úvod
homepage

Komentáře

článku: Šrotujeme

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle vláken

Re: Re: Re: Kladivkovy srotovnik, (denjack, 21.07.2009 12:46) celé vlákno | reagovat
Ja jsem nakonec kavomlynek taky naladil do docela pouzitelne formy. Urcite souhlasim s nazorem, ze starej kavomlynek z obchodu je do rekneme 1000Kc vyborna volba - levna, rychla a co se tyce kvality nasrotovani uchazejici.
Mimochodem, pokud by to nekoho zajimalo - nevim, jak se sem vkladaji obrazky, tudiz formou odkazu - tady je pohled na odkrytovany stroj se sejmutym "statorem": http://img44.imageshack.us/img44/2618/obraz019zen.jpg
Tady pohled dovnitr "statoru" na druhy kamen: http://img41.imageshack.us/img41/3322/obraz021u.jpg
Cetl jsem tvou serii clanku (mimochodem, je vynikajici, inspirujici, diky!) a ac mam jinej typ kavomlynku, predpokladam, ze princip bude asi podobnej, jen krabice a pohon (muj je jednofazovy, tvuj podle toho, co jsem videl na aukcich, kde ten samy nabizeli je trifazovy) bude jinak.
Re: Re: Kladivkovy srotovnik, (denjack, 21.07.2009 12:31) celé vlákno | reagovat
Pravda je, ze nemam osobni zkusenost. Ale krome ruznych textu zabyvajicich se vyrobou piva mi tenhle nazor osobne upevnil i sladek z Pegasa (restauracni pivovar v Brne). Mozna je to otazka nastaveni sily tluceni, nebo zvlacneni pluchy namocenim pred srotovanim (jak psal Hroch), nevim.
Re: Re: Kladivkovy srotovnik, (hroch, 20.07.2009 20:21) celé vlákno | reagovat
V pivovarech se ještě před šrotováním lehce zvyšuje vlhkost zrna- respektive pluchy zvlhčením, aby se tolik nadrtila. Já osobně mám s kafemlýnkem dobré zkušenosti. Běžel sice opačně, ale mám ho nastavený že pluchy zůstávají cca čtvrtinové až třetinové, zrno je tak na pět větších kousků a zbytek mouka. Scezuje to rozumně. Můžu porovnat se šrotovaným sladem od Vendelína Krkošky na válcovém šrotovníku a po řádném nastavení mého kafemlýnku mám shodný výsledek scezování.
Re: Kladivkovy srotovnik, (Petr Měrka, 20.07.2009 19:42) celé vlákno | reagovat
Myslím, že s kladívkovým šrotovníkem nemáš pravdu.
zkoušel jsem to sice jen s nesladovaným ječmenem, ale i při nejhrubším sítu kladívka pluchy rozšmelcovaly na jemno. U sladu, který je sušší a tím i křehčí ořčekávám ještě horší výsledek.
Proto taky v minipivovarech melou mezi dvěna rýhovanými válci, zrno se rozmáčkne a plucha se rozpadne při nejhorším na několik málo částí
Kladivkovy srotovnik, (denjack, 20.07.2009 15:03) celé vlákno | reagovat
Na srotovani sladu by byl jednoznacne nejlepsi kladivkovy srotovnik - ten zrno srotuje roztloukanim, takze pluchy zustanou neporusene.
O neco horsi vysledek bude mit srotovnik na principu dvou otacejicich se valcu (kdo byl na kurzu v Podskalske, tak prave ten, co tam pouzivaji), jinak zaklad na nej lze koupit treba tady: http://tinyurl.com/lvwys8 - castecne reze (povrch valcu je drsny), catecne drti tlakem
Nejhorsi vysledky ma srotovnik na principu dvou otacejicich se disku s ostrymi ryhami - PORKERT S150, kavomlynky, tj. co tak ctu to, co tu vetsinou pouzivame, i ja. Tenhle typ zrno pouze reze.
K mym zkusenostem - jako prvni jsem sahl samozrejme po klasice - Porkert S 150. Drti moc pluchy, navic (nevim, jestli to byl jen muj kus - zpracovani je tak hrube, ze verim, ze co kus to original) mi nesel rozumne nastavit - otacivy kamen se nedal ke sneku dotahnout uplne napevno (trochu kvedlal), takze bylo tezke nastavit nejakou rozumnou hrubost mleti, byl schopen mlit jemnou mouku a soucasne propoustet i nejaky podil celych zrn. Zkusel jsem i pohon motorkem ze steracu (Favorit), ale ten na to evidentne nestacil, sotva to utahl. Premyslel jsem o koupeni zakldu pro srotovnik (odkaz vyse), ale mezitim mi nahodou padl do ruky kavomlynek z obchodu (konkretne typ Nagema MK4) za celych 50 Kc. Princip stejne nevhodny jako S150, ale otacivy kamen nekvedla, takze lze najit jakztakz pouzitele nastaveni hrubosti (neco mezi pluchy OK, ale zrna pouze preseknuta napul a jemna krupice, ale pluchy pryc), mele bleskove (zhruba kg/min), bez namahy (jen ho clovek nesmi chtit presouvat - ma 26 kg) a za tu cenu u nej nejspis zustanu.
šrotovnik, (Venca Polivka, 15.07.2009 20:18) celé vlákno | reagovat
Ja pouzivam po nekolika neuspesnych a zdlouhavych pokusech jinych strojku universalni mlynek od firmy Porkert,je tu typ UM75-2.Je rychly,5kg za hodinku s pokourenim a pivkem.Stal 660kč v Domácích potřebách.Před prvním šrotováním je potřeba promáznout jemně osu.
Re: šrotovník, (Petr Franěk, 14.07.2009 18:15) celé vlákno | reagovat
Šrotuju na něm také a jsem spokojen. pokoušel jsem se na to udělat také pohon podle ing. Hájka ale použil jsem jiný, silnější typ motorku. Během mletí se mi to kouslo a zničilo mi to regulaci otáček. Je to zkušenost, že se nemá výmýšlet vymyšlené. Viděl jsem to v provozu přímo u ing. Hájka a fungovalo to bezvadně. Motorek má ze stěračů od Škoda Favorit.
Re: šrotovník, (Fenol, 14.07.2009 10:38) celé vlákno | reagovat
Ahoj, také na něm šrotuji. Je to šrotovník Š150 od firmy PORKERT http://www.porkert.biz/
(v katalogu mlýnků na 6. straně)
asi před rokem a půl jsem si ho u nich objednával na obchodním oddělení. Byl výrazně levnější než ho prodává Mr. Sládek. Na firmu byl tenkrát vyhlášený konkurz, ale zdá se že přežila a funguje dál. Pro zajímavost přidávám fotku tohoto šrotovníku, kterou jsem pořídil ve Mestě Chang Mai v Thajsku.
http://fenol.rajce.idnes.cz/Thajsko_03_2008_-_dil_II./#1227TH.JPG
Nemelu, (Petr Měrka, 13.07.2009 22:36) celé vlákno | reagovat
Já sem zjistil, že bez mletí se v klidu obejdu.
Dokud vařil jen trochu, tak mi těch pár kilo namlel sládek v pivovárku.
Nyní kupuju slad už namletý.
Ve sladovně olomoucké fy Raven v Záhlinicích u Hulína je velmi vekmi dobrá domluva, vždy mi pytel sladu namleli, sice trochu jemněji, než by byl ideál, ale zcezování je ještě v normě a krásně to zcukřuje.
Vím že pivovarsky vzdělaní lidé razí ideu šrotovat bezprostředně před vařením, ale vždy si mletý slad navážím po 5 kg do pevných igelitových sáčků, důkladně zavážu a uložím do sudu s dobře těsnícím víkem na závit.
Tak se mi daří slad uchovat namletý bez poznatelné újmy na kvalitě i po dobu tří až čtyř měsíců.
Re: Šrotovník, (Tomas Gabriel, 13.07.2009 14:56) celé vlákno | reagovat
Ja srotuji na rucnim srotovnicku od Mistra Sladka. Nasrotovani 1kg sladu trva cca 5 minut. To uz se do toho clovek ale musi trochu oprit:-) Jinak ale muzu vrele doporucit. Tomas
Šrotovník, (Toyotak, 13.07.2009 08:54) celé vlákno | reagovat
Já melu na šrotovníku od firmy www.prohome.cz je to Čínská mašina a stála mě 200KČ.Je škoda že ho již ale nemají.Mele celkem uspokojivě.
Re: Zajímavý šrotovník, (hroch, 11.07.2009 21:29) celé vlákno | reagovat
Při svém shánění mlýnku na kávu jsem u jedněch lidí se zvířectvem viděl vybrakovaný mlýnek na kávu ze samoobsluhy a vypadal podobně. Já bych to tipoval právě na plechů neb plastů zbavený mlýnek na kávu v novém laku a s novou nerez násypkou na cca 2kg. Rozhodně je to stejný princip dva kameny jeden vnější neotáčivý posuvný štelovacím šroubem a jeden otáčí motor. Lepší šrotovník by byl jen ze dvou válců, kde je větší jistota zachování pluchy, protože zrno je drcené tlakem mezi svírajícími válcí a ne protisměrným pohybem kamenů.
Zajímavý šrotovník, (Honza Had, 11.07.2009 19:28) celé vlákno | reagovat
Nevíte někdo co je toto za šrotovník od muliho http://www.pivnidenik.cz/snimek/1719/srotovnik.htm - vypadá dost zajímavě
Re: šrotovník, (Honza Had, 11.07.2009 14:05) celé vlákno | reagovat
Tak už šrotuji také na stejném šrotovníku. Rychlost je přijatelná (5kg za 40min). Jako pohon jsem použil škodovácký motůrek od stěračů (ze šrotiště za 100,-Kč). Co mne trochu zarazilo je dílenské zpracování - je to surový pocínovaný odlitek a nepřesností je tam mnoho - nicméně chvilka práce s pilníkem to spravila. Také zajišťovací šroub M8 by na šneku vyosen, takže jsem musel hřídelku upíchnout a na soustruhu vytočit nový závit M8 - pak stačí jen našroubovat motůrek, udělat si z plechu držáček a je to (viz. foto Ing.Hájek http://www.pivnidenik.cz/snimek/1608/Srotovaci-mlynek.htm). Pluchy jsou téměř neporušeny - opravdu doporučuji.
Re: Re: Re: mlýnek na kávu, (Jan z Krnova, 11.07.2009 08:21) celé vlákno | reagovat
Stačí mrknout při prázdném mlýnku na doběh toho šneka - musí zrno vtahovat, ne obráceně.
Re: Re: mlýnek na kávu, (hroch, 10.07.2009 19:58) celé vlákno | reagovat
tak to se musím podívat na zapojení mého motoru. Koupil jsem to na jednu fázi, ale je možný že to je třífázák s kondikem
Re: mlýnek na kávu, (Jan z Krnova, 10.07.2009 16:27) celé vlákno | reagovat
Hoj všeci, na šrotování používáme s bratrem taky kávomlýnek ze samošky. Jen je u něj prvotní problém s nastavením hrubosti (možná záleží na modelu), ale jak se jednou nastaví není již potřeba upravovat.
Co se týče rychlosti šrotování tak 12 Kg za cca 15 minut. Když jsme ho koupili tak nám šel taky pomalu, ale problém byl v obráceném chodu motoru :) (stačí přehodit fáze).
Jediná "nevýhoda" - je těžký.
Pivu zdar.
šrotovník, (Jirka, 10.07.2009 15:14) celé vlákno | reagovat
Já melu na starém obilném šroťáku(otec ho měl/má na obyč. obilí).Je to litinová skříň s násypkou osazený 2 kameny o průměru cca. 25cm. Pohon přes plochý řemen 3f motorem. Seřizuje se přitahováním šroubu na kameni - od mouky po velkou hrubost. Jsem s ním nadmíru spokojen.
šrotovník, (Blekota, 10.07.2009 07:12) celé vlákno | reagovat
Zdravím, já šrotuji na šrotovníku od Mr. Sládka, obdobně jak popisuje Gorvin. Zkoušel jsem přidělat pohony - vždy motor napřímo, ale nějak se mi nedařilo. Jedním z pohonů byla i dosloužilá akumulátorová vrtačka připojená na zdroj, ale moc to nefungovalo. V uložení šneku jsou velké vůle a ty způsobují problémy. Až se mi podaří sehnat vhodné doplňky, pokusím se udělat nepřímý pohon pomocí ozubeného řemene.
mlýnek na kávu, (hroch, 09.07.2009 20:17) celé vlákno | reagovat
Jak jsem uvedl ve svém článku, šrotuji na mlýnku na kávu s nastavitelnými kameny. Je to klasický mlýnek jaké byly ve všech samoobsluhách. V období vzniku mnoha večerek se jich mnoho dostalo mezi čerstvé podnikatele a teď se docela pravidelně objevují na inzerát. 12kg našrotuje cca za 1 a čtvrt hodiny. Udělal jsem z 25 litrového barelu násypku a do druhého barelu melu, a tak to nemusím hlídat a zabudovaný motor vykoná vše za mě. Cena v inzerátech 500-1000Kč.
123
Vyhledávání