Komentáře
článku: Suroviny – věčný to problém
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
30.3.sem uvařil 12%,dnes sem změřil a má 7% zb.cukru -kdy mám stočit do nádob pro ležení?A je třeba přiživit kvasnice ?
Já 12-ku suduji při 3,5%
Dík snad vydržím.A co s přislazením,dále už nepřislazuješ?
Nepřislazuji. Pokud jsem sudoval dříve pivo, bylo dost sladké a hodně pěnilo. Při vykvašení na 3,5% pění méně, ale po měsíci je to OK.
Dík,už sem přečetl několik návodů,ale asi mě popletl"fermentační drops" pro 2.kvasení.
Já používám mostoměr na určení množství cukru v hroznové šťávě. Ten při nezkvašené mladině ukazuje stejně jako pivovarský hustoměr, ale při prokvašené tam vzniká diference. Kontroloval jsem to a vinný moštoměr ukazuje 4% ale pivovarský ukazuje 3,4% při 10st.C. Já suduji a lahvuji 12ku při 4-4,2% viného moštoměru.
Já sem použil cukroměr 0-30% při 20°C a neznám odchylku,tak sem stáčel při asi >5% při7°C.Pivovarský nemám tak nemohu porovnat,ale na chuť se zdálo prokvašené.Stočil sem do skla i do petek a na pohmat sou ptky trochu pod tlakem.Časem se ukáže.Dík.
Já neměřím vůbec. Nechám dokvasit do konce a až je z pěny na povrchu tenký povlak, přidám na cca 30 litrů tři lžíce medu rozpuštěné v jednom litru vody. Při várce 50 litrů sem použil dva litry a pět lžic a nikdy to nemělo chybu.
podobný způsob jsem taky používal, ale použil jsem mladinu, při vaření jsem si odlil do lahve od bernarda 0,5l mladiny a při stáčení jsem v ní rozmíchal kvasinky a nakroužkoval jsem s ní pivo do lahví i sudu. lepší je do budoucna vystihnout ten pravý okamžik. jednodušší práce.
Co je prosím za úkon nakroužkovat?
V pivovaru, když se buď zastaví kvašení, nebo se pivo moc prokvasí tak zvaně kroužkují čerstvou rozkvašenou mladinou z další cca jeden rozkvašené várky. Většina velkých pivovarů, která nyní, ale hlavně dříve distribuovala tzvn. kvasnicové pivo tak vzaly filtrované pivo a nakroužkovaly ho čerstvou rozkvašenou mladinou.
Vyhledávání