úvod
homepage

Komentáře

článku: Velké zklamání z malého piva

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12345
 Zobrazit komentáře: podle času

Obsluha v Pegasu + území boha Radegasta, (MirEgg, 22.11.2006 20:53) celé vlákno | reagovat
Tak pivo z minipivovaru mě ještě nezklamalo, možná proto, že jich ještě tolik na kontě nemám, ale co mě zklamalo byla obluha v brněnském Pegasu. A to jak v "centrále", tak na Konečňáku. Vyskytují se tam naprosto arogantní existence! V "centrále" po nás sprostě vyjel číšník, označil nás za zloděje a odmítl nás obsloužit. A to jenom proto, že jsme si dovolili po dvacetiminutovém čekání a úporném mávání na obsluhu, vzít sami jídelní lístky! No považte, nejsme my to ale zlodějští drzouni?! A na Konečňáku se vyskytuje "milá" boubelatá paní, která nám začala (v přeplněném lokále bez jediného volného místečka) nadávat, že nejsme v žádné klubovně a co si to vůbec dovolujeme si sedat na kolena a když neumíme sedět slušně ať vypadneme. Vskutku, oni si snad u Pegasů dávají přímo do inzerátů, že hledají obhroublé burany bez jakékoliv úcty k hostům...

Na našem zeleném území (ve čtařicetitisícovém městě jsou snad jen 4 hospody, kde Radegasta nemají) je celkem o strach dávat si v hospodě cokoliv co je na soutoči s Radegastem. Obvykle to bývá velmi nevalné chuti díky shnilým trubkám. V obchodech taky pořád dokola stejná písníčka. I přesto se snažím alespoň jednou za čas vybočit ze zeleného stereotypu, což ale s kamarády-"znalci piva" (nejlepší je Radegast a zbytek je sra*ka, ani to zkoušet nepotřebuju) není vždy jednoduché...
Franky, (Chody, 22.11.2006 18:03) celé vlákno | reagovat
Nevěřím svým očím, buď je německé pivo opravdu tak výborné nebo jsou tu nějací agitátoři. Já osobně věřím, že jsou v Německu dobrá piva, ale abych kvůli nim zatratil piva česká, toho bohdá nebude. Myslím si, že jsou velmi dobré, nepočítám-li europiva, tak bych řekl i vynikající - jsem na ně zvyklý.
Co se týče pivovaru Broumov-Olivětín. Nemám s ním problém. Samozřejmě dle lehkých výčepních piv se nedá ten který pivovar hodnotit. Jinak jsem byl přímo z pivovaru ujištěn, že opravdu ležák Opat a Novic jedno jsou.
Jinak broumovský pivovar ještě prodává pod značkou Podorlický Rampuš.
Lahvové pivo kupuju většinou v řetězcových obchodech a zatím se mi nestalo, že bych koupil zkažené pivo a i když jsem si neohlídal datum spotřeby, bylo ok.
Právě popíjím dvanáctku jihlavského Ježka (mimochodem za víc jak přijatelnou cenu) a je velmi dobrá.
ČR = špatná piva, (Petr Žalio, 22.11.2006 15:50) celé vlákno | reagovat
Můžu jen souhlasit, v ČR nenarazíte na dobré pivo. Prostředí a obsluha - no comment! Jestli chcete oprvdu dobrý ležák tak jedině do Franků-oblast kolem Bambergu. Za pouhých cc 1,50 eur dostanete ve všech malých domácích, útulných, rodinných pivovarech- opravdové, lahodné ukázky všech daných stylů ( ležák tmavý+světlý, pils, weiss, bock, doppelbock, weizenbock, ungespundet(AU), keller, rauchbier, landbier atd. Většina točena samospádem z dřevěných sudů! (není to imitace). Takže pivo nemůže pokazit ani hospodský ani trubky. Což stejně v Bavorsku ani nikdo nikdy neudělal!!
Po této zkušenosti už nikdy více nebudete chtít ochutnat české břečky! Tak lidi neblbněte a zajeďte do Franků, je to kousek a budete uchváceni! Never more CZ beer!
PS: Honzo ty anglány a amíky sem radši neber! Ať nemáme ještě větší ostudu:)
To: Jiří Jobánek, (Jiří Kaňa, 22.11.2006 15:42) celé vlákno | reagovat
Nevěřím svým očím! Tam se musím podívat...
opat x novic, (švondr, 22.11.2006 14:44) celé vlákno | reagovat
Snad by měl být obsah totožný...Jenže to říkají třeba vinaři o vínech vyrobených pro tu kterou firmu či řetězec také - ovšem skutek (většinou) utek. Na druhou stranu ten Novic 12 opravdu chutnal jako Opat 12 (v mém případě bohužel). Ale opravdu doufám, že jsem měl jen smůlu, protože vícestupňové speciály byly celkem fajn!
Broumov a názvy, (, 22.11.2006 14:13) celé vlákno | reagovat
Tak koukám, že jsem se taky úspěšně zamotal do názvů piv z Broumova. Tak tedy 20.11.2006 19:20 jsem měl na mysli Novice (obsah alkoholu 3,5%), 22.11.2006 12:11 jsem psal o Novicovi (obs. alk. 3,5%) a Opatovi (obs.alk.5%). Jinak dvojích názvů piva z Broumova jsem si všimnul už dříve. Uměl by někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi Převorem-světlé výčepní pivo (obsah alkoholu 3,5%) a Novicem-světlé výčepní pivo (obsah alkoholu 3,5%) ? Dále jaký je rozdíl mezi Opatem-světlý ležák (obsah alkoholu 5,0%) a Novicem-světlý ležák (obsah alkoholu 5,0%) ? Mám na mysli právě ten obsah v láhvi, ne vyobrazení etikety:-)
NOVIC = OPAT, (Martin Štros, 22.11.2006 13:41) celé vlákno | reagovat
Já jsme skálopevně přesvědčen, že NOVIC 12 a Opat 12 jsou totožná piva, jen v jiných etiketách. Mně osobně musím přiznat, docela Novic 12 chutnal, co docela, hodně mi chutnal. Jinak říkám, když kritizujete Novice, jako byste zároveň krtitizovali Opata.
Broumov, (, 22.11.2006 12:11) celé vlákno | reagovat
Samozřejmě jsem nedávno ochutnal i Broumovskou 12-tku , která se na krčku honosí nápisem pivo roku 2005. Byla zakoupena v Tesku Kolín. Hodnotím ji jako nejhorší z regionálních dvanáctek. Novice jsem koupil v Tesku pouze jednou a předem jsem věděl, že nepůjde o kvalitní pivo. Z tohoto segmentu (sedmičky a osmičky) jsem ochutnal vetšinu lahvových piv v ČR a Novic vychází nejhůř. Řekl bych , že dovávání sedmiček a osmiček u nás do různých Hype a Supemarketů je specialita pivovaru Benešov, ale pořád jsou tyto piva lepší než Novic z Broumova. Jinak většinou kupuji regionální lahvové pivo od desítky výše. Je přitom docela zajímavé, že pivovaru Broumov vzrostl výstav piva za rok 2005 oproti roku 2004 o více než 100%. Jedno z vysvětlení je prodej levného piva Novice v Tesku. Hodně na nízkou cenu slyší důchodci a bezdomovci, kterým jde především o cenu a je jim jedno, že je to nekvalitní pivo.
To: Jiří Káňa-ceny piva ve Francích, (Jiří Jobánek, 22.11.2006 11:33) celé vlákno | reagovat
No, přiznávám, že 1,30 euro je výjimkou. Normální běžná cena je 1,60Euro za 0,5l. Za 1l pak 3Euro. Za pšeničné je třeba si trochu připlatit- cca 1,80 Euro. Jinak samožřejmě, že v Bambergu jsou ceny trošku vyšší. Např. Rauchbier u Schlenkerly 2,10Euro, ale je to skutečná prestižní instituce. Norinberg je rovněž dost teuer.
Jinak ve Francích je cca 350 pivovarů. Největší koncentrace je v okolí Bambergu. My jsme jich navštívili asi 140. K tomu nám skvěle posloužil skvělý tištěný průvodce. Pro milovníka piva je to skutečný ráj. Po takovém "zájezdu" už na české pivo prostě nemáte chˇuť. Ceny jídla jsou rovněž velmi příznivé.
broumov?, (švondr, 22.11.2006 11:10) celé vlákno | reagovat
Já se bohužel musím přidat k mírné lamentaci na broumovskou dvanáctku - pil jsem ji 2x jako Novice, jednou coby Opata (vždy v lahvi) - a pravidelně nastalo celkem značné zklamání. Určitě zkusím ještě jednou, ale tak si říkám, zda chyba není ve mně - zda skutečně ocením třeba naprosto jiné nuance než má např. Březňák, Rohozec, Nbk, Ferdinand...? Má být to pivo tak jiné - nebo jsem měl spíš smůlu na nepovedené šarže?
Broumov, (Zbyněk Holan, 21.11.2006 22:24) celé vlákno | reagovat
To je přesně o čem jsem psal Henri... jednou se ti stalo, že jsi našel v pivu z Broumova nějaký humus a už ho zavrhneš? Zkus ho ještě jednou, dvakrát. Broumov 12ka je opravdu lahůdka. Co se týče Novice, to je zase jiná kapitola - s tím také nesouhlasím, ale kvůli tomu bych se neošidil o požitek ze skvělého piva, které jinak v Broumově vaří.
Broumov, (Henri, 21.11.2006 19:38) celé vlákno | reagovat
Dávám jednoznačně přednost pivům z malých pivovarů, ale bohužel musím konstatovat, že jsem zklamání již také zažil. Nejvíce rozčarován jsem byl z broumovského piva. Šlo o dvanáctku, která se ma multipacku honosila oceněním pivo roku (zakoupeno v Tescu), pivo bylo doslova hnusné, v některých láhvích byly neidentifikovatelné chuchvalce. Pivo jsem musel vylít, a to se mi stalo naposledy snad před revolucí. Podotýkám, že šlo opravdu o ležák. O prznění pivního trhu s pivem Novic za 1,90 (Tesco) nechci ani mluvit. Zkrátka Broumov už nemusím.
kvalita piva, (Martin Povýšil, 21.11.2006 12:09) celé vlákno | reagovat
Zdar pivaři. Musím bohužel potvrdit kolísající kvalitu jihlavského piva a současně i předchozí názor od Njorloje.
Pivo doopravdy dělá z větší části hospodský, záleží na tom, jak má seřízenou pípu, jak dlouho pivo točí, jaká je teplota atd. Ale v poslední době se mi stává, že každý sud Ježka chutná (a chová se) úplně jinak, v létě jsem pár sudů musel i reklamovat. Přesto si myslím, že jihlavské pivo patří k tomu lepšímu, co se v tomto státě produkuje. Ale s poctivým kvasnicovým z minipivovárku se standartně vařené produkty ze středních pivovarů srovnávat nedají.
Už teď se teším na naši další expedici po minipivovarech.
Dej bůh štěstí.
Franky, (Jiří Kaňa, 21.11.2006 07:30) celé vlákno | reagovat
Opravdu jenom 1,30 EUR za půllitr??? To je zadarmo... (resp. přibližně za polovinu cen, které vídám v DE já...)
Moje zkušenost, (Jiří Jobánek, 21.11.2006 07:14) celé vlákno | reagovat
Honzo, pod to co jsi napsal se klidně podepíšu. Včera jsem byl na služebce v Praze a navštívil rovněž 3 "mini". Všechny mi připravily totální zklamání.
Podprůměrná piva (ve světovém měřítku)nevalné chuti, to je výsledek. Rád bych ještě vzpoměl návštěvu "lovce piva" Michaela Jacksona (6.10.2004 v Pivovarsém domě) a následné posezení s ním v restauraci U Šumavy. Pokud si dobře pamatuji byl poměrně dost rozčarován našimi pivy z malých pivovarů. Myslím, že bychom si měli přiznat, že nejsme pivním pupkem světa! kdo chce dobrý ležák, tak ať si zajede pár kilometru za naše hranice do oblasti bavorských Franků. Ceny jsou tam příznivé (1,3 Euro 0,5l- točené!) Pivovar na každém rohu a každé pivo je lepší než ta naše. Ze mě holt patriot nebude:) Proto vítám počin Světu piva, že vaří různé druhy...
Pokud je ten článek myslen vážně, tak, (, 20.11.2006 19:20) celé vlákno | reagovat
1)Pivovarský dům-neochotná slečna, která obsluhuje vpravo, když vejdete to tohoto minipivovaru. Pracuje zde již několik let a pořád obsluhuje něco ve stylu - co tady ten "zákazník" zase chce. Proto doporučuji si sednout po vstupu do tohoto minipivovaru na levou stranu. To je asi jediný negativní prvek z návštěvy minipivovarů v ČR. Pivo bylo v minipivovarech vždy velmi chutné. A že jsem těch minipivovarů v ČR navštívil už pěknou řádku. V Praze všechny. Proto typ u prvního případu je Pivovarský dům. Asi ten den měli kromě špatně obsluhující slečny i špatné pivo...
2) Mám rád láhvové pivo z regionálních pivovarů. Jediná negativní zkušenost byla s lahvovým pivem Opat , obsah alkoholu 3,5% (chápu, že zde nelze čekat žádnou kvalitu) z pivovaru Broumov, kde bylo ve složení nadměrné množství jaru... I Ostaní lahvové pivo z tohoto pivovaru má horší kvalitu, než tomu bylo dříve. Můj typ je tedy zde někdy vychvalovaný pivovar Broumov. Jako TOP považuji lahvové pivo ze Středočeských pivovarů -Nymburk, Podkováň, Klášter, Benešov, Vysoký Chlumec, Kutná Hora. Z ostatních pivovarů pak Havl. Brod, Jihlava, Malý Rohozec, Polička, Náchod,České Budějovice-Samson, Svijany.
trvanlivost a zákaly..., (Martin Štros, 20.11.2006 19:13) celé vlákno | reagovat
Nevím proč nejmenovat, v říjnu jsem se setkal s Ježkem, záruční doba do 21.ledna 2007, tedy ještě tři měsíce(!!!). A zákal jak prase... vlastně bych s troichu nadsázkou mohl říct, že jsem z něho měl kvasnčáka ;-) Mimochodem, jak dlouho podle vás vydrží desítka v lahvi? Některé pivovary dávají na desítku 6 měsíců, na ležák se někdy dává i 9 měsíců, nezdá se vám to moc?
zkušenost, (Standa Jakoubek, 20.11.2006 18:43) celé vlákno | reagovat
negativní zkušenost se asi nevyhne nikomu; již několikrát se mi stalo, že moje jedno z nejmilejších piv v lahvové formě bylo prakticky nepitelné a plné všelijakého plovoucího sajrajtu a to pochopitelně ještě před vypršením doby spotřeby; u téhož piva točeného jsem ale negativní zkušenost nikdy neměl; říkám si, že v dnešní době moderních technologií je to docela průs...švih a stávat by se to nemělo; přesto na ono pivo nikdy nezanevřu (a hnedle zítra dostanu 6 lahví :-) )
Skladování, (Zbyněk Holan, 20.11.2006 15:14) celé vlákno | reagovat
Je pravdou, že i lahvové pivo může utrpět skladovacími a přepravními podmínkami. Ale pivo se zákalem na dně už jsem neviděl ani nepamatuji (myslím před, ne po záruce)! Pokud se ovšem nejednalo o kvasnicové.

Platí, že po ochutnání jedné lahve není dobré pivo odsoudit, když vám nechutná (ale dát si ho ještě alesp. jednou). Já dávám 3 šance. Pak si myslím mohu prohlásit, že to pivo je takové a takové. Nicméně hodnotit můžete i po prvním 0,3l oddegustovaného piva.

Zelená a hnědá láhev (tím se ještě někdo zabývá?) :-)

Co se týče piva z malých pivovarů, ne každému musí chutnat!. Jednomu chutná druhému ne (není to o tom že by bylo špatné). Zkrátka každý má svoje hodnocení, doporučuji se sjednotit na stupnici 1 až 10 (1 božské, 10 naprosto nepitelné) a občas tu prezentovat vlastní degustaci.

Perlička na závěr: před měsícem jsem pil půl roku prošlé pivo, které kámoš našel doma ve sklepě (nikoli chladném - tak cca 18°C tam je), jednalo se o 4 lahve Staropramenu Granát, z toho jedna byla dole zakalená (takové jakoby kuličky) a ostatní čisté - přitom všechny ležely na jednom místě v papírové krabici vedle sebe. Ochutnal jsem i tu se zákalem a byla docela dobrá. Ostatní jsem vypil celé. Vše ok, žádná sr... následující den ani nic jiného.
Minipivovary, (Jarin, 20.11.2006 15:11) celé vlákno | reagovat
Jo jo.Ne vždy se pivo v minipivovaře povede.A když mě nějaký zklame,tak na něho nezanevřu a ochutnám ho vícekrát.Akorát jeden,který jsem pil několikrát,mě vždycky zklamal.Na druhou stranu,dlouho mě nechutnala Černá Hora.Ale pořád jsem ji zkoušel,až mě zachutnala.

12345
Vyhledávání