Komentáře
článku: Vyrobit si vlastní pivo - není nic jednoduššího
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Nemám cukroměr,kvasím pátý den při 11°C,na povrchu je světle hnědá pěna,poraďte prosím jak poznám, kdy sudovat. Díky
Bez sacharometru těžko. Kdyby jsi to měl v uzavřené nádobě s kvasnou zátkou tak podle toho že to už nekvasí-nebublá. Když si to stočíš do skleničky tak rozkvašená mladina je kvasinkama zakalená, a ve skleničce si kvasinky sedají na dno. Když už je mladé pivo zralé na sudování, tak už je vyčištěný a kvasinky jsou již téměř sedlé na dně kvasné nádoby a ve skleničce už si sedat nebudou. Jinak pěnu s vynešenými kaly seber a když mají kvasinky ještě co kvasit brzo se opět zapráší udělá se nová bílá pěna.
Díky,pivo není zakalené,pěnu jsem sebrala,čekám na cukroměr/z internetu/,dnes je to šestý den,nevím jestli mám sudovat,nebo počkat.Kvasím v nerez hrnci, CO2 tam na chuť není poznat,poraď.
Těžké poradit. CO2 se začne v pivu zachytávat až při ležení pod tlakem. Za šest dnů může být vykvašeno a nebo se taky kvašení ještě moc nerozjede. Vše podle teploty, kondici kvasinek, dobrému rozkvašení, okysličení kvasinek před nasazením atd.
Když náhodou stočíš později, tak se dá dodatečně přidat nějaký cukr(mladinu, maltozu a nebo řepný) na sekundární kvašení. Pro první pokusy je lepší mladé pivo stočit do PET lahví a podle toho jak se potom tlakují, tak to člověk může regulovat. Když to příliš ztvrdne, lahev by druhý třetí den měla být tvrdá jako plná perlivé vody, tak můžeš tlak odpustit, když nebude tvrdnout, přidáš cukr.
Když náhodou stočíš později, tak se dá dodatečně přidat nějaký cukr(mladinu, maltozu a nebo řepný) na sekundární kvašení. Pro první pokusy je lepší mladé pivo stočit do PET lahví a podle toho jak se potom tlakují, tak to člověk může regulovat. Když to příliš ztvrdne, lahev by druhý třetí den měla být tvrdá jako plná perlivé vody, tak můžeš tlak odpustit, když nebude tvrdnout, přidáš cukr.
Vyhledávání