úvod
homepage

Komentáře

článku: Kdo komu co platí?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Pokřivené dotace a iluze trhu, (Martin Jarošek, 14.07.2008 12:28) celé vlákno | reagovat
O jakémsi automatickém fungování trhu, který na rozdíl od socialistického plánování funguje byli přesvědčeni ti největší liberální idealisté snad až do konce 90. let.Ve skutečnosti je většina věcí centrálně ovládána, institucí působících v evidentní zóně škodlivosti je více než za bolševika, tam se ubere, tam se přidá a tomu masrasmu se snad žertem říká tržní hospodářství. Takto já ze svých daní sponzoruji nefachčenky, narkomany a co by ateista i nenasytné církve,o zbytečných politických stranách, které jsou bohatě živeny ze státního rozpočtu ani nemluvě.Proto pragmaticky tvrdím:Vše, co prospěje rozvoji poctivého českého piva je vítáno!
Re: Pokřivené dotace a iluze trhu, (kýla, 14.07.2008 15:10) celé vlákno | reagovat
Pane Jarošku. Tržní "masrasmus", jak říkáte, to je podle mého názoru právě to, co se dělo a děje kolem strakonického pivovaru. To je právě to, co se mně konkrétně tedy nelíbí. Jinak - i já fandím velmi rozvoji českého piva, ale nemohu jako vy říct, že pro jeho rozvoj je vítáno úplně vše. Náklady ve Strakonicích potřebné k současnému fungování akciové společnosti v pivovaru nedohlédnete. A já prostě jen tvrdím, že i bez nákladů města a občanů Strakonic by pivovar v soukromých rukou fungoval lépe. Jako funguje celá řada malých pivovarů v republice a nepotřebuje k tomu městskou pomoc. To je vše.
Re: Re: Pokřivené dotace a iluze trhu, (antihnusák, 14.07.2008 15:28) celé vlákno | reagovat
třeba ty pivovary, které ke svému fungování nepotřebují městskou kasu, ale peníze bůhvíodkud prostřednictvím KBG...
Re: Re: Pokřivené dotace a iluze trhu, (Martin Jarošek, 15.07.2008 16:57) celé vlákno | reagovat
Upřímně řečeno, moc nám těch malých nezávislých a úspěšných pivovarů u nás nezbylo.Myslím si, že případná pomoc tradičním podnikům ze strany státu by byla užitečnější než kupříkladu miliardové "investiční pobídky" do asijských firem na našem území.
Kýla a Jákl, (antihnusák, 14.07.2008 15:26) celé vlákno | reagovat
Docela by mě zajímalo, zda se těmito blogy a diskusí pod nimi lobuje za případný prodej Budvaru. Nebo jsou zúčastnění už tak daleko, že připravují prodej Dudáka. Nebo jim prostě jen leží v žaludku, že pivovar v městských či státních rukou může být životaschopný?
Re: Kýla a Jákl, (Kýla, 14.07.2008 15:37) celé vlákno | reagovat
Pane Antihnusáku - nezlobte se - ale pokud jste schopen, třeba i na základě nějakého zavádějícího článku, byť jen na vteřinu si myslet, že strakonický pivovar mohl mít roční zisk 95 mil., jak jste tady předvedl, a dát mi na základě toho "sodu", tak mám obavu, že u vás je jakékoliv lobování pro cokoliv zbytečné :-))))) ..... a nebo naopak velmi jednoduché :-)))))
Re: Re: Kýla a Jákl, (antihnusák, 14.07.2008 15:39) celé vlákno | reagovat
Ano u mě je lobování naprosto zbytečné, protože se hned tak nedám ovlivnit, narozdíl od jiných...
V tom úryvku z článku nešlo ani tak o tu cifru, ale o to, že pivovar je schopen úvěr města splácet, což Vám jaksi nejde pod vousy...
Re: Re: Re: Kýla a Jákl, (kýla, 14.07.2008 15:51) celé vlákno | reagovat
Pane Antihnusáku: Já proti Vám nic nemám, neberte to špatně. Nicméně - když jste schopen i vteřinku si myslet, že takový pivovar může mít zisk 95 mil. a ještě mi na základě toho vynadat, nemyslíte, že vás město přesvědčí o čemkoliv? No tak dobře - vezmu-li, že je ten zisk takový, jak tady bylo uvedeno (já konkrétní loňská čísla neznám), potom berte prosím laskavě v úvahu, že město bude ten úvěr (pokud každý rok použije celý takový zisk!) i s úroky splácet minimálně 20 let. A to úplně pomíjím ty skryté náklady města, které jsem tu naznačoval, které město bude muset vynaložit, aby alespoň takový zisk dosáhlo. Ale - nic - jste-li strakonický občan, jen vám děkuji, že kdykoliv do tohoto města přijedu, dáváte mi na pivo.
Zlatý Strakonice, (antihnusák, 14.07.2008 13:25) celé vlákno | reagovat
Kýla, kýla, to je tedy síla. Fandím strakonickým občanům i strakonickému zatupitelstvu, protože oni mají svoje pivo, oni mají několik desítek pracovních příležitostí. Jsem rád, že na radnici tohoto malebného jihočeského městečka nesedí lidé jako Vy! Jsem rád za každý pivovárek, který není v rukou nadnárodních koncernů a bojím se o ty pivovary, které skupuje KBG, bojím se toho, kdo za touto skupinou stojí.
Ve zprávě z litopadu 2007 se mj. dočteme: "Za loňský rok pivovar, který jako jediný v kraji stoprocentně kontroluje radnice, měl zisk 95 milionů korun a samostatně si splácí bezmála sedmdesátimilionový úvěr, který si na jeho koupi radnice vzala."
Jaké rovné tržní podmínky chcete bránit?
Re: Zlatý Strakonice, (Honza Kočka, 14.07.2008 13:40) celé vlákno | reagovat
Opravdu je tam psano ZISK 95 milionu? To mi prijde nejak moc na jejich vystav...
Re: Zlatý Strakonice, (sládek, 14.07.2008 13:45) celé vlákno | reagovat
"Za loňský rok pivovar, který jako jediný v kraji stoprocentně kontroluje radnice, měl zisk 95 milionů korun a samostatně si splácí bezmála sedmdesátimilionový úvěr, který si na jeho koupi radnice vzala."
Jaké rovné tržní podmínky chcete bránit?Nesmíme si však plést tržby a zisk, zisk z výstavu 74 000hl je cca 4mil.Kč, Pokud radnice, potažmo vedení pivovaru hospodaří ve svém pivovaru dobře nač tolik vzrušení.Podívejte se na státní pivovar Vyškov a ministerské úředníky co ho spravují, na jedné straně schopní ve Strakonicích na druhé straně neschopní úředníci ministerstva zemědělství.Kdy se konečně pochopí že je vše o lidech - vždyť i národní Budvar vedou lidi a jsou schopní,
sládek

Re: Re: Zlatý Strakonice, (antihnusák, 14.07.2008 14:11) celé vlákno | reagovat
Ano, zřejmě opět zapůsobila novinářská nedokonalost, v jiném článku (z února 2008) se píše, že: "Předloni zisk dosáhl 4,1 milionu korun"
Re: Zlatý Strakonice, (kýla, 14.07.2008 14:53) celé vlákno | reagovat
Antihnusáku, antihnusáku ach antihnusáku :-))) No. Jestli na strakonické radnici sedí lidé, kteří si pletou čísla jako vy a z podkladů, co jiám dává jejich akciová společnost vyčetli, že mají čistý zisk 95 mil Kč, tak to by tedy počínání města Strakonice kolem koupě pivovaru plně vysvětlovalo :-)))) No - ale doufám, že až tak zlé to zase s lidmi ve strakonickém zastupitelstvu nevypadá, jako s Vámi :-)))) Vy jste mne tedy dobře pobavil :-))))
Zbytečný ideologický plk, (Weetek, 14.07.2008 13:51) celé vlákno | reagovat
Připadá mi fascinující, jak někteří lidé, sdružení okolo současného hradního pána, dokážou nacpat svoji modroptáčnickou ideologii do čehokoliv. V tomto případě do jinak dosti nenápaditého blogu o jinak nepochybně vydařených pivních slavnostech ve Strakonicích.
Ničím nepodložená a nevyargumentovaná floskule, že "Budvar se měl prodat dávno", se dá ještě vysvětlit. V momentálně vládnoucí straně holt dospěla do funkcí generace dravečků, kteří znají heroickou dobu privatizačních dobrodružství z 90. let jen z vyprávění starších spolustraníků, ale přesto by rádi něco taky trhli. Chápu, těsně po volbách nasmlouvané leasingy a hypotéky je třeba mořit.
Zábavný mi ale přijde argumentační veletoč na téma městského pivovaru ve Strakonicích. Autor na jedné straně přiznává, že pivovar funguje, vaří dobré pivo a jednou do roka uspořádá prima slavnosti. Jinými slovy, nachází se ve stavu, který mu umožňuje dobrou existenci a dává reálnou šanci na přežití. Na druhou stranu ovšem pléduje pro jeho okamžité odprodání, byť je možné, cituji "že by pivovar možná zavřel. Takový už je život. Co se neudrží, má skončit."
Jinými slovy, zlikvidujme současný vyhovující stav a vydejme pivovar do situace, která mu možná přežití nezajistí. Dává to smysl? Možná na Hradě. Tak je i Země placatá a globální teplota klesá.
Omlouvám se, že jsou mé narážky po výtce politické, ale jak se říká, "on si začal". Kdyby nám pan Jakl chtěl sdělit, že byl ve Strakonicích na pivovarských slavnostech a líbilo se mu tam, ani nepípnu. to jeho všeználkovské chvástání, jak to o té desítce říkal už dávno, bych mu odpustil. Asi nemoc z povolání ve službách pána, co všechno vždycky taky ví nejlíp. Pokud ale dvě třetiny blogu tvoří ideologická vata, jevící se jako dokonalý žvást, nemám k jízlivé ironii daleko.
Je fakt, že po delší době stagnace se tu zase pořádně rozproudila diskuse. Co dříve obstaral Kvapil, zvládnul v okurkové sezóně Jakl. I tak bych se přimlouval, aby podobné agitky a ideologické šplechty příště podléhaly nějaké redakční úpravě. Na webu o pivu nemám skutečně potřebu číst si podobné výlevy.

Re: Zbytečný ideologický plk, (Jiří Kaňa, 14.07.2008 14:34) celé vlákno | reagovat
Já si myslím, že od toho je to blog, aby tam pisatel "propašoval" své vidění světa. A na čtenářích pak je, aby ho za to sjeli nebo poplácali po ramenou, pokud to v nich vzbudí nějaké emoce.
Ještě několik poznámek ......, (Kýla, 14.07.2008 13:35) celé vlákno | reagovat
Ano pane Kaňo. Asi máte pravdu. Ve při moc nejsme. Já jsem se jen chtěl ujistit a reagoval jsem také ještě spíše na Váš komentář k Jaklovu textu.
Pane Emu: Peníze z piva jistě nyní ve městě zůstávají (alespoň doufám). Ale vy vůbec netušíte, kolik vlastně muselo a musí město přímo a zejména nepřímo vynakládat finančních prostředků na to, aby pak snad mohlo, jako jediný akcionář, na dividendách z pivovaru zkásnout. Mimochodem - vy víte, kolik za minulý rok bylo? Těch dividend? Ono se mi totiž jinak tak trochu zdá, že mluvíte jak ten klasik podle principu "nechci slevu zadarmo". Ty případné dividendy opravdu zadarmo nebyly, to si pište. A pane Emu - opravdu - pokud se domníváte, že nějaký vlastník jiného pivovaru by koupil strakonický pivovar a ten by, pokud by byl schopen mu vydělávat (vy tvrdíte, že městu dobře vydělává)zavřel, tak je to dost protimluv. A pane jarošku - co tedy raději zase všše znárodnit, aby to vše vydělávalo nám všem?
Re: Ještě několik poznámek ......, (Honza Kočka, 14.07.2008 13:39) celé vlákno | reagovat
Jen otazecka k...pokud se domníváte, že nějaký vlastník jiného pivovaru by koupil strakonický pivovar a ten by, pokud by byl schopen mu vydělávat (vy tvrdíte, že městu dobře vydělává)zavřel, tak je to dost protimluv....vzdyt to u nas jiz nekolikrat stalo. Pro nadn8rodn9 spolecnosti je levnejsi vyrabet pivo ve volne kapacite velkeho pivovaru a pivo pak distribuovat v oblasti puvodniho pivovaru.
Re: Ještě několik poznámek ......, (Jiří Kaňa, 14.07.2008 13:56) celé vlákno | reagovat
Ještě mě napadla jedna věc - myslíte (nebo dokonce víte?), že zmiňované nižší příjmy z nájmů nejsou kompenzovány vyššími tržbami z prodeje piva?
Re: Ještě několik poznámek ......, (Weetek, 14.07.2008 14:07) celé vlákno | reagovat
Sice mě Honza předběhnul, ale neodpustím si dotyčné téma nadhodit ještě jednou: opravdu je protimluv, že zahraniční (nadnárodní) vlastník zrpivatizovaný, dobře fungující a vydělávající pivovar přesto obratem uzavře? Bohužel, není to protimluv, je to velmi obvyklá realita. Jak v zahraničí, tak u nás. V cizině v nedávné době vzbudilo rozruch uzavření tradičního belgického pivovaru ve vesnici Hoegaarden. Ten provoz nebyl žádnou koulí na noze vlastníka, tam vyráběné pivo bylo nesmírně populární, až by se chtělo říct globálně populární. Přesto se chytré hlavy v InBevu daly dohromady a spočítaly, že se ekonomicky vyplatí celý tradiční pivovar uzavřít, lidi vyhodit na dlažbu a pivo vařit ve volné kapacitě jiného svého pivovaru. Následné pripetie s převáděním výroby, nezvládnutí technologie a ostuda se zkaženými várkami a mezerami v dodávkách jsou dostatečně známé. U nás mi maně vytane na mysli Braník, tak trochu moje srdeční záležitost, všeobecně ale krásný, historicky cenný areál a v době poměrně nedávné zmodernizovaný provoz. Ani tady nešlo o nějaké závaží, které by nového vlastníka sráželo k zemi. Ale obvyklá posloupnost racionalizace-restrukturalizace-zeštíhlení výroby i taky zafungovla na "výbornou". A tak dále, a tak dále, a tak dále. Je to možná nepříjemné, ale je to tak.
Zbytečná polemika, (Roman Holoubek, 14.07.2008 13:22) celé vlákno | reagovat
Zdá se, že Kýla do vnitřní části strakonické politiky vidí...

Budiž, ale Jirka a Martin Jarošek mají pravdu. Vezměme to z globálu Evropské unie. Tu dáme dotace, tam dáme dotace - vše se děje v něčím zájmu, ale vše jsou to vlastně naše peníze, které někdo jiný (už bez naší vůle) přiklepne někomu jinému. Vše toto je proti rovnosti podmínek na trhu. O investičních pobídkách nemluvě.

Závěr: zbytečně se dohadovat - vždy je někomu pomoženo na úkor někoho jiného a to penězi nás všech.
12
Vyhledávání