úvod
homepage

Komentáře

článku: Šrotujeme

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Kladivkovy srotovnik, (denjack, 20.07.2009 15:03) celé vlákno | reagovat
Na srotovani sladu by byl jednoznacne nejlepsi kladivkovy srotovnik - ten zrno srotuje roztloukanim, takze pluchy zustanou neporusene.
O neco horsi vysledek bude mit srotovnik na principu dvou otacejicich se valcu (kdo byl na kurzu v Podskalske, tak prave ten, co tam pouzivaji), jinak zaklad na nej lze koupit treba tady: http://tinyurl.com/lvwys8 - castecne reze (povrch valcu je drsny), catecne drti tlakem
Nejhorsi vysledky ma srotovnik na principu dvou otacejicich se disku s ostrymi ryhami - PORKERT S150, kavomlynky, tj. co tak ctu to, co tu vetsinou pouzivame, i ja. Tenhle typ zrno pouze reze.
K mym zkusenostem - jako prvni jsem sahl samozrejme po klasice - Porkert S 150. Drti moc pluchy, navic (nevim, jestli to byl jen muj kus - zpracovani je tak hrube, ze verim, ze co kus to original) mi nesel rozumne nastavit - otacivy kamen se nedal ke sneku dotahnout uplne napevno (trochu kvedlal), takze bylo tezke nastavit nejakou rozumnou hrubost mleti, byl schopen mlit jemnou mouku a soucasne propoustet i nejaky podil celych zrn. Zkusel jsem i pohon motorkem ze steracu (Favorit), ale ten na to evidentne nestacil, sotva to utahl. Premyslel jsem o koupeni zakldu pro srotovnik (odkaz vyse), ale mezitim mi nahodou padl do ruky kavomlynek z obchodu (konkretne typ Nagema MK4) za celych 50 Kc. Princip stejne nevhodny jako S150, ale otacivy kamen nekvedla, takze lze najit jakztakz pouzitele nastaveni hrubosti (neco mezi pluchy OK, ale zrna pouze preseknuta napul a jemna krupice, ale pluchy pryc), mele bleskove (zhruba kg/min), bez namahy (jen ho clovek nesmi chtit presouvat - ma 26 kg) a za tu cenu u nej nejspis zustanu.
Re: Kladivkovy srotovnik, (Petr Měrka, 20.07.2009 19:42) celé vlákno | reagovat
Myslím, že s kladívkovým šrotovníkem nemáš pravdu.
zkoušel jsem to sice jen s nesladovaným ječmenem, ale i při nejhrubším sítu kladívka pluchy rozšmelcovaly na jemno. U sladu, který je sušší a tím i křehčí ořčekávám ještě horší výsledek.
Proto taky v minipivovarech melou mezi dvěna rýhovanými válci, zrno se rozmáčkne a plucha se rozpadne při nejhorším na několik málo částí
Re: Re: Kladivkovy srotovnik, (hroch, 20.07.2009 20:21) celé vlákno | reagovat
V pivovarech se ještě před šrotováním lehce zvyšuje vlhkost zrna- respektive pluchy zvlhčením, aby se tolik nadrtila. Já osobně mám s kafemlýnkem dobré zkušenosti. Běžel sice opačně, ale mám ho nastavený že pluchy zůstávají cca čtvrtinové až třetinové, zrno je tak na pět větších kousků a zbytek mouka. Scezuje to rozumně. Můžu porovnat se šrotovaným sladem od Vendelína Krkošky na válcovém šrotovníku a po řádném nastavení mého kafemlýnku mám shodný výsledek scezování.
Re: Re: Re: Kladivkovy srotovnik, (denjack, 21.07.2009 12:46) celé vlákno | reagovat
Ja jsem nakonec kavomlynek taky naladil do docela pouzitelne formy. Urcite souhlasim s nazorem, ze starej kavomlynek z obchodu je do rekneme 1000Kc vyborna volba - levna, rychla a co se tyce kvality nasrotovani uchazejici.
Mimochodem, pokud by to nekoho zajimalo - nevim, jak se sem vkladaji obrazky, tudiz formou odkazu - tady je pohled na odkrytovany stroj se sejmutym "statorem": http://img44.imageshack.us/img44/2618/obraz019zen.jpg
Tady pohled dovnitr "statoru" na druhy kamen: http://img41.imageshack.us/img41/3322/obraz021u.jpg
Cetl jsem tvou serii clanku (mimochodem, je vynikajici, inspirujici, diky!) a ac mam jinej typ kavomlynku, predpokladam, ze princip bude asi podobnej, jen krabice a pohon (muj je jednofazovy, tvuj podle toho, co jsem videl na aukcich, kde ten samy nabizeli je trifazovy) bude jinak.
Re: Re: Kladivkovy srotovnik, (denjack, 21.07.2009 12:31) celé vlákno | reagovat
Pravda je, ze nemam osobni zkusenost. Ale krome ruznych textu zabyvajicich se vyrobou piva mi tenhle nazor osobne upevnil i sladek z Pegasa (restauracni pivovar v Brne). Mozna je to otazka nastaveni sily tluceni, nebo zvlacneni pluchy namocenim pred srotovanim (jak psal Hroch), nevim.
Vyhledávání