3-3-3
Přidáno: 14. února 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 4871x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 4871x
Dnes vám přinášíme druhý díl degustačního hodnocení tří piv třemi odborníky a třemi „amatéry“.
Jak bylo napsáno již v prvním díle(ZDE), výraz „amatér“ jsem zde nepoužil v pejorativním vyznění slova. Jednak z toho důvodu, že všichni tři zde uvedení amatéři toho mají oddegustováno více než dost a pak také proto, že například Martin je už mezi profíky.
Dnes obě skupiny hodnotili pivo klášterního typu pocházejícího z Belgie. Jak by řekl klasik, „modří už vědí“. Ano, jedná se o pivo trapistické. Sice jsme o těchto pivech u nás publikovali vícero článků, ale protože díky přestavbě redakčního systému nám zatím nefunguje vyhledávání, musíte se zde porozhlédnout sami.
A ještě jedna věc – tento článek není míněn jako provokace vůči těm, kteří se zapojili do diskuse u předešlého článku na téma slovenské pivo versus zahraniční styly. Byl plánován delší dobu, jen je to teď vzhledem k zprovozňování pivovaru Kocour ve Varnsdorfu horší s časem.
Ale zpátky k pivu samotnému.
Jde o pivo ROCHEFORT 10, obsah alkoholu 11,3 % abv.
A jaké bylo zadání? Jednoduché. Zhodnoťte předložený vzorek piva , slovně, číselně, komplexně, jednovětně, jak je libo. Protože se jednalo o první degustaci podobně zaměřenou, nechali jsme degustátorům volné ruce. Jediné omezení bylo, že v případě číselného hodnocení piv se musí vycházet ze stupnice VÚPS, tedy z hodnocení 1-9 (kde 1 znamená božské pivo a 9 nepitelné).
A jaké hodnocení získal dnešní vzorek?
Skupina „A“
1- Ing. Jan Šuráň, firma Pivo Praha, kterého znáte z našich degustací a seminářů
Bohatá, komplexní a vzrušující vůně s probleskujícími tóny fenyklu, pomerančů i jablek dává vědět, že nejde o ležák, ale typické belgické trapistické pivo. Po napití je chuť zpočátku poněkud plochá, posléze postupně nastupuje sladká, karamelově perníková plnost s překvapivě vysokou hořkostí skvěle zakrývající vysoký obsah alkoholu, který se projeví v zahříváním v dlouhém doznívání. Vše je výborně vybalancováno a navozuje atmosféru zimy a vánočního pečení. Nepij sám.
Hodnocení : 3,0
2- Ing. Jiří Faměra – VÚPS, na starosti má Pivovarskou školu. Dříve působil po mnoho let v Plzeňském Prazdroji.
Výraznější ovocná vůně připomínající květ bezu, v chuti slabší sladká, ovocná, alkoholová, v doznívání najdeme příjemný karamel a chuť sušených švestek. Pivo s výraznějším akcentem ovocné chuti, nižší pitelností. Pivo vhodné pro objevitele nových chutí.
3- Ing. Ondřej Koucký – jeden z prvních čtenářů našeho webu, s kterým jsem navštívil belgické pivní festivaly. Po krátkém působení na VÚPS pracuje v současnosti jako hlavní technolog uskupení Drinks Union
Nahnědlá pěna průměrného vzezření. Barva temně hnědá. Ve vůni silná přítomnost alkoholu doprovázená karamelovými tóny. V chuti dominuje karamelová sladkost, jemný říz, příjemně chemlová hořkost, to vše s hřejivým alkoholovým dozníváním.
Známka 4
Skupina „B“
1- Ing. Martin Slabý – pravda, vystudovaný inženýr na VŠCHT, takže vlastně též kategorie „profi“. V době dojednávání degustací piva loňského léta ještě bez umístění, v současné době již působí v pivovaru Nymburk.
barva - tmavě hnědá
vůně - karamelová (až nakyslá), alkoholová, aleová
chuť - karamelová (až nakyslá), alkoholová, aleová méně plná než by se čekalo
CSD - 4
2-Ing. Tomáš Maier- aktivní člen předsednictva SPP, úspěšný absolvent degustačních zkoušek VÚPS
Vůně typická, esterová, sice vysoký obsah alkoholu, ale ten je na vůni příjemně slušně schován. Chuť typická, přes vysoký obsah alkoholu je pivo ještě slušně pitelné, což může být zrádné. Spíš bych toto pivo doporučil jako aperitiv.
Hodnocení: 3
3- Ing. Petr Vácha – první spolupracovník serveru Svět piva(databáze Hospody pro znalce), pravidelný účastník degustačních setkání
barva: temná s rubínovými pablesky (jako Kofola říznutá fernetem), zakalená
vůně: lehce jarová
chuť: vyvážená, s ohledem na vysokou stupňovitost příjemná hořkost, zrádně lehká – nesvědčící o vysoký voltáži
celkové hodnocení: 3
A co vy, milé čtenářstvo? Měli jste možnost ochutnat toto pivo? Pokud ano, ztotožňujete se s výše uvedeným hodnocením? Nebo je vaše odlišné? Těšíme se na vaše příspěvky v diskusi pod článkem.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 67 komentářů, poslední komentář: 28.03.2008 12:54 | Komentovat |
Re: Ach jo.. Jiri.j | 28.03.2008 12:54 |
---|---|
Herr Ludwig, možná se známe od vidění, když chodíme ddo stejných hospod. S Honzu Ch.... | |
Ach jo.. Ludwig | 27.03.2008 21:55 |
Co by to bylo za diskuzi aby se v ni chlapi nepohadali! Predpokladam, ze Petr Zalio a Jarin sou... | |
Re: Hluchá Zmije Jarin | 27.03.2008 19:56 |
Jak jsem napsal,moje první návštěva Zmije mě zklamala.Rozhodně bych ji nehodnotil jako... | |
Re: Hluchá Zmije Dwarf | 27.03.2008 13:41 |
ááá, pan ZNALEC promluvil, už mi to tu pomalu chybělo... | |
Hluchá Zmije Petr Žalio | 27.03.2008 11:25 |
Myslím, že Hluchá Zmije je jediná hospoda v Brně, kde umí ošetřit a čepovat pivo (na... | |
Re: max 20! Jarin | 26.03.2008 20:47 |
Hluchá Zmije a dobré pivo? Nerad bych nad tímto podnikem lámal hůl.Byl jsem tam všeho... | |
max 20! Ludwig | 26.03.2008 20:00 |
Pak je zde další problém, v ČR je extémně nízký počet hospod, kde umí pivo opravdu... | |
Re: Re: Min trvanlivost = 5 let Jiří Kaňa | 16.03.2008 11:26 |
Při jaké teplotě by se to mělo takhle dlouhodobě skladovat? Stačí nějakých 15°C, nebo... |
Vyhledávání