úvod
homepage

Komentáře

článku: První pivní pohroma – bezlepkové pivo?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

dotaz na autora, (hroch, 12.06.2008 17:10) celé vlákno | reagovat
dá se to pivo pít. Doba ležení jestli počítám je přes tři týdny, a to je ideální doba na pití. Při lehké kontaminaci se může stát, že od pátého týdne pivo začíná lehce kysnout.
otazka od temy, (brewer, 19.05.2008 15:05) celé vlákno | reagovat
otazka na brewfox pripadne ak vie niekdo poradiť: kde sa dá zohnať cerpadlo na precerpavanie sladinky ? , videl som na fotkach brefox-a
Re: otazka od temy, (hroch, 19.05.2008 21:56) celé vlákno | reagovat
připojuji se. zkoušel jsem oběhová čerpadla na teplou vodu a ucpávala se.
Re: Re: otazka od temy, (petr, 20.05.2008 13:55) celé vlákno | reagovat
Da se poridit rmutove cerpadlo z nerezu. Prodavaji vinarske potreby. Ovsem za pomerne vysokou cenu. Ted cekam na cerpadlo s bronzovym telem i obeznym kolem a nerezovou hrideli. Nasavaci prumer to ma 3/4 palce, tak to snad bude stacit. Stoji kolem 900,-. Taktez ve vinarskych potrebach. Paklize to nevyjde, zapatram po kalovych cerpadlech, ktere se pouzivaji na plachetnicich k cerpani vody ze dna. Posledne jsem jedno opravoval - telo teflonove, obezne kolo z tuzsiho neoprenu. Prumer nasavaciho otvoru 25,4mm. To by mohlo byt i zdravotne nezavadne 8-))
Re: otazka od temy, (Milan, 21.05.2008 19:51) celé vlákno | reagovat
Zkusil bych čerpadlo z pračky,když se vyváří a nic se mu nestane tak přežije i pivo. :-)
Re: Re: otazka od temy, (petr, 21.05.2008 22:40) celé vlákno | reagovat
Ono nejde ani tak o teplotu, jako o to, aby se cerpadlo neucpavalo. 8-))
Re: otazka od temy, (brewer, 23.05.2008 22:27) celé vlákno | reagovat
a viete poradiť na mladinku ? pri teplotnej zatazi 5-85 stC..
Re: otazka od temy, (Lihouš, 25.05.2008 17:19) celé vlákno | reagovat
http://www.vinarskepotreby.cz/index.php?page=shop.browse&category_id=3&option=com_virtuemart&Itemid=1
Re: Re: otazka od temy, (TS, 26.05.2008 11:19) celé vlákno | reagovat
Chlapi, nepřijde mi úplně košer diskutovat tu mimo téma. Jako autor tohoto hrůzného článku snad mám právo trochu se zlobit.
?, (TS, 15.05.2008 19:55) celé vlákno | reagovat
Ještě mám otázku, mám v tom rozhodně zmatek. Je lepší kvasit v uzavřené nádobě opatřené kvasnou zátkou, která se dá bez problémů koupit? A když prokvasím "až do konce" mám přidávat nějaký zdroj cukru (tedy třeba med) a i nové kvasnice, a když tak v jakém množství? Naplnil jsem totiž PETky jen částečně a myslím, že už se to nenasytí, lahve se ani nehnou. Ani ty, kde je zbytkových kvasinek docela dost. Přitom pivo se mi zdá pořád trochu sladké. Když si odmyslim, jak je děsně hořké... :-)
Re: ?, (Petr, 16.05.2008 10:49) celé vlákno | reagovat
Kvasím (spodně) v otevřené nádobě, pak dám na 50 litrů piva cca 1,5l vody a 4 lžíce medu. Kvasinky nějaký stočíš s pivem, takže je neřeším.
Petflašky plním skoro úplně, hladinu nechávám cca 3-5 cm od hrdla.
Možná je problém v nízké teplotě, někdy nechávám pivo po stočení přes noc mimo ledničku (zhruba při 10-15"C) a až se dokvášení trochu rozjede, teprve to šoupnu do chlaďáku.
Re: Re: ?, (TS, 16.05.2008 14:52) celé vlákno | reagovat
Díky. Jak jsem řekl, mám lahve, kde skoro žádný kvasinky nejsou a lahve, kde jo, protože nebyly sedlý. Zdá se mi to sladký, tak to teda zkusim vytáhnout do sklepa, tam bude chladno, ale ne teplo. Počkám a kdyžtak přidám med nebo seženu další kvasniky a rovnou uvařím další várku, snad už bez chyb.
autor, (TS, 14.05.2008 08:56) celé vlákno | reagovat
No tak vono to tady už je? Bezva. Podtitulek zve k něčemu novému a přitom to tak není, medové pivo už určitě někdo zkoušel, ale je to snad první krok někam jinam. Netrpělivě čekáme na komentáře... :-)
Re: autor, (petrp, 14.05.2008 20:33) celé vlákno | reagovat
Doporučuji Vám knihu Stephen H. Buhner: Bylinná piva, tajemství prastarého kvašení. Nakl Volvox globator, k dostání např, v Celetné.
Re: Re: autor, (TS, 14.05.2008 22:05) celé vlákno | reagovat
Jistě se poohlédneme, díky.
12
Vyhledávání