úvod
homepage

Komentáře

článku: Kdo komu co platí?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Ještě několik poznámek ......, (Kýla, 14.07.2008 13:35) celé vlákno | reagovat
Ano pane Kaňo. Asi máte pravdu. Ve při moc nejsme. Já jsem se jen chtěl ujistit a reagoval jsem také ještě spíše na Váš komentář k Jaklovu textu.
Pane Emu: Peníze z piva jistě nyní ve městě zůstávají (alespoň doufám). Ale vy vůbec netušíte, kolik vlastně muselo a musí město přímo a zejména nepřímo vynakládat finančních prostředků na to, aby pak snad mohlo, jako jediný akcionář, na dividendách z pivovaru zkásnout. Mimochodem - vy víte, kolik za minulý rok bylo? Těch dividend? Ono se mi totiž jinak tak trochu zdá, že mluvíte jak ten klasik podle principu "nechci slevu zadarmo". Ty případné dividendy opravdu zadarmo nebyly, to si pište. A pane Emu - opravdu - pokud se domníváte, že nějaký vlastník jiného pivovaru by koupil strakonický pivovar a ten by, pokud by byl schopen mu vydělávat (vy tvrdíte, že městu dobře vydělává)zavřel, tak je to dost protimluv. A pane jarošku - co tedy raději zase všše znárodnit, aby to vše vydělávalo nám všem?
Re: Ještě několik poznámek ......, (Honza Kočka, 14.07.2008 13:39) celé vlákno | reagovat
Jen otazecka k...pokud se domníváte, že nějaký vlastník jiného pivovaru by koupil strakonický pivovar a ten by, pokud by byl schopen mu vydělávat (vy tvrdíte, že městu dobře vydělává)zavřel, tak je to dost protimluv....vzdyt to u nas jiz nekolikrat stalo. Pro nadn8rodn9 spolecnosti je levnejsi vyrabet pivo ve volne kapacite velkeho pivovaru a pivo pak distribuovat v oblasti puvodniho pivovaru.
Re: Ještě několik poznámek ......, (Jiří Kaňa, 14.07.2008 13:56) celé vlákno | reagovat
Ještě mě napadla jedna věc - myslíte (nebo dokonce víte?), že zmiňované nižší příjmy z nájmů nejsou kompenzovány vyššími tržbami z prodeje piva?
Re: Ještě několik poznámek ......, (Weetek, 14.07.2008 14:07) celé vlákno | reagovat
Sice mě Honza předběhnul, ale neodpustím si dotyčné téma nadhodit ještě jednou: opravdu je protimluv, že zahraniční (nadnárodní) vlastník zrpivatizovaný, dobře fungující a vydělávající pivovar přesto obratem uzavře? Bohužel, není to protimluv, je to velmi obvyklá realita. Jak v zahraničí, tak u nás. V cizině v nedávné době vzbudilo rozruch uzavření tradičního belgického pivovaru ve vesnici Hoegaarden. Ten provoz nebyl žádnou koulí na noze vlastníka, tam vyráběné pivo bylo nesmírně populární, až by se chtělo říct globálně populární. Přesto se chytré hlavy v InBevu daly dohromady a spočítaly, že se ekonomicky vyplatí celý tradiční pivovar uzavřít, lidi vyhodit na dlažbu a pivo vařit ve volné kapacitě jiného svého pivovaru. Následné pripetie s převáděním výroby, nezvládnutí technologie a ostuda se zkaženými várkami a mezerami v dodávkách jsou dostatečně známé. U nás mi maně vytane na mysli Braník, tak trochu moje srdeční záležitost, všeobecně ale krásný, historicky cenný areál a v době poměrně nedávné zmodernizovaný provoz. Ani tady nešlo o nějaké závaží, které by nového vlastníka sráželo k zemi. Ale obvyklá posloupnost racionalizace-restrukturalizace-zeštíhlení výroby i taky zafungovla na "výbornou". A tak dále, a tak dále, a tak dále. Je to možná nepříjemné, ale je to tak.
Vyhledávání