Komentáře
článku: První pivní pohroma – bezlepkové pivo?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle času
dá se to pivo pít. Doba ležení jestli počítám je přes tři týdny, a to je ideální doba na pití. Při lehké kontaminaci se může stát, že od pátého týdne pivo začíná lehce kysnout.
otazka na brewfox pripadne ak vie niekdo poradiť: kde sa dá zohnať cerpadlo na precerpavanie sladinky ? , videl som na fotkach brefox-a
připojuji se. zkoušel jsem oběhová čerpadla na teplou vodu a ucpávala se.
Da se poridit rmutove cerpadlo z nerezu. Prodavaji vinarske potreby. Ovsem za pomerne vysokou cenu. Ted cekam na cerpadlo s bronzovym telem i obeznym kolem a nerezovou hrideli. Nasavaci prumer to ma 3/4 palce, tak to snad bude stacit. Stoji kolem 900,-. Taktez ve vinarskych potrebach. Paklize to nevyjde, zapatram po kalovych cerpadlech, ktere se pouzivaji na plachetnicich k cerpani vody ze dna. Posledne jsem jedno opravoval - telo teflonove, obezne kolo z tuzsiho neoprenu. Prumer nasavaciho otvoru 25,4mm. To by mohlo byt i zdravotne nezavadne 8-))
Zkusil bych čerpadlo z pračky,když se vyváří a nic se mu nestane tak přežije i pivo. :-)
Ono nejde ani tak o teplotu, jako o to, aby se cerpadlo neucpavalo. 8-))
a viete poradiť na mladinku ? pri teplotnej zatazi 5-85 stC..
http://www.vinarskepotreby.cz/index.php?page=shop.browse&category_id=3&option=com_virtuemart&Itemid=1
Chlapi, nepřijde mi úplně košer diskutovat tu mimo téma. Jako autor tohoto hrůzného článku snad mám právo trochu se zlobit.
Ještě mám otázku, mám v tom rozhodně zmatek. Je lepší kvasit v uzavřené nádobě opatřené kvasnou zátkou, která se dá bez problémů koupit? A když prokvasím "až do konce" mám přidávat nějaký zdroj cukru (tedy třeba med) a i nové kvasnice, a když tak v jakém množství? Naplnil jsem totiž PETky jen částečně a myslím, že už se to nenasytí, lahve se ani nehnou. Ani ty, kde je zbytkových kvasinek docela dost. Přitom pivo se mi zdá pořád trochu sladké. Když si odmyslim, jak je děsně hořké... :-)
Kvasím (spodně) v otevřené nádobě, pak dám na 50 litrů piva cca 1,5l vody a 4 lžíce medu. Kvasinky nějaký stočíš s pivem, takže je neřeším.
Petflašky plním skoro úplně, hladinu nechávám cca 3-5 cm od hrdla.
Možná je problém v nízké teplotě, někdy nechávám pivo po stočení přes noc mimo ledničku (zhruba při 10-15"C) a až se dokvášení trochu rozjede, teprve to šoupnu do chlaďáku.
Petflašky plním skoro úplně, hladinu nechávám cca 3-5 cm od hrdla.
Možná je problém v nízké teplotě, někdy nechávám pivo po stočení přes noc mimo ledničku (zhruba při 10-15"C) a až se dokvášení trochu rozjede, teprve to šoupnu do chlaďáku.
Díky. Jak jsem řekl, mám lahve, kde skoro žádný kvasinky nejsou a lahve, kde jo, protože nebyly sedlý. Zdá se mi to sladký, tak to teda zkusim vytáhnout do sklepa, tam bude chladno, ale ne teplo. Počkám a kdyžtak přidám med nebo seženu další kvasniky a rovnou uvařím další várku, snad už bez chyb.
No tak vono to tady už je? Bezva. Podtitulek zve k něčemu novému a přitom to tak není, medové pivo už určitě někdo zkoušel, ale je to snad první krok někam jinam. Netrpělivě čekáme na komentáře... :-)
Doporučuji Vám knihu Stephen H. Buhner: Bylinná piva, tajemství prastarého kvašení. Nakl Volvox globator, k dostání např, v Celetné.
Jistě se poohlédneme, díky.
1 | 2 |
Vyhledávání