úvod
homepage

Komentáře

článku: Vyrobit si vlastní pivo - není nic jednoduššího

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

kaše, (Tomáš, 09.03.2015 14:11) celé vlákno | reagovat
Dobrý den, Zkusil jsem vařit doma pivo, ale cca při druhém rmutu mi dílo velmi zhoustlo a to až na konzistenci krupicové kaše. Poměr vody a sladu jsem měl cca 5kg sladu na 14 litrů vody. Může to být tím, že jsem měl málo vody na hodně sladu? Filtrace se mi zastavila a filtrát připomínal spíše čokoládový puding. Děkuji za odpověď.
nekvasí pivo, (barka, 01.02.2015 17:42) celé vlákno | reagovat
dobrý den, 19.1: jsme dle návodu udělali pivo a nechali ho v uzavřené kvašné nádobě. mělo hustotu 1040. je to skoro 13 dní a pivo se nám zdá, že nekvasí. Na vrchu nádoby není žádný povlak a po stočení má hustotu 1020.
Máme pivo stočit do lahví i tak a přidat tam pivovarenský cukr? nebo je to na vyhození.
děkuji
re: nekvasí pivo, (Stanislav Jakoubek, 02.02.2015 21:43) celé vlákno | reagovat
Proč v uzavřené nádobě? Jakou máte teplotu? Zkus tu nádobu nechat otevřenou. Zamíchej to a zjisti, jak vypadají kvasnice na dně. To poznáš podle vzhledu, jestli jsou v dobrý kondici (a jestli jich je dost) a nebo ne. Pokud ano, tak se kvašení ještě rozeběhne. Pokud ne, tak už tomu nic nepomůže. Navíc, pokud vše probíhá tak jak má, žádnej cukr se nikam nepřidává
dotaz na hrocha, (buksara, 13.04.2012 12:36) celé vlákno | reagovat
ahoj, pivo jsem nakonec změřila půjčeným cukroměrem, mělo 4,5 když jsem ho stočila do petek. Dneska je to 7 dní a zdá se mi, že to ztvrdlo jen trochu. Mám pivovarskou dextrozu, nevím jestli ji ještě můžu přidat a kolik na petku. Co myslíš ?
dotaz, (buksara, 04.04.2012 07:53) celé vlákno | reagovat
Nemám cukroměr,kvasím pátý den při 11°C,na povrchu je světle hnědá pěna,poraďte prosím jak poznám, kdy sudovat. Díky
Re: dotaz, (hroch, 04.04.2012 14:47) celé vlákno | reagovat
Bez sacharometru těžko. Kdyby jsi to měl v uzavřené nádobě s kvasnou zátkou tak podle toho že to už nekvasí-nebublá. Když si to stočíš do skleničky tak rozkvašená mladina je kvasinkama zakalená, a ve skleničce si kvasinky sedají na dno. Když už je mladé pivo zralé na sudování, tak už je vyčištěný a kvasinky jsou již téměř sedlé na dně kvasné nádoby a ve skleničce už si sedat nebudou. Jinak pěnu s vynešenými kaly seber a když mají kvasinky ještě co kvasit brzo se opět zapráší udělá se nová bílá pěna.
Re: Re: dotaz, (buksara, 05.04.2012 08:45) celé vlákno | reagovat
Díky,pivo není zakalené,pěnu jsem sebrala,čekám na cukroměr/z internetu/,dnes je to šestý den,nevím jestli mám sudovat,nebo počkat.Kvasím v nerez hrnci, CO2 tam na chuť není poznat,poraď.
Re: Re: Re: dotaz, (hroch, 06.04.2012 12:24) celé vlákno | reagovat
Těžké poradit. CO2 se začne v pivu zachytávat až při ležení pod tlakem. Za šest dnů může být vykvašeno a nebo se taky kvašení ještě moc nerozjede. Vše podle teploty, kondici kvasinek, dobrému rozkvašení, okysličení kvasinek před nasazením atd.
Když náhodou stočíš později, tak se dá dodatečně přidat nějaký cukr(mladinu, maltozu a nebo řepný) na sekundární kvašení. Pro první pokusy je lepší mladé pivo stočit do PET lahví a podle toho jak se potom tlakují, tak to člověk může regulovat. Když to příliš ztvrdne, lahev by druhý třetí den měla být tvrdá jako plná perlivé vody, tak můžeš tlak odpustit, když nebude tvrdnout, přidáš cukr.
Sehnání surovin, (Luděk, 07.09.2007 23:29) celé vlákno | reagovat
http://www.homebrewing.cz

To by jako solidní odrazový můstek mohlo stačit. Je to jeden z projektů Světa piva, takže tam najdeš podobné figury jako tady
Sehnání surovin, (Strmáč, 07.09.2007 23:18) celé vlákno | reagovat
Dobrý den chtěl by se zeptat kde se dají sehnat potřebné suroviny na domácí výrobu piva.Předem diky
jde použít i jiný slad než z ječmene, (owe, 25.05.2007 18:09) celé vlákno | reagovat
jak udělat slad z jiných obilovin než z ječmene mám bezlepkovou dietu a rád bych zkusil bezlepkové pivo díky moc
sacharometr, (Petr, 29.04.2006 20:17) celé vlákno | reagovat
Dodrý den, rád bych se zeptal jak zjišťujete těch 60% odkvašení pomocí sacharometru. Je vhodný sacharometr s rozsahem 0-25%, dělení 0,2% . Děkuji za odpověď.
chmel a ph, (kODITEK, 29.04.2006 18:37) celé vlákno | reagovat
Dobrý den,
zajímala by mě odpověd na hlávkový chmel a dále bych chtěl vědět jak uvařit zásadité pivo
dík koditek
chlazení, (Martin, 03.08.2005 19:36) celé vlákno | reagovat
děkuji za opravdu pěkný návod,ale zajímalo by mě, jak docílit ochlazení a hlavně pak udržení 10 stupnů při kvašení. Existuje nějaký cenově dostupný přístroj nebo nějaký jíný fígl?Moc děkuji za odpověď.
re SUROVINY, (Jiří Kaňa, 28.02.2005 14:09) celé vlákno | reagovat
Moc se omlouvám pánovi, kterému jsem právě nedopatřením smazal jeho dotaz ohledně surovin. O dostupnosti surovin bude pojednávat poznámka pod zítřejším článkem, nicméně pro získání surovin bude asi nejjednodušší obrátit se na nejbližší pivovar.
Dotaz na suroviny, (Jan Němec, 28.02.2005 10:47) celé vlákno | reagovat
Vážený pane, já mám na Vás velice podobný dotaz a to zda nemáte tip na to kde sehnat kvalitní suroviny pro výrobu kvalitního domácího piva. Jestli to pomůže jsem z okolí jihlavy.
Velice děkuji za odpověď.
Dotaz na suroviny, (Petr, 27.02.2005 20:25) celé vlákno | reagovat
Vážený pane, rád bych se zeptal, kde se dají všechny suroviny pro výrobu piva v domácích podmínkách sehnat. Předem Vám za Váš tip děkuji.
Dotaz na pivovarnické produkty, (vladimír, 08.02.2005 19:12) celé vlákno | reagovat
Vážený pane, nemáte nějaký typ kde sehnat vlastně veškeré produkty (v malém množství pro domácí použití) : Granulovaný chmel, slad, a pivovarnické kvasinky.
Děkuji za odpověď
Dotaz na hlávkový žatecký chmel, (Bedřich, 07.02.2005 22:24) celé vlákno | reagovat
Pane autore, ve svém článku píšete o přidání granulovaného chmele. Můj dotaz zni, jestli je možné v domácích podmínkách pracovat s přírodní formou chmele. Tedy klasický hlávkový chmel negranulovaný. Předem děkuji za odpověď.
Vyhledávání