Komentáře
článku: 3-3-3
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 | 4 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Zase ta stará známá písnička,... Pivo je ležák (nejlépe z Čech a Moravy) a to ostatní jsou buď nepitelné europiva nebo nesmyslné, excentrické, ba přímo dekadentní výrobky, hodné veřejného opovržení a zavržení (pod petici se podepsala řada poctivých pracujících). Vzhledem k tomu, že je to pořád dokola, tak už ztrácím sílu reagovat...
Tak na tohle bych nedostal snad ani chuť ...
V pivu nehledám kandované ovoce, banány, pomeranč, rozinky, datle, koření či čokoládu. A vlastně 10% alkoholu také ne.
Pánové degustátoři jistě hodnotili podle nejlepšího svého vědomí a svědomí a je vidět, že nemají žádné předsudky jako jiní.
Pokud bych mohl zhodnotit svátečního Bernarda, tak mu moc "chyb" vyčíst nemohu, tedy hodnocení kolem 3 ...
P.S. Mám rád pivo, nikoliv "pivní likér"
V pivu nehledám kandované ovoce, banány, pomeranč, rozinky, datle, koření či čokoládu. A vlastně 10% alkoholu také ne.
Pánové degustátoři jistě hodnotili podle nejlepšího svého vědomí a svědomí a je vidět, že nemají žádné předsudky jako jiní.
Pokud bych mohl zhodnotit svátečního Bernarda, tak mu moc "chyb" vyčíst nemohu, tedy hodnocení kolem 3 ...
P.S. Mám rád pivo, nikoliv "pivní likér"
nějak pořád nechápu p. PŽ, na co si vlastně hrajete?? (Bernard 8-9)
Tak tomu nerozumím. Při hodnocení Bernarda a jednoho z nejlepších pivních "likérů" světa jste dali stejné známky 3-4b. Dle mého názoru je s podivem, jak může dostat Bernard stejné ohodnocení, jako je tato trapistická lahůdka. Nebo možná nechápu Váš systém hodnocení? Nebylo by lépe hodnotit sytémem jako na Ratebeer? 1-5,kde 5 je best?
Pokud by se mělo hodnotit vaším, kde 1 je nej pak by musel dostat Rochefort známku někde mezi 1,5-2 a bernard 8-9. Tak nevím...
Jinak souhlasím s chuť. charakter J.J. Vaše ohodnocení,snad kromě H.Šuráně, mi připadá celkem strohé a málo rozvinuté, na to jak je toto pivo složité a komplexní(převažuje zde neuvěřitelná paleta různých senzorických vlastností) a snad i trochu nepochopené?
_
Pokud by se mělo hodnotit vaším, kde 1 je nej pak by musel dostat Rochefort známku někde mezi 1,5-2 a bernard 8-9. Tak nevím...
Jinak souhlasím s chuť. charakter J.J. Vaše ohodnocení,snad kromě H.Šuráně, mi připadá celkem strohé a málo rozvinuté, na to jak je toto pivo složité a komplexní(převažuje zde neuvěřitelná paleta různých senzorických vlastností) a snad i trochu nepochopené?
_
Ještě něco málo k výrobě:
Na výrobu piva se užívají speciálně vybrané druhy obilí z Austrálie, Portugalska, Polska, Slovinska a Bavorska. V Belgii se z něj se připravují dva druhy sladů, plzeňský a mnichovský. Chmelí se také dvěma druhy, Styrian Goldings a Hallertau. Užívají se rovněž dva druhy kvasné kultury. Dále dva druhy kandysovaného cukru, tmavý se přidává přímo do varu a bílý pak do lahví při stáčení. Užití kandysovaného cukru pochází ze zemědělské tradice belgického pivovarnictví. Používá se pouze jako kvasný materiál, nikoliv jako sladidlo. Rozhodně nemá funkci náhražky sladu, jak se to často děje u spodně kvašených piv v mnohých pivovarech. Je důležitý nejen k udržení stability pěny, ale dává pivu specifické aroma, chuť a konzistenci. Tmavý kandysovaný cukr dodává pivu příchuť rumového másla. Světlý se podobně jako u šampaňského přidává do láhve, což pivu zajistí dodatečnou bouřlivou fermentaci. Vynikající jsou i další dvě piva z produkce pivovaru Rochefort 8 a Rochefort 6
Na výrobu piva se užívají speciálně vybrané druhy obilí z Austrálie, Portugalska, Polska, Slovinska a Bavorska. V Belgii se z něj se připravují dva druhy sladů, plzeňský a mnichovský. Chmelí se také dvěma druhy, Styrian Goldings a Hallertau. Užívají se rovněž dva druhy kvasné kultury. Dále dva druhy kandysovaného cukru, tmavý se přidává přímo do varu a bílý pak do lahví při stáčení. Užití kandysovaného cukru pochází ze zemědělské tradice belgického pivovarnictví. Používá se pouze jako kvasný materiál, nikoliv jako sladidlo. Rozhodně nemá funkci náhražky sladu, jak se to často děje u spodně kvašených piv v mnohých pivovarech. Je důležitý nejen k udržení stability pěny, ale dává pivu specifické aroma, chuť a konzistenci. Tmavý kandysovaný cukr dodává pivu příchuť rumového másla. Světlý se podobně jako u šampaňského přidává do láhve, což pivu zajistí dodatečnou bouřlivou fermentaci. Vynikající jsou i další dvě piva z produkce pivovaru Rochefort 8 a Rochefort 6
Problém je v jaké fázi toto pivo ochutnáváme. V průběhu času se totiž jeho chuťové vlastnosti vyvíjí a cca po 5 letech se některé chuťové vlastnosti výrazně proměňují. Doporučuji toto pivo nechat pár let odležet a odměna pak bude více než sladká:-)). Osobně Rochefort 10 považuji za současné nejlepší Trappist. Je to mohutné plné a chuťově složité pivo. Má sytou temnou barvu. V chuti nalezneme kandované ovoce, banány, jemně pomeranč a koření. Především pak výraznou suchost hořké čokolády. Pivo je velmi hebké, karamelové, krémové s hřejivým alkoholovým dozníváním. U starších ročníků se zvýrazňuje chuť po sušeném ovoci, především rozinky a datle. Zvýrazní se i chuť po rumovém másle. Je to opravdu exkluzivní pivo. Není určené k všednodennímu pití. Je to likér v pivním světě, který se výborně doplňuje s domácí čokoládou, která se vyrábí v malých čokoládovnách v nedalekém Rochefortu. Jiným vynikajícím doprovodem může být jemné ardenské moussé (pěna). Rochefort 10 může rovněž posloužit jako koruna bohaté exkluzivní večeře. Pivo servírujte v originálním skle a pomalu vychutnávejte.
1 | 2 | 3 | 4 |
Vyhledávání
No nic, jdu si z Vás spravit chuť na točený Lipan. Mimochodem nic pro Vás, pochází z jižních Čech ...