Jen velmi stručně (podrobněji přineseme někdy v budoucnu článek).
Tento typ nemá nic společného se světlým speciálem. Je vždy tmavý!
Doppelbock (dvojitý bock) je z Bavorska. Vznikl v 19. století a jedná se o velmi silné, spodně kvašené pivo vycházející z mnichovského tmavého ležáku. Jeho stupňovitost je od 18-24 Plato ve vyjímečných případech i výše. Obsah alk. je cc 7-12 %. Vaří se z několika druhů tmavých sladů. Rovněž několika druhů chmele. Zraje asi půl roku. Vaří se většinou v zimě , zejména na vánoce. Je to sváteční pivo, které si zaslouží velkou úctu. Je chuťově velmi bohaté a složité. Má velmi silný, sladový charakter. Tělnatost je od lehčí až po krémově hebkou, sametovou. Nabízí celou paletu chutí: čokoládovou, rozinkovou, sirupovitou, lehce praženě kávovou, lékořicovou, lehce kouřovou atd.. V závěru je příjemně suché a má dlouhou hřejivou alkoholovost v doznívání. Likér mezi spodně kvašenými pivy. Může se servírovat někdy s deserty (např marcipánový koláč) či jen jako digestiv po večeři místo kávy. Ve světě pivovary používají pro tento druh i anglický název Double-Bock. U nás se tento druh nevaří!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Tento typ nemá nic společného se světlým speciálem. Je vždy tmavý!
Doppelbock (dvojitý bock) je z Bavorska. Vznikl v 19. století a jedná se o velmi silné, spodně kvašené pivo vycházející z mnichovského tmavého ležáku. Jeho stupňovitost je od 18-24 Plato ve vyjímečných případech i výše. Obsah alk. je cc 7-12 %. Vaří se z několika druhů tmavých sladů. Rovněž několika druhů chmele. Zraje asi půl roku. Vaří se většinou v zimě , zejména na vánoce. Je to sváteční pivo, které si zaslouží velkou úctu. Je chuťově velmi bohaté a složité. Má velmi silný, sladový charakter. Tělnatost je od lehčí až po krémově hebkou, sametovou. Nabízí celou paletu chutí: čokoládovou, rozinkovou, sirupovitou, lehce praženě kávovou, lékořicovou, lehce kouřovou atd.. V závěru je příjemně suché a má dlouhou hřejivou alkoholovost v doznívání. Likér mezi spodně kvašenými pivy. Může se servírovat někdy s deserty (např marcipánový koláč) či jen jako digestiv po večeři místo kávy. Ve světě pivovary používají pro tento druh i anglický název Double-Bock. U nás se tento druh nevaří!