úvod
homepage

Komentáře

článku: Moje zkušenosti s polotovary a výrobou domácího piva z nich.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle vláken

Keg sudy, (hroch, 05.09.2007 09:54) celé vlákno | reagovat
Při ležení piva v KEG sudu, stačí při naražení odtočit jeden půllitr do kanálu. V tom prvním půllitru jsou všechny ne dostatečně usedlé kvasinky ze dna sudu a hlavně z prohlubně pro narážecí jehlu. Další piva již jsou téměř čirá. sam,ozřejmě sud je odstátý a nemanipuluje se s ním. Pivo ze sudu má lepší pěnu a i chuť je mnohem lepší. Mám za sebou čtyři letošní pokusy z kvasinkama z pivovaru a super. Nevím jak ze sušenýma kvasinkama z koncentrátů jejich chuť je trpčí.
Re: Re: zátkování, (Colega, 15.05.2007 09:55) celé vlákno | reagovat
Ta možnost existuje. Na internetu jsem viděl křemelinový filtr domácí výroby (jakéhosi Australana, tuším) pracující pod tlakem co2. Sám nepoužívám, takže jinak neporadím.
Re: zátkování, (Olda, 11.05.2007 15:16) celé vlákno | reagovat
Zdravím všchny diskutující. Já jsem vařij již dvakrát z koncentrátů John Bull - nejlevnější co se prodává a neznal jsem VUPS. Pivo je tím lepší, čím je starší, kupodivu se mi zdá nejlepší teď, po 5 měsících od kvašení. Stáčím ho do lahví od Bernarda - nemusíte zátkovat a když Vás to přestane bavit, tak je vrátíte do samošky. Chtěl jsem se jen zeptat, když pivo stáčíte do KEGů, jak uděláte, aby se vám při stáčení nezvířily kvasnice? To je jediný můj momentální problém - pokud někomu dám pivo domů a neudělám mu přednášku o nalévání, vždy si tam přidá i kvasnice a pivo je pak o polovinu horší chuti(IMHO). Je nějaká možnost pivo např přefiltrovat a aby zároveň pěnilo? Díky za radu! Olda
zátkování, (hoblina, 12.03.2007 09:04) celé vlákno | reagovat
Díky za rady k pěně na pivu.Pro příští várku jsem rozhodnutý zase pro koncentrát z VUPS ale s tím ,že zkusím dochmelit a stočit pivo trochu dřív(teď jsem se orientoval podle chuti
a hlavně cukroměru, přímo ve VUPS mi poradili že vhodná doba na stočení je když cukernatost klesne pod 2,7%).Ale chtěl bych vynechat pet lahve a pivo stočit buď do maláho kegu a nebo do skla a zátkovat.A tady si nejsem jistý když pivo stočím dřív aby příjemne pěnilo co udělá skleněná láhev a korunkový uzávěr když bude pivo dokvášet v láhvi?
re:pena na pivu?, (pivolin, 11.03.2007 12:08) celé vlákno | reagovat
Zkousel jsem pridat pri rmutovani trochu ovesnych vlocek(hrst na 20 litru).Byl jsem prekvapen,hotove pivo penilo,nekdy az moc,pripominalo hrnecku var.I mi pratele byli prekvapeni.
Re: Pěna na pivu?, (petr, 09.03.2007 14:25) celé vlákno | reagovat
Pri vareni piva z koncentratu VUPS mam uplne opacny problem. Petky musim pri lezeni casto upoustet. I tak pri nalevani do sklenice dost peni. Zpocatku pena zaplni celou sklenici a musim dlouho cekat nez opadne. Pokud pivo nepeni, doporucuji stacet drive nez pena ve kvasne nadobe uplne opadne. Pivo by melo jeste mirne kvasit. Mam zkusenost ze i pul dne je znat. Pri vcasnejsim staceni ma i lepsi chut, neni citit po kvasinkach. Jinak jsem s timto koncentratem spokojen.
Re: Pěna na pivu?, (Čmelák, 09.03.2007 10:17) celé vlákno | reagovat
Zkoušel jsem koncentrát z VÚ Praha jenom jednou a výsledek bylo 12 litrů chutného pivka. Ještě jsem trochu dochmelil - rozpuštěný koncentrát jsem povařil s chmelem asi 30 minut. Pak jsem si schoval asi 10% do zavařovací sklenice do lednice a zakvasil o tři dny později. Pak jsem při sudování do PETek přidal trochu rozkvašené mladiny - zakroužkoval a měli jste vidět tu pěnu!!! Toť můj fígl !!!
Re:, (Colega, 07.03.2007 19:34) celé vlákno | reagovat
Místo petek sklo a místo koncentátu slad a chmel. Černou magii už neprovozuju.
Není pravda, (Colega, 07.03.2007 19:23) celé vlákno | reagovat
Za prvý je možný nejprve svařit chmel ve vodě a tu pak použít k rozředění koncentráku (moje metoda jak minimalizovat další karamelizaci sladovejch extraktů), za druhý je tu studený chmelení. Obojí je mnohem lepší než vylepšovat koncentrák koncentrákem, což sotva vyzpraví aroma a jiný jemný záležitosti, kteréžto jsou daleko větší kámen úrazu než jen nějaká hořkost.
Pěna na pivu?, (hoblina, 06.03.2007 13:28) celé vlákno | reagovat
Mám za sebou 1. pokus výroby piva z mladinového koncentrátu z VUPS.Ležení probíhá v PET lahvich,chuťově pivo není špatné,ale pěna cca po 3. týdnech ležení je z mého pohledu nedostatečná.Po slití do půllitru je její výška cca 2 cm a jeji výdrž je cca. 2 minuty a do smetanové pěny jakou bych si představoval má daleko.Poradíte někdo,kde jsem udělal chybu popř. jak pivo napěnit.
..., (hoblina, 06.03.2007 13:28) celé vlákno | reagovat
Mám za sebou 1. pokus výroby piva z mladinového koncentrátu z VUPS.Ležení probíhá v PET lahvich,chuťově pivo není špatné,ale pěna cca po 3. týdnech ležení je z mého pohledu nedostatečná.Po slití do půllitru je její výška cca 2 cm a jeji výdrž je cca. 2 minuty a do smetanové pěny jakou bych si představoval má daleko.Poradíte někdo,kde jsem udělal chybu popř. jak pivo napěnit.
Re: dochmelování, (Jirka, 08.01.2007 09:14) celé vlákno | reagovat
Podle mých zkušeností na dochmelování používám chmelový koncentrát, protože mladinový koncentrát neprochází varem (je to už hotová mladina i když zahuštěná ). Použití chmele nebo granulí už není možný, neuvolnily by se z něj potřebné látky.Chmelový koncentrát se dá použít v kterékoliv fázi vaření i do již hotového piva.
Je to jen můj poznatek, jsem taky jen laik, který hledá informace a rady kde se dá.
Dej bůh štěstí
Jirka
dochmelování, (Fíla, 07.01.2007 21:59) celé vlákno | reagovat
Často čtu o dochmelování piva "vařeného" z koncentrátů. Taky se na to chystám, budu mít i chmel, jen se nikde nemůžu dožíst, v jaké fázi se chmel přirává? Před kvastnicemi, nebo po nich??

Poradíte mi nekdo?

Díky

Fíla
Práškový mladinový koncentrát., (Jirka, 30.10.2006 13:58) celé vlákno | reagovat
Zdravím všechny,
chtěl bych si s někým vyměnit zkušenosti a poznatky s práškovým mladinovým koncentrátem od VÚPS Praha.Mužete mne klidně kontaktovat na e-mail.Díky a dej bůh štěstí.Jirka
domaci pivo..., (otto, 17.08.2006 20:02) celé vlákno | reagovat
...mam uz asi dvacetiletou zkusenost s vyrobou domaciho piva....pouzivam extrakt firmy Coopers z Australie....a vyhradne dextrozu....(corn sugar).....tez pridavam doma vypestovany chmel....pivo skladuju v (polo)podzemnim sklipku....vysledky jsou vynikajici, soude podle reakci hostu....mnohych i z Cech....

...preju uspechy v tomto oboru.....OS
Moje zkušenosti., (Jirka, 03.08.2006 08:12) celé vlákno | reagovat
Díky za tento článek.Jsou tu skvělý poznatky i nápady.Zkoušel jsem řadu kocentrátů různých typů a výrobců,ale stále jsem hledal chuť českýcho piva.Narazil jsem na práškový konc. od VÚPS Praha a bylo to ono co jsem hledal.Vyzkoušel jsem tmavý i světlý.Ale to bylo v zimě,kdy se mi ve sklepě dařilo udržet cca 14°C.Jak začalo teplo už byl problém.Tak jsem si po vzoru "Hrocha" udělal chadící box.Starý vyřazený mrazák (funkčí) od kamaráda, do kterého se mi vejde přesně kvasná nádoba a prostorový termostat k el.topení - diference 1°C a rozsah 0-35°C(musel jsem tam přidat relé,aby fungoval opačně) a je po problému.Teplota je konstatní, tak ho budu používat i v zimě.
Vyhledávání