úvod
homepage

Komentáře

článku: Velké zklamání z malého piva

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12345
 Zobrazit komentáře: podle času

BON a jeho vlastnosti, (Roman Holoubek, 06.08.2007 11:13) celé vlákno | reagovat
Nepřísluší mi hodnotit naše pivo. Jen reaguji na pana Žalia :"Bohužel pivo BON se nedalo ohodnotit, protože na Flédu dorazila ne zrovna povedená várka - což je v létě celkem běžný jev (byly bohužel cítit výrazné estery-ovocnost a moučné podtóny). "

Rád bych se s Vámi někdy setkal - je vidět, že máte široké znalosti v oboru a měli bychom si jistě co říci.

Ochutnal jsem schválně dnes várku, která šla do Brna.

Estery - ty mimo jiné díky velmi dlouhému zrání (teplotou to není - tu i v létě si uhlídáme) malinko povyskočí (vím - pravověrnému "škatulkáři" to pak úplně přesně nesedí do kategorie) - jinak podotýkám - jen pár znalců je dokáže v našem pivu objevit - tak tam jsou nepatrné a skryté.

Moučné podtóny - tak to jste lepší než my v pivovaru - nic takového tam necítíme (a slad i šrotovník máme v pořádku) - tak nevím odkud by se tam vzaly.

Dej bůh štěstí
kyselé pivo, (Jiří Kaňa, 06.08.2007 08:44) celé vlákno | reagovat
Jaképak přemáhání? Když je pivo nakyslé, tak ho prostě reklamuji... Většinou s tím nebývá problém.
Vorel podivné chuti, (Luděk, 05.08.2007 23:00) celé vlákno | reagovat
Pod slova o chuti kladenského Vorla se nezbývá než podepsat - už jsme se o tom bavili zhruba před měsícem na Chodyho Pivním infu - koukám, že se od té doby bohužel nic nezměnilo
Vorel..., (Martin Štros, 05.08.2007 18:22) celé vlákno | reagovat
Tak dneska se musim "pochlubit, největším zklamáním za posledních snad několik let - Vorel. navštívil jsem minipivovárek na Kladně a jestli je jejich kvasnicové pivo vždy takové nakyslé až zkažené, tak ať to radši zavřou a čepujou Gambrinus. Docela jsem těm chlapíkům u vedlejšího stolu jejich Géčko záviděl, sice žádná chuť, ale aspoň se neni třeba přemáhat k dopití byť jen jediného půllitru.
Snad to byla jen špatná várka... ale nějakou dobu mi bude při vyřčení jména tohoto minipivovaru naskakovat husí kůže...
BON, (Dwarf, 01.08.2007 21:09) celé vlákno | reagovat
tak pokud tohle byl ne příliš dobrý BON (mně chutnal, byla to má 1. zkušenost s ním, moučné podtóny jsem opravdu necítil...), jsem tím více zvědav, jak chutná, když se povede :)
, (, 01.08.2007 14:20) celé vlákno | reagovat
... neodvolám, protože jste mě nepřesvědčili!
Bon a letní problém piv, (Petr Žalio, 01.08.2007 13:45) celé vlákno | reagovat
DÁMIČCE- Bohužel pivo BON se nedalo ohodnotit, protože na Flédu dorazila ne zrovna povedená várka - což je v létě celkem běžný jev (byly bohužel cítit výrazné estery-ovocnost a moučné podtóny).
I Svijany byly teď v létě párkrát horší a také některé bavorské malé pivovary zaznamenaly chuťový odklon od normálu (jednalo se však o lahvové). Dokonce i francouzský Jenlain (Biére de Garde, várka s trv. do 10/2008), přesto že je svrchně kvašený zaznamenal letní pokles chuťových kvalit:).
Takže BONa budu muset ochutnat ještě jednou. Ale byl jsem ujištěn od jeho brněnských příznivců, že normálně bývá dobrý, že je to opravdu vyjímka. Tak uvidíme.

To: DÁMIČKA+T.SEMRÁD
Na české pivo jsem zatím názor nezměnil:) To by musela přijít opravdová pivní revoluce, zejména v nákupu kvalitních surovin a změně technolog.postupů, tak aby se typ Bohemian lager vrátil svou kvalitou na začátek 90. let.
Na to ovšem pivovary nemají peníze, takže jsem spíše skeptický.
Bon, (Dámička, 31.07.2007 19:58) celé vlákno | reagovat
Pane Žalio, pane Jobánku, už jste měli také příležitost ochutnat pivo Bon na flédě ? Velmi by mne zajímal i Váš názor :o) Přišli jste na chuť českému pivu ?
"Antioxydant" z Černé Hory, (Tomáš Semrád, 31.07.2007 10:19) celé vlákno | reagovat
Zbyňku díky za upozornění, před chvílí bylo předáno na patřičná místa. Bohužel to bude chvíli trvat, než bude tato věc uvedena na patřičnou míru, resp. do doby než se budou zadávat nové potisky na plechovky.
Do té doby musíš vydržet s poněkud "tvrdším" oxidantem..:-), ono se to možná v tom Rumunsku bude hodit...
antioxydant, (Jiří Kaňa, 31.07.2007 08:43) celé vlákno | reagovat
Myslím, že "antioxydant" bude nějaká archaická verze. Něco jako "pyjama". "Antioxydant" se vyskytuje (nebo donedávna vyskytoval) ještě na etiketách broumovských piv.
btw, (Zbyněk Melichar, 30.07.2007 22:36) celé vlákno | reagovat
před chvílí jsem se vrátil domů z Flédy, kde jsem konečně poprvé v životě ochutnal BON... zvěsti nelhaly... to pivo se dá pít :)
Páter v plechovce, (Zbyněk Melichar, 30.07.2007 22:28) celé vlákno | reagovat
v pátek jedu na vandr do rumunských hor, s sebou si chci vzít pár piv (v plechovce) a moje volba padla na Páter... nicméně bych se chtěl p. Tomáše Semráda (ještě než opustí pivovar ČH) zeptat, proč toto pivo obsahuje ANTIOXYDANT, zatímco jiná podobná piva mají v sobě pouhý ANTIOXIDANT?? :))

po čase jsem se při čtení složení piva docela pobavil :))

(skoro jako před pár lety, kdy na lahvi Napoleona bylo ve složení napsáno: hlavní složka - lýh)
S chladnou hlavou po delší době, (Tomáš Semrád, 30.07.2007 19:11) celé vlákno | reagovat
Ad pivo Cobra.
Předevčírem jsem po dlouhé době zavítal do Hypernovy a hned mě mezi pivními regály "trklo" do očí něco co jsem ještě neviděl. Ano designově impozantní lahev piva Cobra. Při delším prohlížení jsem se konečně dovtípil. Že to je to "pivo na vylití do kanálu", o kterém tady byla řeč. Obal vypadá opravdu moc dobře, avšak k srdci jsem si vzal varování Romana a Zbyňka a lahev zas do regálu pokorně vrátil. Co kdyby? Já na rozdíl od nich bych to třeba neustál...Raději jsem opodál "čapnul" pár kousků vyškovského Džbánu, a protože to bylo přímo ve Vyškově, i za impozantní cenu, 7,50,- Kč, v Brně to vychází o 1,20,- Kč dráž...:-)
Ad personál v některých minipivovarech.
V Pegasu na Jakubské jsem nikdy žádné problémy s obsluhou, jak tady někdo psal, neměl. Zato v druhém brněnském minipivovárku, v Žebětíně, mají skvělé pivo, ale tam už se pro mě jaski stává pravidlem, že s personálem u mě problém je, i když zas někteří budou tvrdit opak.
Ad CZ pivo=špatné pivo (viz Petr Žalio a Jirka Jobánek)
Tak co kluci, nezměnili jste po hodně dlouhé době názor? Já myslím, že už to tak špatné nebude, když čas od času zazní od Jirky Jobánka vzkaz na neskutečně kvalitně ošetřená některá česká piva, která popíjí na Flédě? Viz třeba pelhřimovský Poutník. Jinak s Váma souhlasím, že český pivní národ je hodně konzervativní, avšak si nemyslím, a to ani v nejmenším, že by české pivo bylo až tak špatné v porovnání s tím německým, i když se vesměs srovnávat ani moc nejde. Každopádně Franky jsou určitě pivním rájem. Velký souhlas!
Ad trvanlivost piva.
Jistě, že nejlepší pro chuť, je co nejkratší doba trvanlivosti. Avšak pokud exportujete pivo např. do Číny či Austrálii nebo do podobných dálek, holt trvanlivost musíte "natáhnout". Zrovna dnes jsme toto řešili v pivovaru co se týká exportních aktivit do Číny. To pak taková jedenáctka pro náš a čínský trh jsou vlastně úplně jiná piva. Díky stabilizaci
Ad degustace lahvového piva a Zbyněk.
Stoprocentní souhlas. Nemyslím si, že by lahvové nebylo to pravé ořechové v porovnání se sudovým, chyméra.
Domnívám se, že dnes žádný náš pivovar, ať velký, střední, malý nebo nejmenší, nevaří špatné, nepitelné pivo. Jistě, může se stát, že nějaká várka ulítne, ale to jsou pouze výjimky...Pokud jsem vždy pil Opata, pravda, často to nebylo, vždy stál za zážitek, autentický.
A dost toho kecání, jdu na pořádné pivko, kvasnicová dalešická jedenáctka čeká, sládek už zase vaří a jak jsem se v pátek osobně přesvědčil v "Zelené Kočce v Brně na Solniční, vaří víc než dobře, pivo opravdu meduje!
Dej bůh štěstí českému a moravskému pivu a mně zítra poklidný odchod z pivní branže, zítra to bude pořádná rozlučka! Samozřejmě, že černohorským!!!
Ad Cobra a Zbyněk, (Roman Holoubek, 08.12.2006 08:20) celé vlákno | reagovat
Já se většinou opravdu snažím hledat v každém pivu i to málo dobré co v něm může být. Ale výrobek typu Cobra (především ve verzi Low Carbo) nemá své místo na trhu. Můj (v minulém příspěvku) použitý výraz "vylít do kanálu" tentokrát ale seděl. I když Zbyňku, také mám pevnou vůli - vypil jsem to celé a čekal co to se mnou udělá. Jako obvykle, kromě toho, že jsem měl zkaženou chuť, tak jsem se zase nepos... Jak to dělají jiní, co tak rádi vyprávějí příhody o tom jak se z toho a toho piva po...?
Cobra není dobrá, (Zbyněk Holan, 07.12.2006 13:22) celé vlákno | reagovat
I kdyby se vařila třeba v Džahídu (a měla stejnou chuť) tak je to úplně jedno, protože obě varianty, které jsou k dostání v Hypernově jsou velmi špatné. Hodnocení: (1 božské, 10 naprosto nepitelné) - Premium (8) a Low Carbo (9) skoro jsem to nemohl polknout - stále se mi to vracelo zpět! Ale vypil jsem celou třetinku!!! Mám silnou vůli!
polská Cobra, (MirEgg, 30.11.2006 17:47) celé vlákno | reagovat
Trošičku jsem zapátral a opravdu to vypadá, že se indické pivo určené pro britský trh vyrábí v polských Kielcach :-D
- Pivovar Belgia z Kielc o Cobře píše: "Pivo Cobra vyráběné v Pivovaru Belgia se prodává ve Velké Británii, USA, Severní Africe a dalších více než 40 zemích po celém světě."
- Navíc se chlubí cenou z Monde Selection 2005 (stejně jako cobrabeer.com): "červen 2005 - Grand Gold Medals pro piva Cobra Beer stáčená v Pivovaru Belgia (330 a 660 ml)".
- Ani Cobra nezatajuje, že se pivo vaří a stáčí v EU, mají to přímo na indexu...
Sečteno a podtrženo, přikláním se k tomu, že "indická" Cobra je z polských Kielc ;o)
Brewing Awards, (honza, 30.11.2006 13:09) celé vlákno | reagovat
Ani jsem nevedel, ze je poradali vloni v Mnichove na Drink Tecu. Ja se na ne byl podivat kdysi primo v UK v Burtonu.

to se clovek dozvi veci:)

JOff topic - Burton muzu k pivni navsteve jen doporucit
Ad MirEGG, (Roman Holoubek, 30.11.2006 12:45) celé vlákno | reagovat
Z posledního příspěvku ještě jedna zajímavost.
Podíváte-li se na:
http://www.brewingawards.org/html/winners2005.html

Uvidíte jak bodovalo, zde už v minulosti popisované jako průměrné, Karlovačko.

Ještě zajímavější se mi jeví informace o zabodování piva COBRA z Polského Kielce. Jedná se jen o shodu názvů, nebo je pseudoindické pivo vyráběné pod hlavičkou pivovaru z VB vyráběné v EU a to konkrétně v Polsku? Navíc, pokud je to ono, tak nechápu jak mohlo vyhrát. Cobru, mající nyní v AH marketech jsem pil v obou verzích, ale vhodnější je bylo vylít do kanálu.
Soutěže, (MirEgg, 30.11.2006 12:05) celé vlákno | reagovat
Ještě ten Litovel. On sice byl třetí, před ním na druhém místě skončil dokonce Radegast 12° a na prvním místě Konrad Hell. Bude to asi tím, že se jednalo o kategorii pilsnerů českého typu, takže chvástání Litovle, že "porazil" 440 jiných piv je úsměvné (všechny výsledky jsou na http://www.european-beer-star.com/inhalt/startseite/Gewinner_2006.pdf ). O tom by mohl hovořit, kdyby dostal Grand Prix alespoň ve své kategorii jako se to povedlo třeba polskému pivovaru z Tych na Brewing Awards se svým pivem Tyskie Gronie (výsledky: http://www.brewingawards.org/html/winners2005.html ).
Když už jsme u těch Brewing Awards, je celkem poučné podívat se na výsledky. Zjistíme totiž, že většina českých soutěží jim nemůže sahat ani po kotníky. Pro naznalé: degustují se anonymní vzorky z obchodní sítě (proto asi nevyhrává G a PU - nemohou dodat své lepší neurychlené neředěné pivo), takže jde opravdu jen a pouze o chuť, která se dostane k běžnému zákazníkovi. Na stranu druhou to dává důvod k zamyšlení: proč nevyhrávají česká piva, když si myslíme jak jsou dobrá? (Jedno české bylo stříbrné: Radegast Birell. Hned za Windhoek Light... z Namibie)
Pivni kategorie, oceneni, nazory..., (honza, 30.11.2006 09:21) celé vlákno | reagovat
neda mi to, abych se taky nevyjadril. Oba kluky, kterym tady "mejete hlavu" znam osobne. A smekam pred jejich znalostma piv nejen u sousedu v Bavorsku. Fakt bych chtel o tamnich pivech vedet co oni. Nebo treba jen polovinu. To by byl blazeny pocit.

Pokud jsem cetl spravne, vyjadrili svuj nazor. A v jednom s nima opravdu souhlasim - v jinych pivnich kategoriich, rekneme weizen, stout, lambic atd, je rozdil v chuti v dane kategorii mnohem pestrejsi. Ve srovnani s nimi muze, zduraznuji ze muze, vypadat pivo typu lezak, pils fadne.

A co se tyce pivnich degustacnich soutezi - ano, u nas je spousta degustacnich soutezi, ktere se honosi ruznymi super tituly,az se v tom jeden ztraci. Vecna skoda, ze se nam nepodarilo prosadit "Frantikuv koeficient" (Franta Frantik je sefredaktor casopisu Kvasny prumysl), ktery by zohlednoval srovnavaci metodou uroven jednotlivych degustacnich soutezi, pocet profesionalnich degustatoru, pocet vzorku(uz se o tom u nas psalo). Pak by se opravdu ukazalo, jak na tom jednotlive zncky jsou. A i kdyz vubec nechci snizovat uroven Euro Beer Staru, nemyslim si, ze by Litovel soutezil proti 440 pivum. bylo tam na 35 kategorii...

A perlicka na zaver - kdyby nebylo tech zahranicnich piv, nebyl i tento server. K pivu jsem se dostal prave pres zahranicni pivni kategorie, ktere jsem mel moznost ochutnat behem svych cest...
12345
Vyhledávání