úvod
homepage

Komentáře

článku: Návrh stanov spolku homebrewářů

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Smysluplnost sdružení, (framax, 26.12.2008 20:48) celé vlákno | reagovat
Ahoj všem. Tak jsem si pozorně přečetl vše co je v této rubrice ohledně sdružení.
Můj názor je tento, návrh stanov je popsán odborně a s určitým výhledem na činnost, ale při jeho přečtení se nemohu zbavit dojmu, že znění je postaveno spíše na větší než piko a mikropivovary. Vypadá, jako postavený na normální profesionální pivovar a ne na domácí vaření. Toho se asi většina lidí zalekla. Současně potom navrhovaná cena, je dost peněz pro toho, kdo si doma uvaří právě jen těch 200 litrů za rok.
Jsem toho názoru, že teprve několikáté setkání i kdyby jen jednou ročně umožní zájemcům se lépe poznat (vždyť jsme se viděli vlastně porvé) a z toho později přejít k formě sdružení.
Vezmu li současně v úvahu celní předpisy např. v Německu, tam existují podobné povinosti a berou se tam poměrně vážně a tam existují podobné spolky též naprosto legálně. Je tam, ale jeden velký rozdíl, my začínáme a oni existují i více než 10 roků.
Takže si myslím, že sdružení bych osobně nezavrhoval, ale zřejmě to bude chtít ještě delší čas. Řekl bych, že zatím všichni řeší spíše, jak vůbec vyrobit varnu a jak vlastně vařit, než, že bychom se měli sdružovat a tím si vlastně pomáhat.
Tak nezavrhujme sdružení spolku domácích vařičů piva a těšme se na další případné setkání.
Dej bůh štěstí Franta
Ma, nebo nema Sdruzeni smysl?, (Honza Kočka, 17.12.2008 10:51) celé vlákno | reagovat
Co to tedy zkusit jinak?
na setkani v sobotu jsem nabyl dojmu, ze Sdruzeni nema smyls hlavne z toho duvodu, ze o nej nebude zajem. Delat "neco" pro deset lidi fakt nema zadny vyznam.
Bud se lidi nechteji hlasit, aby se na ne neukazovalo, nakonec si doma vari a nemaji zapotrebi, aby na sebe ukazovali. Nebo pro ne dany uskupeni ma pramaly prinos.
Takze to pojdme zkusit jinak - kdo by mel eventualne zajem se stat clenem Sdruzeni, pomahat mu/si, nebo se treba toho i aktivne ucastnit, necht posle email na redakce@homebrewing.cz
Koncem ledna si muzeme rict, kolik lidi projevilo zajem. A treba z toho se pak da usuzovat, jestli neco rozjizdet nebo ne.
Stanovy dobré, (Vašíček, 15.12.2008 18:09) celé vlákno | reagovat
Nevím ještě přesně, zda bych chtěl být členem, ale třeba bod 3.5 je samozřejmě pro mě i spřízněný spolek z Brněnska "Právo várečné" určitě klíčový a myslím, že je dobře, že je ve stanovách. Čím více sdružení a spolků bude za zrušení této nesmyslné hranice bojovat, tím lépe. Osobně si myslím, že bych dokázal pro věc získat nmějakého toho lidoveckého poslance a senátora a kdo trošku vidí do Ministerstva financí, ví, že tito lidé tam stále "mají vliv". Zatím...Z. Vašíček, Brno
Re: Stanovy dobré, (Martin Hnilo, 16.12.2008 22:32) celé vlákno | reagovat
Ano, to skutečně smysl má. Bude dobré poznamenat, že pivavařiči nejsou diskriminováni, to pouze malovinaři, kterých je hodně, si dokázali prosadit výjimku, protože pěstují a prodávají odjaktěživa. A protože jich je hodně ponejvíce na jižní Moravě, zřejmě i ti lidovci budou jejich prodlouženou rukou.
Být či nebýt členem, (Martin Hnilo, 07.12.2008 23:22) celé vlákno | reagovat
Zdá se, že návrh stanov nezarazil jenom mě, alespoň tak si vysvětluji ticho, které po jeho zveřejnění trvá - tedy žádné komentáře.
Celé to na mě spíše působí jako zakládání lobistického spolku majitelů mikropivovarů. Co mohou od takového členství za svých tisíc korun ročně očekávat lidé, kteří si čas od času uvaří doma svoji várku pro sebe a kamarády? Jistě nikam nic nehlásí a se spotřební daní si hlavu nelámou.
Myslím si, že tato skupina - a po pročtení stránek tohoto vebu soudím, že právě tito lidé jsou jeho návštěvníky - se do tohoto spolku nepohrne, protože spolková činnost za peníze není to, co potřebují.
Sám dosud nevařím, ale pomalu se chystám, sbírám tedy informace, rady atd. Pokud by něco zajímalo mě, bylo by to setkání typu - ukaž, co jsi uvařil, jak jsi to uvařil, kde jsi sehnal suroviny, na jakém zařízení a tak dále.
Například bych ocenil, kdyby začínající vařiči mohli skládat jakousi zkoušku - pouze degustační, během které by lidé znalí ohodnotili jejich výtvor. Znamenalo by to, že by předkládali vzorek svého piva uvařeného doma, ale podle jednotného varného listu.
Spousta lidí napíše, že uvařili pivo a bylo dobré, ale co to vlastně uvařili a co vlastné pili, vědí jen oni sami.
Přirovnal bych to například k systému stupňů v japonských sportech. První dan získáváš, pokud zvládáš uvařit takové a takové pivo, ne tedy "cosi", ale konkrétně "toto".
Nechci být tím, kdo bourá něco, co ještě nevzniklo. Přeji si jen prolomit to ticho, které pod návrhem stanov cítím. Mám totiž pocit, že se hodně lidí leklo.
 
 
Re: Být či nebýt členem, (Honza Kočka, 08.12.2008 08:10) celé vlákno | reagovat
Ano, na srazy zadne sdruzeni nepotrebujete. Staci dat termin do diskuze - http://www.pivniforum.cz/forum/viewforum.php?f=7, nabidnou prostor, emailovat lidem a je to.
 
Pokud ale chcete neco zmenit, sdruzeni se nevyhnete. A to se zase neobejde bez stanov. TAk je to holt zarizene.
 
Pokud se v sobotu ukaze, ze o sdruzeni zajem, nic se nedeje, kazdy jedeme dal sam za sebe.
 
Jinak je to jen NAVRH.
Nazvem, vysi poplatku, zamerenim atd...
 
Skladani zkousky, (Honza Kočka, 08.12.2008 08:14) celé vlákno | reagovat
Neco na tom je. Jenze jak to udelat? Ma to mit formu oficialniho papiru? Komu se bude udelovat atest na udelovani dokladu? Kdo to bude organizovat? Kdo bude vybirat clany hodnotici komise? Staci jen analyza vzorku z Vyzkumaku?
Na neformalni sraz homebrewaru nejspis odbornika dostanete. Urcite se v blizkem pivovaru najde nekdo, kdo s vama stravi sobotu. A kdyz uz tam bude, rekne vam, co si o vasem pivu mysli. Sice to bude bez danu, ale lepsi nez nic.
Nebo se prihlaste do pristi degustacni souteze:)
Re: Skladani zkousky, (Martin Hnilo, 08.12.2008 16:36) celé vlákno | reagovat
Ano, degustační soutěž je velmi dobrá a potřebná věc. Jedno mi však není jasné: Soutěžící předkládají to, co uvařit chtěli, nebo to, co jim shodou okolností vyšlo? Jsou schopni svůj výkon zopakovat? Proto si myslím, že třeba právě v rámci této soutěže by mohla probíhat i ta začátečnická, tedy pokus o to jedno jediné konkrétní pivo podle předepsaného varného listu.
Víte, navíc je mi moc líto, že nemohu ochutnat, co druzí uvařili. Abych si mohl dát pivo a se slzou v oku dotyčnému říci: Jsi pašák! Jak to děláš, prosim Tě?
A vzít si od něho pár lahví na doma, no to už je úplná fantazie.
Tož tak, kluci.
Martin
 
Re: Re: Skladani zkousky, (Petr Měrka, 08.12.2008 18:50) celé vlákno | reagovat
Ahoj, až něco málo uvaříš (a běž do toho, stojí to zato) tak poznáš, že ve vaření není problém. Pokud máš dost velký hrnec a kvalitní slad tak při dodržení roky vyzkoušených postupů to nemůže dopadnout špatně. Vařím teprve něco přes dva roky, ale tvrdím, že kdo uvaří podle receptu dobrou zelňačku, uvaří i dobrý pivo. Problém nastává ve vytvoření a udržení vhodných podmínek pro kvašení a zaležení piva. (o chlazení mladiny raději nemluvím).
Pokud jde o diplom (certifikát, dan různého stupně atd.) co bude nutné pro postup. Pokut vařím na dva rmuty polotmavé ležáky a pšenice mi nejede proč bych ji vařil?
Stačilo by použít oficiální degustační akci chystaného spolku, kde by komise jednak rozdělila diplomy vítězům a ostatním řekla ano, ty jsi domácí sládek (nebo nejsi) a to klidně i s předáním certifikátu. Otázkou je jen jestli na základě jednoho vzorku, nebo vzorků několika, na základě účasti v jedné degustaci, nebo několika atd. I toto by mohla být jedna část náplně chystané organizace
Re: Re: Skladani zkousky, (Honza Kočka, 09.12.2008 08:51) celé vlákno | reagovat
Ve techto degustacnich soutezich si zajemce o ucast preklada pivo dle vlastniho vyberu. Jsou tu i taci, kteri prihlasili pivo do kazde kategorie.
 
S tim ochutnavanim - pokud na akci prijde rekneme padesat lidi, musel by jednotlivec, ktery by daval ochutnat sva piva, prinest aspon deset litru.
 
Myslim, ze dva tri takovi jedinci se objevi i v sobotu. Je to na rozhodnuti kazdeho. Myslim si ale, ze lepsi bude vzajemen hodnoceni vlastnich piv na setkani homebrearu v budoucnosti, kde kazdy neco prinese a pak se to vzajemne hodnoti. Prinesene pivo by pak byla vstupenka na dane setkani...
Re: Být či nebýt členem, (Míra, 10.12.2008 20:46) celé vlákno | reagovat
Při prvním přečtením stanov mě zaujal bod:
3.5. Usiluje o osvobození od spotřební daně do výstavu 200 hl piva za rok
Podle mého názoru to je dost dobrý důvod pro založení spolku, pokud je to jediná cesta jak pozměnit českou legislativu.
Stačí se jednou pokusit něco uvařit, pohovořit o tom s kamarády, případně zajít za zámečníkem s prosbou o svaření nerezové nádoby, a rázem je člověk znám u všech sousedů v okolí. Netrvalo to ani 24 hodin po té, co jsem dorazil od zámečníka, kdy za mnou dorazil téměř neznámý soused s tím že doma vařím pivo a že by si taky rád dal.
V tu chvíli jsem se rozhodl legalizovat svou dosavadní činnost a nahlásit se na celní úřad. Jak mě překvapilo když asi po dvou dnech se u mě objevil manžel paní z celního úřadu a též toužil po ochutnávce.
Přiznávám že letos jsem se na vaření vůbec nedostal, tudíž i ten limit 200l  by byl pro mě dostačující, ale pokud zájmy většiny "homebrewářů" jsou aspoň trochu společné, tak by bylo vhodné se sejít a podiskutovat o tom.
Celou dobu mě překvapuje kolik p. Kočka tráví touto dobrovolnou osvětou času. Díky bohu za to :-)
Proto mi ani těch 1000 Kč za členství "které jako sólista nepotřebuji" není líto investovat jen pro to, aby bylo vidět že nás není pět, ale xxxx, a že máme nějaké společné cíle a že se nemusíme bát jít testovat ke kolegům jejich výtvory s obavou že já nebo oni porušujeme zákon. Nehledal bych proto ve sdružení snahu o loby mikropivovarů.
PS: zkoušky bych taky nebral, na to jsou kamarádi. To je dostatečný filtr :-) 
Sdružení, (Petr Měrka, 08.12.2008 17:35) celé vlákno | reagovat
Za mě určitě ANO i když ne za každou cenu. V sobotu jedu na den "D",  nejen abych dodal vzorky do degustace a poslechl si pár přednášek. 
V podstatě očekávám že se sejde co možná nejširší kruh potencionálních "otců zakladatelů" a ideálně při ochutnávce vlastních výtvorů prodiskutuje všechny aspekty chystané akce.
Pokud někdo čeká, že za nějaký více či méně symbolický příspěvek moře výhod a službiček (levné suroviny, zařízení atd) asi bude krutě zklamán. Nemůže to fungovat.
Kdo se aktivně podílel nebo podílí na chodu některého ze spolků, ať je to Sokol, dobrovolní hasiči, myslivci atd ví, že spolek žije činností řadových členů. Spolek funguje, dokud má členská základna společný zájem a společně pro ten zájem něco AKTIVNĚ dělá.
Já osobně od spolku očekávám primárně to, že se díky němu staneme partnerem i vůči státu. Doposud jsme občané, kteří se automaticky stávají zločinci (daňový únik je v demokratických státech těžší zločin, než ublížení na zdraví),pokud zkusmo uvaří prvních deset litrů piva a neoznámí to předem celnímu úřadu.  Nečekám že se situace zlepší okamžikem založení spolku. Pokud se jej ale podaří institucionalizovat jako zástupce aspoň významné části lidí doma pivo vařících, MOHL by spolek fungovat pro členy jako zástupce pro styk s celní správou, případně by přijetí do řad spolku (v budoucnosti) mohlo nahradit nutnost registrace na celním úřadě. O prolomení limitů zákona o spotřební dani si iluze nedělám, to bude makačka na delší dobu.
Bez stabilního spolku, který bude mít vlastní financování ale snaha o změnu výše zmíněného zákona NEMÁ šanci. Řada věcí se dá dělat zadarmo, kvůli nadšení pro věc, ale i když budeme mít lidi schopné a hlavně ochotné tuto činnost vyvíjet, nějaké náklady tu vždy budou.
V druhé řadě od spolku očekávám kontakty na lidi stejného zájmu. Osobně znám tak dva vařiče, z diskuzí o něco více a to je vše. Možná se situace vyvine tak, že bude možno vytvořit jakési regionální buňky, v rámci kterých se budeme potkávat častěji než na celostátní úrovni. Napadá mě společný nákup surovin, spolupráce při výrobě zařízení, regionální setkání, "společné várky" atd.
Takže pokud máme zájem dělat ještě něco víc, než cucat doma to co si uvaříme a těšit se z pomyšlení, že je to lepší a levnější než v hospodě a ještě nezdaněné, sedneme si na to v sobotu a zkusíme se domluvit. Aby nás  vůbec brali vážně potřebujeme stanovy zhruba v té formě jak byly představeny v návrhu. O náplni činnosti, příspěvcích, právech a povinnostech a případných rozdílech v nich u komerčních vařičů a pravých "domavárků" můžeme diskutovat do roztrhání těla.
Přijetí do cechu, (Martin Hnilo, 08.12.2008 16:21) celé vlákno | reagovat
Pokud jde o tu zkoušku, předpokládal jsem, že by byla dobrovolná a založená na cti dotyčného: Toto jsem uvařil dle předepsaného varného listu, posuďte, zda se mohu zvát homebrewářem (strašné slovo). Trochu se to podobá skládání zkoušky středověkého tovaryše. Podmínkou je stejná receptura.
Jako rybáři přijímají za rybáře a myslivci za myslivce.
Víte největší problém mám se sestavením varného listu, tedy "jak". Receptů celá řada, ale každý v něčem jiný.
Právě proto si myslím, že by adept vaření měl projít nějakým sledem kroků, od jednoduchých ke složitým, aby věděl, že až bude schopný stabilně zvládat "toto", může se pokusit posunout se někam dál. Začátečník by neměl experimentovat nebo skákat od jednoho k druhému.
Tento začátečnický varný list by visel na netu a vedla by se kolem něho diskuze, ovšem nikoli o jeho změnách, ale o problémech, které se před každým vynoří při jeho realizaci.
A jednou za rok, kdo by chtěl, požádal by o zhodnocení svého snažení komisi. A znalectví není zadarmo, to by peníz dotyčného stálo. A kdyby uspěl, plácl bych ho míchadlem po zadku a dal mu diplom, že už není jenom teoretik, ale v piva vaření správným směrem vykročivší pulec.
A mohl by postoupit do dalšího kola, třeba černé, pšeničné... jak je libo. Hlavně žádný stres a povinost, děláme to pro radost.
 
Pokud jde o spolek, domnívám se, že členem by směl být každý, kdo má zájem, nikoli jen ten, kdo vaří. Zkoušení, které navrhuji, tedy nemá s členstvím nic společného.
Také si myslím, že částka 1000 Kč odrazuje příležitostné vařiče, jakož i sympatizanty.
Diskutujme.
Martin
Zkouška, (Honza Urban, 08.12.2008 11:17) celé vlákno | reagovat
Nevím , jestli by byla zkouška šťastná, někdo si vaří jen pro sebe a necítí potřebu se chlubit svými pokusy. A navíc by to bylo velmi subjektivní. Když jsem byl na akci ALE, tak jsem se s Hájkem, s kterým jsme seděli vedle sebe shodli, že nám chutná to samé max. na 50%. Takže zkouška ano, ale jen dobrovolná, protože mě např. by určitě zajímalo, jak se na můj výtvor tváří profesionálové, ale ostatním na tom nemusí záležet. Ale souhlasím s Martinem, že se hodně lidí leklo a vlastně si neumí představit, co vlastně chtějí a co mohou od sdružení za svoje příspěvky očekávat.
Re: Zkouška, (Honza Kočka, 08.12.2008 11:32) celé vlákno | reagovat
Co za ne ocekavat se tu uz probiralo - degustace a setkavani homebrewaru mimo Prahu, slevy na akce, zbozi atd...
Ted jsem tu chtel probirat stanovy. Bez tech se sdruzeni neudela. Pokud je tedy vubec zajem o nejake sdruzeni.
Dodatky, (Honza Kočka, 03.12.2008 12:01) celé vlákno | reagovat
- je zde uvedeno 200hl - to je kvuli tomu, ze se dopredu "pamatuje" na ty, co si zalozi pikopivovary, napr. s varkou 3hl a rocne vic nez 200hl neuvari- ted me napada Xaver v Blucine u Brna
- neni specifikovana zalezitost, ktera nejspis trapi kazdeho homebreware- nutnost registrovat se u celniku, odvadet spotrebni dan po dosazeni kvoty 200l za rok. Proto je uvedeno 10hl az 200hl bez dane. Do 10hl homebrewar, do 200hl pivopivovar(samozrejme za podminek udeleni licence varit a prodavat pivo). Na tom, co by se melo zmenit, se bude nejlepsit prodiskutovat pristi sobotu.
- president, presidium - jen navrh. Muze to byt predseda, starosta, nejvyssi atd...
- cile sdruzeni - osveta ohledne pivnich kategorii a jejich zacleneni do legislativy zalezi na diskuzi - pokud pivopivovary budeou varit ales, stouty atd, zmena legislativy by prisla vhod...
Vyhledávání