úvod
homepage

Komentáře

článku: Návrh stanov spolku homebrewářů

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Sdružení, (Petr Měrka, 08.12.2008 17:35) celé vlákno | reagovat
Za mě určitě ANO i když ne za každou cenu. V sobotu jedu na den "D",  nejen abych dodal vzorky do degustace a poslechl si pár přednášek. 
V podstatě očekávám že se sejde co možná nejširší kruh potencionálních "otců zakladatelů" a ideálně při ochutnávce vlastních výtvorů prodiskutuje všechny aspekty chystané akce.
Pokud někdo čeká, že za nějaký více či méně symbolický příspěvek moře výhod a službiček (levné suroviny, zařízení atd) asi bude krutě zklamán. Nemůže to fungovat.
Kdo se aktivně podílel nebo podílí na chodu některého ze spolků, ať je to Sokol, dobrovolní hasiči, myslivci atd ví, že spolek žije činností řadových členů. Spolek funguje, dokud má členská základna společný zájem a společně pro ten zájem něco AKTIVNĚ dělá.
Já osobně od spolku očekávám primárně to, že se díky němu staneme partnerem i vůči státu. Doposud jsme občané, kteří se automaticky stávají zločinci (daňový únik je v demokratických státech těžší zločin, než ublížení na zdraví),pokud zkusmo uvaří prvních deset litrů piva a neoznámí to předem celnímu úřadu.  Nečekám že se situace zlepší okamžikem založení spolku. Pokud se jej ale podaří institucionalizovat jako zástupce aspoň významné části lidí doma pivo vařících, MOHL by spolek fungovat pro členy jako zástupce pro styk s celní správou, případně by přijetí do řad spolku (v budoucnosti) mohlo nahradit nutnost registrace na celním úřadě. O prolomení limitů zákona o spotřební dani si iluze nedělám, to bude makačka na delší dobu.
Bez stabilního spolku, který bude mít vlastní financování ale snaha o změnu výše zmíněného zákona NEMÁ šanci. Řada věcí se dá dělat zadarmo, kvůli nadšení pro věc, ale i když budeme mít lidi schopné a hlavně ochotné tuto činnost vyvíjet, nějaké náklady tu vždy budou.
V druhé řadě od spolku očekávám kontakty na lidi stejného zájmu. Osobně znám tak dva vařiče, z diskuzí o něco více a to je vše. Možná se situace vyvine tak, že bude možno vytvořit jakési regionální buňky, v rámci kterých se budeme potkávat častěji než na celostátní úrovni. Napadá mě společný nákup surovin, spolupráce při výrobě zařízení, regionální setkání, "společné várky" atd.
Takže pokud máme zájem dělat ještě něco víc, než cucat doma to co si uvaříme a těšit se z pomyšlení, že je to lepší a levnější než v hospodě a ještě nezdaněné, sedneme si na to v sobotu a zkusíme se domluvit. Aby nás  vůbec brali vážně potřebujeme stanovy zhruba v té formě jak byly představeny v návrhu. O náplni činnosti, příspěvcích, právech a povinnostech a případných rozdílech v nich u komerčních vařičů a pravých "domavárků" můžeme diskutovat do roztrhání těla.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání