staropramenu, Krušovic nebo Zlatopramenu to prostě nečekám.
citace z http://209.85.135.132/search?q=cache:lgSsMqj8xFwJ:www.pivnicesty.eu/tisk.php+voltr+u+hu%C5%A1k%C5%AF&cd=5&hl=cs&ct=clnk&gl=cz - degustovaná piva z odborného hlediska okomentoval i sládek Pivovaru u Hušků z Bělče nad Orlicí p. Josef Voltr, jehož postřehy k chuti, způsobu vaření a přidávaným surovinám byly více než zajímavé.
-to určitě po půl roce vaření pod vedením Karla Nohejla se ze svářeče ,zámečníka a údržbáře byťáku stal asi přes noc pivovarským odborníkem…..a pohádky je konec.
-to určitě po půl roce vaření pod vedením Karla Nohejla se ze svářeče ,zámečníka a údržbáře byťáku stal asi přes noc pivovarským odborníkem…..a pohádky je konec.
S kolemjdoucím musím souhlasit.Myslím si, že minipivovary, jak to tu „hlásají“ určitě nic nezachrání.Jejich europivo je již vytvořeno.Je to polotmavé infuzní pivo,kde má barva evokovat chlebnatost.Uvařit co nejrychleji – t.j nejlevněji.Cena piva v těchto provozovnách je dána „cenou“ obsluhy.Proto se člověk setkává pravidlem, že po úvodním vaření profesionálem, nastupují snaživí záměčníci, údržbáři, v lepším případě kuchaři.Pěkně jako opičky opakují proces, bez jakýkoliv znalostí technologických, natož nějakou představu o tom, co udělá s pivem nebo s jejich maličkostí chemie.(nějaký rozbor v laboratoři je pro ně „science fiction“)Tyto „vařiči“ se učí metodou pokus-omyl, a konzument se stává pokusným králíkem a netuší to ani jedna strana.Výrobek může být i chuťově zajímavý, protože je určitě jiný, ale pít ho dlouhodobě je o zdraví,a za to ručím.Na druhou stranu jsou minipivovary, je jich menšina a mívají větší výstavy, kde je vše v pořádku.A ty již vypadávají z mini ,ale začínají být průmyslové.A záchranou pro naše pivovarnictví jsou vlaštovky, jako je Chotěboř, Tambor-Dvůr Králové, Kout na Šumavě, Bon-Zašová, Novosad Harrachov.Některé jsou menší, některé už dost velké (výstavem), ale mají jedno společné- vaří a vyrábějí opravdově a profesionálně slušná piva.Není pivovar jako pivovar a není mini jako mini, a nebo když dva dělají totéž nemusí to být totéž.(nemyslím sortiment a druhy piva).Závěr z této úvahy?„Škrtat“ by se mělo nejen nahoře , ale mnohdy i ty dole.Obojí jsou cesty do pivních pekel.
...je v zásadě dobrá, ale v dlouhodobém horizontu se obávám třech věcí: a) i když třeba vznikne o to víc minipivovarů, tak člověk, který nebude chtít být vázán jen na jednu značku v místě bydliště, bude muset procestovat co víkend půl republiky "aby se dobře napil". Průmyslové pivovary mají mj. tu výhodu, že jejich pivo je potencionálně snadno dostupné. A to obzvláště v lahvích, které jsou pro mě osobně hodně důležité, jelikož hospody v česku se urputně snaží co nejvíce podobat plynovým komorám. b) když se radikálně sníží úroveň českého piva z hlediska průmyslového výrobku, sníží se časem i úroveň minipivovarů, protože proč by se kdo snažil, když bude tak jako tak o sto procent lepší než jakékoli pivo z krámu. S čímž souvisí za c) restauračních pivovarů bude jak hub po dešti, ale kvalitních sládků atd. bude nedostatek, takže se spousta piv bude podobat jako gambáč gambáči a vznikne kategorie "minipivovarský eurobeer". Dle mého neskromného názoru jsou střední průmyslové pivovary (Louny, Žatec, Rebel, Poutník, Polička a další a další), páteří českého pivovarnictví a každé nesmyslné zavření je velká ztráta, byť se třeba projeví až za delší dobu. Děkuji za pozornost.
to jejich pivo se nedá pít. Aby nás ho pít donutili, tak raději skoupí a zavřou všechny menčí pivovary. Doufám, že za každý zavřený pivovar si nadšenci vybudují 2 nové minipivovary!
Kdysi jsme se ve škole učili o časové spirále (věci se v zásadě neopakují, ale události si bývají podobné).
Lidem od Red Star jsou takové články u prde** a nám nezbývá nic jiného, než se uklidňovat myšlenkou, že ...
"Vše zlé je pro něco dobré!"
Lidem od Red Star jsou takové články u prde** a nám nezbývá nic jiného, než se uklidňovat myšlenkou, že ...
"Vše zlé je pro něco dobré!"
Podobný članek, napsal už někdo tuším v roce 1939.
1 | 2 |
Vyhledávání