Komentáře
článku: První příznivec Gambrinusu publikující na světěpiva.cz!
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Vite, co vlastne ve vasi oblibene hospode toci aneb neni G jako G,
(Marek, 30.03.2007 20:37)
celé vlákno | reagovat
Vyhledávání
Nebudu mluvit z pohledu pivovarniku, protoze jim nejsem, ale budu mluvit z pohledu hostinskeho.
Pracoval jsem (nebo spis brigadnicil) nekolik let v jiste prazske studentske pivnici ci spise klubu. Za 3 roky, ktere jsem tam stravil, jsem vytocil mnoho piv mnoha znacek. Zacinal jsem Protivinem, pokracoval Treboni a koncil Samsonem a Podkovani. Majitele resp. najemci byli pivni nadsenci, takze jsme krome jednoho az dvou druhu piv prilezitostne tocili i nejake ty lahudky – napr. piva z Broumova, Litomeric, Nachoda, Vratislavic ci specialy z Pivovarskeho domu. Doslo i na slavne G a jeste slavnejsi Prazdroj. Zakazniky totiz byli studenti z cele republiky a kazdy byl zvykly na neco jineho, takze jsme jim cas od casu doprali jejich znacku.
Na obdobi, kdy jsme tocili G, ovsem nikdy nezapomenu. Hlavne na to, jak jsme zkouseli experimentovat a “vyrabeli” z gambace pitelne pivo. Studentum totiz pravy Gambrinus nechutnal, coz nas velmi trapilo :-), takze jsme jim doprali neco lepsiho.
Stacily sikovne ruce a "zarizeni" na smesovani piv bylo na svete. Ze soudku s podkovanskou desitkou se pivo pretlacovalo do soudku s broumovskou dvanactkou a lepsi desitka (takze vlastne jedenactka) Gambrinus byla na svete. No a vysledek? Nikdy bych neveril, jak muze byt Gambrinus dobry... Od te doby si totiz nikdo na G nestezoval a zakaznici ho pili skutecne s chuti. A dokonce i ti, kteri ho normalne v jinych hospodach nepili.
Tady mate nazorny priklad toho, ze i Gambrinus muze byt dobry, jen nesmi byt z Plzne ci Popovic...
Kazdopadne dnes uz vim, ze michani piv nekolika znacek neni zrovna to prave orechove, ale na druhou stranu si myslim, ze je lepsi klamat zakaznika tim, ze mu nabidnu smes kvalitne varenych piv, nez to, ze bych tocil pivo redene vodou (spravneji receno HGB pivo). Navic prikaz sefa byl prikaz sefa, takze pokud student nechtel prijit o bezva job, musel sveho nadrizeneho poslouchat...
Priklad nasi hospody, ktera vyrabela pitelny Gambrinus, je vyjimkou. O zadne jine takove hospode nevim, ale je mozne, ze by se jich naslo vic.
Co je vsak docela dobre zname, je fakt, ze ne vse, co je oficialne na cepu, se skutecne v te ci one hospode toci.
Z vlastni zkusenosti – to bylo zase za dob meho pusobeni v jinem studentskem klubu, v kterem jsem obcas vypomahal – vim, ze beznou praxi Staropramene bylo, ze vam dovolili odebirat Branik a tocit ho jako Staropramen. Nikdo se v podstate na nic neptal. Jednalo se o tutez firmu, takze zisk jako zisk. A zakaznikum bylo vicemene jedno, jak to chutna, stacilo jim, ze pili svoji oblibenou znacku. No a Branik byl preci jen levnejsi o cca 200 Kc na sudu, tak proc nabidky Staropramene nevyuzit...
Z jine hospudky – tentokrat vesnicke – mam dalsi podobnou zkusenost. Dlouhou dobu se tam tocil Staropramen, pak prisel novy majitel (muj dalsi kamarad) a nenapadne zacal stamgastum podtacet jine (levnejsi) pivo. Dlouhou dobu se nic nedelo. Naopak. Stamgaste si pochvalovali, jak jim ten Staropramen najednou vic chutna. Casem se to ale provalilo a byl pruser. Nastesti to zustalo pouze za zdmi hospody... Kamarad pak presel na Zlatopramen, protoze se nechal uplatit penezmi, ktere mu tento pivovar nabidnul za to, ze bude nekolik let tocit jejich pivo. Ale smlouva byla velmi nevyhodna, protoze kdyz si to spocital, zjistil, ze na tom vlastne vyhledove prodela, protoze by pivo kupoval za vyssi cenu, nez predtim. A zacal opet podtacet Konrada, coz se samozrejme projevilo na odberu usteckeho piva a tak musel penize vratit...
Vyse uvedenym jsem chtel naznacit, ze nez zacnete vychvalovat nejake pivo, meli byste si zjistit, co vlastne ve vasi oblibene hospudce skutecne toci.
Bude to ale dost velky problem. Ciziho cloveka do sklepa asi nikdo nepusti a pokud ano, stejne se vetsinou na nic neprijde. Zijeme v dobe, kdy se da vsechno falsovat a neni problem si nekde sehnat zcela nova vicka na sudy i se samolepkou a vyrazenym datem vyroby resp. spotreby. Take uz neni pravidlem, ze se pivo v pivovarech staci pouze do sudu vlastni znacky. Prikladem muze byt Konrad. Po odchodu byvalych majitelu – tj. Staropramene – zustaly v pivovaru samozrejme sudy s logem Staropramene a do nich se porad staci. Ktery mensi pivovar by si mohl dovolit nakup novych KEGu?
Dalsi otazka: Co se asi stane s KEGy, kdyz se zrusi nejaky pivovar? Koupi je samozrejme jiny pivovar a vesele do nich staci svoje pivo. Je to porad levnejsi nez kupovat nove KEGy za 5 a vice tisic...
Praktiky podtaceni piva nejsou skutecne ojedinele. Dnes uz s tim musite pocitat. Cesi jsou jako tupe stado nemyslicich ovci a piji to, co znaji z televize. Nezajima je chut, ale to, ze to videli v reklame a ohaneji se tim, ze kdyz je to tak oblibene, tak to musi byt dobre.
A jak ma pak maly pivovar bojovat s temito omezenci? Kdyz uz nestaci to, ze nabidne kvalitnejsi a chutove vyjimecne pivo, tak musi prehlizet fakt, ze se jejich pivo (vetsinou bez jejich vedomi) nekde bude tocit nacerno. Pokud chteji prezit, nic jineho jim nezbyde...
Sice preziji, ale na druhou stranu na to stejne asi doplati, protoze pak si kdejaky “znalec piva” rekne: “Vzdyt ten Gambrinus je vlastne dobry, tak proc ho spousta lidi kritizuje?”
Zrejme se na me snese vlna kritiky za to, ze o necem takovem vubec pisu, ale vychazi to z mych vlastnich zkusenosti. Kdybych mel vlastni hospodu (a jednou ji snad mit budu), tak bych se k podtaceni piva urcite nesnizil, protoze to proste neuznavam. Ale na druhou stranu vim, jak tezke je to podnikani, takze nikdy nerikej nikdy.
A posledni poznamka. Opet ze zivota. Na cene piva skutecne zalezi. Pokud maji zakaznici (bezni konzumenti a cizinci) na vyber mezi levnejsim a drazsim pivem, vetsinou zvoli to drazsi. Mysli si totiz, ze kdyz je neco levneho, je to nejake sizene. Proto jsme ve vsech hospudkach, kde jsem pracoval, meli minimalne odstupnovane ceny.
Za pripadne chyby se omlouvam. :-)