Existují pivovarské tabulky, ale ty jsem nikde neviděl. Otázka by se ale měla klást opačně. "Když chci uvařit 12, tak kolik musím použít sladu?"
Množství se dá stanovit orientačně vzorcem, ale pokud nevíš, jak jsi úspěšný při konverzi škrobů na cukry, nikdy to přesně nezjistíš. Takže velmi hrubě orientačně při konverzi 65% při množství mladiny 10 litrů:
desítka - 1,53kg (hustota 1.040)
jedenáctka - 1,7kg (hustota 1.044)
dvanáctka - 1,86kg (hustota 1.048)
třináctka - 2kg (hustota 1.053)
Při horší konverzi musíš ale přisypat sladu, takže je to fakt jen orientační. Vůbec nejlepší kontrola je cukroměrem nebo hustoměrem.Při scezování nebo po chmelovaru by sis extrakt změřil a naředil (při vyslazování) nebo odpařil (při chmelovaru). Pozor, ředit lze neomezeně, ale se zahuštěním je to horší. :-)
Tak snad ti to trochu pomůže.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Množství se dá stanovit orientačně vzorcem, ale pokud nevíš, jak jsi úspěšný při konverzi škrobů na cukry, nikdy to přesně nezjistíš. Takže velmi hrubě orientačně při konverzi 65% při množství mladiny 10 litrů:
desítka - 1,53kg (hustota 1.040)
jedenáctka - 1,7kg (hustota 1.044)
dvanáctka - 1,86kg (hustota 1.048)
třináctka - 2kg (hustota 1.053)
Při horší konverzi musíš ale přisypat sladu, takže je to fakt jen orientační. Vůbec nejlepší kontrola je cukroměrem nebo hustoměrem.Při scezování nebo po chmelovaru by sis extrakt změřil a naředil (při vyslazování) nebo odpařil (při chmelovaru). Pozor, ředit lze neomezeně, ale se zahuštěním je to horší. :-)
Tak snad ti to trochu pomůže.