úvod
homepage

Komentáře

článku: Šrotujeme

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Kladivkovy srotovnik, (denjack, 20.07.2009 15:03) celé vlákno | reagovat
Na srotovani sladu by byl jednoznacne nejlepsi kladivkovy srotovnik - ten zrno srotuje roztloukanim, takze pluchy zustanou neporusene.
O neco horsi vysledek bude mit srotovnik na principu dvou otacejicich se valcu (kdo byl na kurzu v Podskalske, tak prave ten, co tam pouzivaji), jinak zaklad na nej lze koupit treba tady: http://tinyurl.com/lvwys8 - castecne reze (povrch valcu je drsny), catecne drti tlakem
Nejhorsi vysledky ma srotovnik na principu dvou otacejicich se disku s ostrymi ryhami - PORKERT S150, kavomlynky, tj. co tak ctu to, co tu vetsinou pouzivame, i ja. Tenhle typ zrno pouze reze.
K mym zkusenostem - jako prvni jsem sahl samozrejme po klasice - Porkert S 150. Drti moc pluchy, navic (nevim, jestli to byl jen muj kus - zpracovani je tak hrube, ze verim, ze co kus to original) mi nesel rozumne nastavit - otacivy kamen se nedal ke sneku dotahnout uplne napevno (trochu kvedlal), takze bylo tezke nastavit nejakou rozumnou hrubost mleti, byl schopen mlit jemnou mouku a soucasne propoustet i nejaky podil celych zrn. Zkusel jsem i pohon motorkem ze steracu (Favorit), ale ten na to evidentne nestacil, sotva to utahl. Premyslel jsem o koupeni zakldu pro srotovnik (odkaz vyse), ale mezitim mi nahodou padl do ruky kavomlynek z obchodu (konkretne typ Nagema MK4) za celych 50 Kc. Princip stejne nevhodny jako S150, ale otacivy kamen nekvedla, takze lze najit jakztakz pouzitele nastaveni hrubosti (neco mezi pluchy OK, ale zrna pouze preseknuta napul a jemna krupice, ale pluchy pryc), mele bleskove (zhruba kg/min), bez namahy (jen ho clovek nesmi chtit presouvat - ma 26 kg) a za tu cenu u nej nejspis zustanu.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání