Komentáře
článku: Domácí výroba světlého ležáku
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle času
Dobrý den, rád bych se zeptal, co znamena zkratka onačení sudu KEG. Hledal jsem snad vsude, ale odpoved jsem nenasel.. Dekuji
Skoro bych se vsadil, že to není zkratka, ale prostě jeden z anglických výrazů pro sud. Všimněte si, že v angličtině se to píše normálně keg. Jen u nás ale kdovíproč KEG, kvůli čemuž jsem si dřív taky myslel, že se jedná o zkratku.
kvasnice spodní anebo vrchni jaký je rozdíl?,
(Martin Mikula, 07.02.2012 13:21)
celé vlákno | reagovat
Dotaz,Budu vařit poprvé ale omylem jsem kopil kvasnice sušenésvrchní Premium gold. Chci vařit podle základní receptury a tam se píše spodní kvasnice.Ptám se jestli je mohu použít? Nejde o paníze ale vozí to PPL a to se prodraží. Kde nejlépe nakupovat suroviny na dobírku . děkuji za odpověd.
Rozdíl je v jaký typ piva jsi se rozhodl vařit. Kvasnice pro vrchně kvášená piva( Ale, Pšeničné, Stout ....)kvasí při vyšších teplotách 15-20°C, pro klasické české pivo se používají spodní kvasnice, které kvasí při nižích teplotách 8-14 °C.
Moc nerozumím tomuhle: 2 kg sladu na 10l. Na deset litrů finální mladiny nebo na vystírku(neberu v úvahu vyslazování), což znamená po odpaření z chmelovaru cca 8,5l mladiny.?Díky za opdověď.
Nevím jak to myslel autor, ale podle mých zkušeností 2kg sladu by stačily na 10 litrů 10° mladiny, nebo na 8,5litru 12° mladiny, takže se rozhodni sám.
Určitě je to na 10 litrů výsledných, já tedy vařím 50-ti litrové várky ale množství sladu odpovídá. Jen musím dávat o něco víc vody na vystírku i vyslazování, jinak se na těch 50 litrů nedostanu.
Při tomto množství to vychází co kilo sladu , to jeden stupeň. 10 kilo = dvanáctka, 12 kilo = čtrnáctka je to sam ozřejmě +- nějaká ta desetina, různě přidávám od 0,1 do 0,5kg karamelového sladu a neřeším moc korekci podle teploty.
Při tomto množství to vychází co kilo sladu , to jeden stupeň. 10 kilo = dvanáctka, 12 kilo = čtrnáctka je to sam ozřejmě +- nějaká ta desetina, různě přidávám od 0,1 do 0,5kg karamelového sladu a neřeším moc korekci podle teploty.
môže niekto poradiť chmelenie na Double IPA?
dik vopred
dik vopred
Můžu se zeptat, kdo je vlastně autorem toho článku?
Ptám se protože je úplně stejný jako tento: http://www.raven-trading.cz/qclankyview.php?idclanky=11. Co bylo dřív vejce nebo vejce? :-))))
Tady v US se kvasi primarni v demizonu se vzduchovym zamkem asi tyden, stoci se do sekundarniho demizonu a to uz dele a pak se ztaci do lahvi nebo soda kegu. Ja pak karbonizuju tlakem. Co pouzivate nebo doporucujete, otevrene primarni kvaseni? A po tom tydnu uz primo do kegu a po urcitem case uz primo tocit?
Diky moc.
TK
Diky moc.
TK
Ahoj všici,tak je tomu 2 roky co sem chtěl uvařit svoje první pivko.Kouknu na net-a skoro nic tam nebylo.Uběhli ty 2 roky a je tu toho spousta.Já dnes namočil ječmen a začal znovu koumat,celkem složitý se dopátrat jak začít.Tak to zkusím tím zlatým středem a Dej Bůh Štěstí-já vám pak napíšu jak sem dopad.Jen mít nějakou přesnou tabulku jak to sušit jak to mlít a kolik chmele-to bude asi na každým zvlášt že jo????
Když dám 2kg sladu na 10litrů co z toho bude? 11?12?
Bude to 12°, ale samozřejmě záleží na efektivitě přetvoření škrobů na jednodušší cukry (varním stupni zcukření).
Prosim tě existuje nějaká orientační tabulka "kolik sladu-tolik stupňů?
Existují pivovarské tabulky, ale ty jsem nikde neviděl. Otázka by se ale měla klást opačně. "Když chci uvařit 12, tak kolik musím použít sladu?"
Množství se dá stanovit orientačně vzorcem, ale pokud nevíš, jak jsi úspěšný při konverzi škrobů na cukry, nikdy to přesně nezjistíš. Takže velmi hrubě orientačně při konverzi 65% při množství mladiny 10 litrů:
desítka - 1,53kg (hustota 1.040)
jedenáctka - 1,7kg (hustota 1.044)
dvanáctka - 1,86kg (hustota 1.048)
třináctka - 2kg (hustota 1.053)
Při horší konverzi musíš ale přisypat sladu, takže je to fakt jen orientační. Vůbec nejlepší kontrola je cukroměrem nebo hustoměrem.Při scezování nebo po chmelovaru by sis extrakt změřil a naředil (při vyslazování) nebo odpařil (při chmelovaru). Pozor, ředit lze neomezeně, ale se zahuštěním je to horší. :-)
Tak snad ti to trochu pomůže.
Množství se dá stanovit orientačně vzorcem, ale pokud nevíš, jak jsi úspěšný při konverzi škrobů na cukry, nikdy to přesně nezjistíš. Takže velmi hrubě orientačně při konverzi 65% při množství mladiny 10 litrů:
desítka - 1,53kg (hustota 1.040)
jedenáctka - 1,7kg (hustota 1.044)
dvanáctka - 1,86kg (hustota 1.048)
třináctka - 2kg (hustota 1.053)
Při horší konverzi musíš ale přisypat sladu, takže je to fakt jen orientační. Vůbec nejlepší kontrola je cukroměrem nebo hustoměrem.Při scezování nebo po chmelovaru by sis extrakt změřil a naředil (při vyslazování) nebo odpařil (při chmelovaru). Pozor, ředit lze neomezeně, ale se zahuštěním je to horší. :-)
Tak snad ti to trochu pomůže.
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání