úvod
homepage

Komentáře

článku: Návrh stanov spolku homebrewářů

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Být či nebýt členem, (Martin Hnilo, 07.12.2008 23:22) celé vlákno | reagovat
Zdá se, že návrh stanov nezarazil jenom mě, alespoň tak si vysvětluji ticho, které po jeho zveřejnění trvá - tedy žádné komentáře.
Celé to na mě spíše působí jako zakládání lobistického spolku majitelů mikropivovarů. Co mohou od takového členství za svých tisíc korun ročně očekávat lidé, kteří si čas od času uvaří doma svoji várku pro sebe a kamarády? Jistě nikam nic nehlásí a se spotřební daní si hlavu nelámou.
Myslím si, že tato skupina - a po pročtení stránek tohoto vebu soudím, že právě tito lidé jsou jeho návštěvníky - se do tohoto spolku nepohrne, protože spolková činnost za peníze není to, co potřebují.
Sám dosud nevařím, ale pomalu se chystám, sbírám tedy informace, rady atd. Pokud by něco zajímalo mě, bylo by to setkání typu - ukaž, co jsi uvařil, jak jsi to uvařil, kde jsi sehnal suroviny, na jakém zařízení a tak dále.
Například bych ocenil, kdyby začínající vařiči mohli skládat jakousi zkoušku - pouze degustační, během které by lidé znalí ohodnotili jejich výtvor. Znamenalo by to, že by předkládali vzorek svého piva uvařeného doma, ale podle jednotného varného listu.
Spousta lidí napíše, že uvařili pivo a bylo dobré, ale co to vlastně uvařili a co vlastné pili, vědí jen oni sami.
Přirovnal bych to například k systému stupňů v japonských sportech. První dan získáváš, pokud zvládáš uvařit takové a takové pivo, ne tedy "cosi", ale konkrétně "toto".
Nechci být tím, kdo bourá něco, co ještě nevzniklo. Přeji si jen prolomit to ticho, které pod návrhem stanov cítím. Mám totiž pocit, že se hodně lidí leklo.
 
 
Re: Být či nebýt členem, (Honza Kočka, 08.12.2008 08:10) celé vlákno | reagovat
Ano, na srazy zadne sdruzeni nepotrebujete. Staci dat termin do diskuze - http://www.pivniforum.cz/forum/viewforum.php?f=7, nabidnou prostor, emailovat lidem a je to.
 
Pokud ale chcete neco zmenit, sdruzeni se nevyhnete. A to se zase neobejde bez stanov. TAk je to holt zarizene.
 
Pokud se v sobotu ukaze, ze o sdruzeni zajem, nic se nedeje, kazdy jedeme dal sam za sebe.
 
Jinak je to jen NAVRH.
Nazvem, vysi poplatku, zamerenim atd...
 
Skladani zkousky, (Honza Kočka, 08.12.2008 08:14) celé vlákno | reagovat
Neco na tom je. Jenze jak to udelat? Ma to mit formu oficialniho papiru? Komu se bude udelovat atest na udelovani dokladu? Kdo to bude organizovat? Kdo bude vybirat clany hodnotici komise? Staci jen analyza vzorku z Vyzkumaku?
Na neformalni sraz homebrewaru nejspis odbornika dostanete. Urcite se v blizkem pivovaru najde nekdo, kdo s vama stravi sobotu. A kdyz uz tam bude, rekne vam, co si o vasem pivu mysli. Sice to bude bez danu, ale lepsi nez nic.
Nebo se prihlaste do pristi degustacni souteze:)
Re: Skladani zkousky, (Martin Hnilo, 08.12.2008 16:36) celé vlákno | reagovat
Ano, degustační soutěž je velmi dobrá a potřebná věc. Jedno mi však není jasné: Soutěžící předkládají to, co uvařit chtěli, nebo to, co jim shodou okolností vyšlo? Jsou schopni svůj výkon zopakovat? Proto si myslím, že třeba právě v rámci této soutěže by mohla probíhat i ta začátečnická, tedy pokus o to jedno jediné konkrétní pivo podle předepsaného varného listu.
Víte, navíc je mi moc líto, že nemohu ochutnat, co druzí uvařili. Abych si mohl dát pivo a se slzou v oku dotyčnému říci: Jsi pašák! Jak to děláš, prosim Tě?
A vzít si od něho pár lahví na doma, no to už je úplná fantazie.
Tož tak, kluci.
Martin
 
Re: Re: Skladani zkousky, (Petr Měrka, 08.12.2008 18:50) celé vlákno | reagovat
Ahoj, až něco málo uvaříš (a běž do toho, stojí to zato) tak poznáš, že ve vaření není problém. Pokud máš dost velký hrnec a kvalitní slad tak při dodržení roky vyzkoušených postupů to nemůže dopadnout špatně. Vařím teprve něco přes dva roky, ale tvrdím, že kdo uvaří podle receptu dobrou zelňačku, uvaří i dobrý pivo. Problém nastává ve vytvoření a udržení vhodných podmínek pro kvašení a zaležení piva. (o chlazení mladiny raději nemluvím).
Pokud jde o diplom (certifikát, dan různého stupně atd.) co bude nutné pro postup. Pokut vařím na dva rmuty polotmavé ležáky a pšenice mi nejede proč bych ji vařil?
Stačilo by použít oficiální degustační akci chystaného spolku, kde by komise jednak rozdělila diplomy vítězům a ostatním řekla ano, ty jsi domácí sládek (nebo nejsi) a to klidně i s předáním certifikátu. Otázkou je jen jestli na základě jednoho vzorku, nebo vzorků několika, na základě účasti v jedné degustaci, nebo několika atd. I toto by mohla být jedna část náplně chystané organizace
Re: Re: Skladani zkousky, (Honza Kočka, 09.12.2008 08:51) celé vlákno | reagovat
Ve techto degustacnich soutezich si zajemce o ucast preklada pivo dle vlastniho vyberu. Jsou tu i taci, kteri prihlasili pivo do kazde kategorie.
 
S tim ochutnavanim - pokud na akci prijde rekneme padesat lidi, musel by jednotlivec, ktery by daval ochutnat sva piva, prinest aspon deset litru.
 
Myslim, ze dva tri takovi jedinci se objevi i v sobotu. Je to na rozhodnuti kazdeho. Myslim si ale, ze lepsi bude vzajemen hodnoceni vlastnich piv na setkani homebrearu v budoucnosti, kde kazdy neco prinese a pak se to vzajemne hodnoti. Prinesene pivo by pak byla vstupenka na dane setkani...
Re: Být či nebýt členem, (Míra, 10.12.2008 20:46) celé vlákno | reagovat
Při prvním přečtením stanov mě zaujal bod:
3.5. Usiluje o osvobození od spotřební daně do výstavu 200 hl piva za rok
Podle mého názoru to je dost dobrý důvod pro založení spolku, pokud je to jediná cesta jak pozměnit českou legislativu.
Stačí se jednou pokusit něco uvařit, pohovořit o tom s kamarády, případně zajít za zámečníkem s prosbou o svaření nerezové nádoby, a rázem je člověk znám u všech sousedů v okolí. Netrvalo to ani 24 hodin po té, co jsem dorazil od zámečníka, kdy za mnou dorazil téměř neznámý soused s tím že doma vařím pivo a že by si taky rád dal.
V tu chvíli jsem se rozhodl legalizovat svou dosavadní činnost a nahlásit se na celní úřad. Jak mě překvapilo když asi po dvou dnech se u mě objevil manžel paní z celního úřadu a též toužil po ochutnávce.
Přiznávám že letos jsem se na vaření vůbec nedostal, tudíž i ten limit 200l  by byl pro mě dostačující, ale pokud zájmy většiny "homebrewářů" jsou aspoň trochu společné, tak by bylo vhodné se sejít a podiskutovat o tom.
Celou dobu mě překvapuje kolik p. Kočka tráví touto dobrovolnou osvětou času. Díky bohu za to :-)
Proto mi ani těch 1000 Kč za členství "které jako sólista nepotřebuji" není líto investovat jen pro to, aby bylo vidět že nás není pět, ale xxxx, a že máme nějaké společné cíle a že se nemusíme bát jít testovat ke kolegům jejich výtvory s obavou že já nebo oni porušujeme zákon. Nehledal bych proto ve sdružení snahu o loby mikropivovarů.
PS: zkoušky bych taky nebral, na to jsou kamarádi. To je dostatečný filtr :-) 
Vyhledávání