Komentáře
článku: Ležák a Pilsener
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Pane Ludwigu můžete mi, prosím, napsat, kde jste narazil na takovou raritu, jako je svrchně kvašený Baron Trenck z pivovaru Starobrno? Donedávna to byl spodně kvašený, nepitelný, Strong Bohemian Lager. Je možné , že sládek začal experimentovat s kvasnicemi svrchního kvašení. K nám se to bohužel ještě nedostalo. Děkuji.
Napsali jsme jen stručné rozlišení dvou pivních druhů aby nedocházelo k nedorozumění a zbytečným diskusím. Původně jsme to zamýšleli jen jako příspěvel do komentářů, takže jsme si nedali žádnou práci ani s objasňováním dalších druhů piv, bylo to zde myšleno jen na vyjasněnou. Také jsme si mysleli, že další druhy spodně kvašených piva jsou již většině lidí, zejména co se zabývají pivovarnictvím, dnes známy. Proto nám připadalo zbytečné je hlouběji popisovat a rozebírat. Ovšem situace je zcela jiná, dle reakcí. Takže některé zajímavější druhy piva rozebereme podrobněji v dalších příspěvcích.
To: Fiktivní P.Tureček, Z. Melichar, Ludwig, Karel + Co.,
(Petr Žalio, 23.06.2007 10:26)
celé vlákno | reagovat
Pánové, na tu vaši průhlednou provokaci nemá smysl reagovat...
...To Petr Buriánek: Ty nevíš, co si máš představit pod pojmem Světlý speciál? Tak tedy světlé pivo o stupňovitosti 13% a výše...
Ale to treba jde v nasi kotline. U svrchne kvasenych piv najdete v teto obecne pojate kategorii spoustu skupin piv, ktere jsou znacne odlisne - pouzitim chmelu, kvasnic, doplnujicich ingredienci....dostanete diametralne odlisne chute...pak se Vam to deleni na kategorie sikne:)
Ale to treba jde v nasi kotline. U svrchne kvasenych piv najdete v teto obecne pojate kategorii spoustu skupin piv, ktere jsou znacne odlisne - pouzitim chmelu, kvasnic, doplnujicich ingredienci....dostanete diametralne odlisne chute...pak se Vam to deleni na kategorie sikne:)
Tento clanek byl strucny kvuli prehlednosti. Byla to hlavne rychla reakce na predchozi diskuse. Kluci sepsali i dalsi, ktery bude delsi a pujde do vetsi hloubky.
Ono je jednoduche kritizovat a do nekoho se trefovat.
Protoze k tomu vyzivam vsechny, kteri maji o pivo zajem, nabizim i Vam moznost formou clanku sepsat sve zkusenosti, treba i se zahranicnim pivem.
Ono je jednoduche kritizovat a do nekoho se trefovat.
Protoze k tomu vyzivam vsechny, kteri maji o pivo zajem, nabizim i Vam moznost formou clanku sepsat sve zkusenosti, treba i se zahranicnim pivem.
Re: ano samozřejmě... technologické postupy jsou různé a tím jsou i různá piva... ale pořád je to prostě PIVO :)
Vzpomněl jsem si na film ?Šakalí léta?, jak kluci načůrali tátovi do piva, aby mělo ve džbánu stejný objem. Prostě taky PIVO.
Já taky rozlišuju jen pivo, co mi chutná a co nechutná, ale vím, že pivo může být hodně rozmanité, a pokud tomu nerozumím, tak to nezhazuju.
Vzpomněl jsem si na film ?Šakalí léta?, jak kluci načůrali tátovi do piva, aby mělo ve džbánu stejný objem. Prostě taky PIVO.
Já taky rozlišuju jen pivo, co mi chutná a co nechutná, ale vím, že pivo může být hodně rozmanité, a pokud tomu nerozumím, tak to nezhazuju.
To: Z. Melichar
No vidíte, tak každý máme jiný přístup a pohled. Já ten Váš neodsuzuji, ani nezatracuji. Hlavně ať Vám pivo i nadále chutná a hlavně ať máte ve svém okolí chutné pivko a ne ty CKčkový.
To: Pepa. T.
Ten Pepa Tureček je další Karel Kvapil? Skutečná postava to snad není...
No vidíte, tak každý máme jiný přístup a pohled. Já ten Váš neodsuzuji, ani nezatracuji. Hlavně ať Vám pivo i nadále chutná a hlavně ať máte ve svém okolí chutné pivko a ne ty CKčkový.
To: Pepa. T.
Ten Pepa Tureček je další Karel Kvapil? Skutečná postava to snad není...
ano samozřejmě... technologické postupy jsou různé a tím jsou i různá piva... ale pořád je to prostě PIVO :) já mám pivo rád, ledacos jsem si o něm přečetl a určitě ještě přečtu.. ale nejsem, nebudu a nechci být odborníkem; vy vidíte bock, pils, ale, stout... kdežto já vidím pivo (s různou vůní,hořkostí, řízem, barvou, třpytem, plností...), které mi buď chutná nebo ne...
nerozeznám lager od pilsu a nevadí mi to...
nerozeznám lager od pilsu a nevadí mi to...
To Zbyněk M.: ...ječný slad, pšeničný slad, žitný slad, pšenice, kukuřice, rýže, oves, různé cukry... To bude stejný rozdíl jako švestky, vinná réva, cukr, slad... Jestli použiji švestky, brambory nebo ječný slad, dostanu 3 různé lihoviny. Když použiji ječný slad, oves nebo pšeničný slad také dostanu 3 různá piva.
Švestky, brambory nebo slad, všechno je to jenom zdroj škrobů či cukrů. A kde je cukr nebo škrob, z toho vyrobím kořalku. Tak proč to dělit dál. :-)
Že něco zraje v dubových sudech a něco v nerezovém tanku. Že něco zraje rok, něco 4 roky a něco vůbec? To piva také. Tak proč jim upírat dělení na druhy???
Švestky, brambory nebo slad, všechno je to jenom zdroj škrobů či cukrů. A kde je cukr nebo škrob, z toho vyrobím kořalku. Tak proč to dělit dál. :-)
Že něco zraje v dubových sudech a něco v nerezovém tanku. Že něco zraje rok, něco 4 roky a něco vůbec? To piva také. Tak proč jim upírat dělení na druhy???
Nepovažuji Vás za blbce, ale nesouhlasím s Vámi. To, že se pivo vaří ze čtyř surovin ještě neznamená, že "jen pivo". Tady přece hraje roli skladba sladů, způsob fermentace, chmelení (intenzita, atd.). a PODLE TOHO SE TYTO KATEGORIE VYTVÁŘÍ. Ke Starobrnu, G ad. Souhlasím s Vámi, že tato piva ani já za klasický ležák nepovažuji. To je můj názor. Rovněž je nepiji.
Jinak zcela na okraj. Proč kategorizovat? Třeba stavební slohy?. Pokud by to někoho zajímalo, tak někteří vědci zabývající se lidským myšlením se domnívají, že jeden z jeho základních aspektů je kategoriazce (vytváření kategorií k mentálnímu uchopování světa) doporučuji v tomto punktu vynikající knihu: "Myšlení přírodních národů" od Claude Lévi-Strauss. (to není reklama:-))
Jinak zcela na okraj. Proč kategorizovat? Třeba stavební slohy?. Pokud by to někoho zajímalo, tak někteří vědci zabývající se lidským myšlením se domnívají, že jeden z jeho základních aspektů je kategoriazce (vytváření kategorií k mentálnímu uchopování světa) doporučuji v tomto punktu vynikající knihu: "Myšlení přírodních národů" od Claude Lévi-Strauss. (to není reklama:-))
Základní problém lidí, jako je Pepík Tureček, je to, že svou neinformovanost povýšili na přednost. Jářku, proč se tedy babrat třeba v nějakých plemenech psů? Já si vůbec neumím představit, co to je tibetský teriér! A vůbec, v Čechách ho přece ani nikdo nemá. Nestačilo by teda zavést kategorie "vlčák", "jezevčík" a "podvraťák"? Každý Čech tomu porozumí a máme vymalováno :-)
ale tohle všechno já vím :) ale to jsou jen druhy těch 4 základních surovin...nebo ne? :)
To Pepa Tureček: Světlý speciál - světlé pivo 13° a výše. Baron Trenck, Weizenbier, Weizenbock, Pale Ale, Märzen, Dubbel. Co pivo to originální chuť a přitom se všechny dají nazvat Světlý speciál.
To Zbyněk Melichar: ... ječný slad, pšeničný slad, žitný slad, pšenice, kukuřice, rýže, oves, různé cukry...
To Zbyněk Melichar: ... ječný slad, pšeničný slad, žitný slad, pšenice, kukuřice, rýže, oves, různé cukry...
nemám Vám za zlé, že mě považujete za blbce...
nicméně by mě zajímalo, co si Vy osobně myslíte o pivech jako jsou: Starobrno-ležák, Gambrinus-ležák, Staropramen-ležák s ohledem na pojem 'ležák'
děkuji
nicméně by mě zajímalo, co si Vy osobně myslíte o pivech jako jsou: Starobrno-ležák, Gambrinus-ležák, Staropramen-ležák s ohledem na pojem 'ležák'
děkuji
PS 2: (P. Tureček) : Jaký je český ekvivalent pro: alt, kolsch, marzen, brown ale, old ale, bitter, belgian wit, strong golden ale, dubbel, tripel, munchener hell...?
....
To je pravda.. V CR se tyhle typy piv nevari, a mermomoci to prekladat do CJ jako "Stare pivo" (Alt) "Kolinske pivo" (Kölsch),... "Belgicke bile" (Belgian wit) "Mnichovske svetle" (Münchener hell) atd.. je >BLBOST Prelozit jde vsechno.. O to nejde.. ale ten vysledek je pak pomerne zbytecny, ne-li nesmyslny..
....
To je pravda.. V CR se tyhle typy piv nevari, a mermomoci to prekladat do CJ jako "Stare pivo" (Alt) "Kolinske pivo" (Kölsch),... "Belgicke bile" (Belgian wit) "Mnichovske svetle" (Münchener hell) atd.. je >BLBOST Prelozit jde vsechno.. O to nejde.. ale ten vysledek je pak pomerne zbytecny, ne-li nesmyslny..
ještě řekni, že tyhle všechny druhy piva obsahují něco jiného než vodu, chmel, slad a kvasnice..?? srovnání s druhy kořalek je takové řekl bych zcestné - všechny sice obsahují vodu a ethanol, ale jedna je ze švestek, druhá z cukru, třetí z vína... ale všechny ty DRUHY piva jsou z těch 4 základních surovin (nepočítám ovocná piva)
já vím, že pro někoho, kdo se vyžívá v katalogizování, je těžké tohle zjednodušení překousnout
já vím, že pro někoho, kdo se vyžívá v katalogizování, je těžké tohle zjednodušení překousnout
Nejedná se o žádné samoúčelné škatulkování, ale o pojmy v pivním světě přesně definované, mající své opodstatnění. Každý, kdo se pivu jen trošku věnuje je velmi dobře zná. Naleznete je v jakékoliv odborné i populární literatuře. Pokud by Vás pánové zajímalo, jak vzniká odborný pojem (a ony kategorie odbornými pojmy jsou), doporučuji nalézt si k tomuto tématu patřičnou literaturu (dobrý je Kolář+Svoboda, N. Chomsky ad.). To že tyto kategorie neznáte a nikdy jste se s nimi nesetkali neznamená, že kvůli Vám přestanou existovat. Jestliže nejste schopni rozlišit chuťové rozdíly v rámci těchto kategoriích je to jen vaše osobní omezení. Nemá cenu se rozčilovat a zaujímat infantilně egocentrické postoje typu: "když to neznám já, tak je to blbost nebo já mám lepší řešení". Nepouštějte se prosím v tomto směru do lidové tvořivosti, ono už jí je i bez toho u nás dost. Chápu, že jste jen běžní konzumenti, ale právě to by Vás mělo vést k větší pokoře. U piva to je stejné jako u vína, je to zájem a práce na celý život, ve kterém se pořád člověk učí a objevuje. Chuťové schopnosti se postupně rozvíjí spolu s chuťovou pamětí a vaše nároky pak přirozeně rostou... Tak to zkrátka je.
PS: to, že jsem ozkoušel pár desítek, či stovek našich piv a že mi chutná z nikoho ještě nedělá znalce.
PS 2: (P. Tureček) : Jaký je český ekvivalent pro: alt, kolsch, marzen, brown ale, old ale, bitter, belgian wit, strong golden ale, dubbel, tripel, munchener hell...?
Mimochodem i v USA, Británii používají německé, belgické pojmy v původní transkripci a naopak.
A už dost protože ten Pepa T mě rozčiluje.
PS: to, že jsem ozkoušel pár desítek, či stovek našich piv a že mi chutná z nikoho ještě nedělá znalce.
PS 2: (P. Tureček) : Jaký je český ekvivalent pro: alt, kolsch, marzen, brown ale, old ale, bitter, belgian wit, strong golden ale, dubbel, tripel, munchener hell...?
Mimochodem i v USA, Británii používají německé, belgické pojmy v původní transkripci a naopak.
A už dost protože ten Pepa T mě rozčiluje.
No ale to je to o čem tady hovořím a na co chci upozornit. Proč bych měl něco pojmenovávat jinak, když na to máme v češtině ekvivalent, kterému většina rozumí.
To Petr Buriánek: Ty nevíš, co si máš představit pod pojmem Světlý speciál? Tak tedy světlé pivo o stupňovitosti 13% a výše
To Petr Buriánek: Ty nevíš, co si máš představit pod pojmem Světlý speciál? Tak tedy světlé pivo o stupňovitosti 13% a výše
Ano, stejně, jako já nic konkrétního nepředstavím pod Doppelbock ....
napsal: Pepa Tureček - zasláno: 22.06.2007 12:39
...
Predstav si silne pivo s min. 18° stupnovitosti, ktere se vari pouze na specialni prilezitosti.
napsal: Pepa Tureček - zasláno: 22.06.2007 12:39
...
Predstav si silne pivo s min. 18° stupnovitosti, ktere se vari pouze na specialni prilezitosti.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Vyhledávání
Tento typ nemá nic společného se světlým speciálem. Je vždy tmavý!
Doppelbock (dvojitý bock) je z Bavorska. Vznikl v 19. století a jedná se o velmi silné, spodně kvašené pivo vycházející z mnichovského tmavého ležáku. Jeho stupňovitost je od 18-24 Plato ve vyjímečných případech i výše. Obsah alk. je cc 7-12 %. Vaří se z několika druhů tmavých sladů. Rovněž několika druhů chmele. Zraje asi půl roku. Vaří se většinou v zimě , zejména na vánoce. Je to sváteční pivo, které si zaslouží velkou úctu. Je chuťově velmi bohaté a složité. Má velmi silný, sladový charakter. Tělnatost je od lehčí až po krémově hebkou, sametovou. Nabízí celou paletu chutí: čokoládovou, rozinkovou, sirupovitou, lehce praženě kávovou, lékořicovou, lehce kouřovou atd.. V závěru je příjemně suché a má dlouhou hřejivou alkoholovost v doznívání. Likér mezi spodně kvašenými pivy. Může se servírovat někdy s deserty (např marcipánový koláč) či jen jako digestiv po večeři místo kávy. Ve světě pivovary používají pro tento druh i anglický název Double-Bock. U nás se tento druh nevaří!