úvod
homepage

Komentáře

článku: Domácí výroba světlého ležáku

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

stout, (HAD, 31.03.2007 13:35) celé vlákno | reagovat
Má někdo recept na tmavý stout?
pár otázek, (Věra, 25.04.2006 14:38) celé vlákno | reagovat
Zdravím nadšené pivaře a doufám, že nikoho neurazím tím, že se jako žena snažím fušovat pánům sládkům do řemesla. Asi tady hodně lidí rozesměju, ale přesto se zeptám, anžto žádnej učenej z nebe nespad a já tam odtud nespadla už vůbec. V tom jednoduchém receptu pro amatéry mi úplně není jasná jedna věc - a nesmějte se! - když to přendám do těch lahví, aby to zrálo, tak to mám nechat stát volně, nebo to mám pevně uzavřít? Jsem zvyklá na recepty o jídle a tam je to vždycky jak pro blbečky :-) Ale jsem velká fanynka malých pivovarů a kdo zná trochu Klatovy, asi ví, kam chodím nejraději. Tak doufám, že mi někdo poradíte a až budete lámat rukama nad hlavou, že si je nezlomíte.
Re: pár otázek, (kVasek, 27.12.2006 18:02) celé vlákno | reagovat
Urcite ty lahve poradne uzavri,aby se do toho nic spatnyho nedostalo. Jeste by se mel z tech lahvi upoustet tlak,ale jen trochu,nikdy uplne(ale zdaleka ne vsichni upousti).
dotaz, (David Lorenc, 27.03.2006 22:41) celé vlákno | reagovat
1.Jak se dá rozebrat KEG-sud? Aby se dal vymýt a vydezinfikovat.
2.Čím dezinfikovat nádoby na kvašení a zrání při vaření piva?
KEG sudy, desinfekce, (Jan Šuráň, 27.03.2006 22:42) celé vlákno | reagovat
Bohuzel vetsina KEG sudu na ceskem trhu ma pojistku a proto je nejlepe je rozebrat v pivovaru, kde jsou na to vybaveni specialnim klicem dle typu sudu a pojistky. Desinfekce je nejjednodussi peroxidem vodiku [1 - 2 %]. Stejne jako rozbite koleno a nebo kyselinou peroctovou {0m005 - 0,1 %]. K sehnani v kazde lekarne
pivovarské kvasnice, (Jan Šuráň, 27.03.2006 22:40) celé vlákno | reagovat
Pivovarské kvasnice v českých zemích - Saccharomyces carlsbergensis Hansen - více publikace Pivovarské kvasinky od autorů O. Bendová a M. Kahler, SNTL 1981.
Jde o tzv. spodní pivovarské kvasnice, které se samozřejmě odlišují od kvasnic pekařských. K sehnání jsou v každém produkčním pivovaru (bohužel ne vždy je pivovar ochoten je prodat) a samozřejmě v homebrewářském obchůdku sveta piva.
Kvasnice, (armin, 27.03.2006 22:39) celé vlákno | reagovat
Pivovarské kvasnice je široký pojem mohl byste to rozepsat a upřesnit.Jinak dobrý.
Setkání severočeských homebrewářů..., (Zdenda Šťastný, 27.03.2006 22:35) celé vlákno | reagovat
Také jsem více jak před měsícem s kamarádem uvařil první 20-ti litrovou várku jednormutového ležáku s názvem Karel I.
Kromě toho, že už z něj moc nezbylo a moc se těšíme na ještě zatím nepočatého mladšího bratříčka Karla II. tak ve mě dozrála myšlenka na uspořádání setkání. Na setkání s podobnými hravými "blázny" pro které manželky, maminky apod. mívají málokdy, jak již Honza naznačil, dostatek pochopení.

Moje představa je taková, že s dostatečným předstihem bychom se dohodli na termínu, na který bychom navařili. Předběžně mám dohodnutou i podporu jednoho severočeského pivovaru, kde bychom se setkali a měli možnost ochutnat naše pivní unikáty.
Myslím si, že většině z nás začínajících a mírně pokročilých může velice pomoci konzultace s pivovarskými odborníky o tom, co děláme dobře a co se dá zlepšit. Zajímavé může být i srovnání pivovarského „hardwaru“ na 20 litrů s tím třeba X-set hektolitrovým.

O setkání dám určitě vědět na těchto stránkách, případně se můžete ozvat
Setkani homebrewaru, (Honza, 27.03.2006 22:37) celé vlákno | reagovat
Tak to je super zprava. NAvic se nemusi setkavat jen ty ze severu Cech, ale i v jinych castech nasi republiky. Mame totiz dojednanu dalsi spolupraci s mistnimi ctenari - Plzen, Brno, Hradec Kralove, Liberec. A i k tomu chystame rozsirit cinnost nasi rubriky www.homebrewing.cz. Snad uz od dubna, ale o tom vice az nekdy jindy:)
Re: Setkani homebrewaru, (Standa Jakoubek, 27.03.2006 22:38) celé vlákno | reagovat
skvělé, hned dvě potěšující zprávy nad sebou - setkání severočeských homebrewářů a rozšíření rubriky :-)
Rmuty, lezeni, lednice, manzelka..., (Honza, 27.03.2006 22:33) celé vlákno | reagovat
Coz o to,hezke by to bylo, tedy ty tri rmuty z dlouhe lezeni. Jenze hrnec, lednice a manzelka a vyse napsane nejde moc dobre dohromady:)
každý nějak začíná, (staňa, 27.03.2006 22:32) celé vlákno | reagovat
Asi je trošku zavádějící takto nazývat ležák plzeňského typu,ale mám zato,že pro začátek uvedený postup opravdu stačí.Sám jsem nedávno vařil teprve čtvrtou várku a tak vím,jaké jsou začátky.Vařím zatím jednormutově a to třetí pivo mělo stupňovitost 15,31 a obsah alkoholu 6,85 % a mě ,ale hlavně všem známým hodně chutnalo.Většinu dávám do petek,ale stále zvyšuji počet skleněných lahví s patentním uzávěrem. Myslím si ,že měsíc zrání je minimum a kdo si počká déle,ten rozhodně neprohloupí.Možná nemám právo dělat chytrého,ale fandím všem,kdo to chtějí taky zkusit,má to něco do sebe.Dej bůh štěstí.
sem vždycky měl za to, (-, 27.03.2006 22:28) celé vlákno | reagovat
že 3 tejdny ležení sou minimum

i moje zkušenosti tomu plně dosvědčujou

tak co tam sakra dělá těch "14 dní"?

a infuze nebo 1-rmut určitě nejsou nej pro výrobu "světlého ležáku" jakkoliv je to jistě snahou zjednodušit to pro domácí vaření

a z čeho úplně šílím sou ty PETky

8-úúú

¨jinak ale pěknej a určitě pro spoustu lidí užitečnej článek, takže dám za 1
Infuse a 14 dní, (Jan Šuráň, 27.03.2006 22:30) celé vlákno | reagovat
Tento článek je určen především pro začátečníky a předpokládám, že pro začátek je vhodné začít co nejjednodušším způsobem (infusí) a začínající domácí vařič bude chtít své pivo co nejdřív ochutnat (14 dní je minimum). Jinak souhlasím, ža správný český ležák je vařený dvourmutovou dekocí a leží alespoň 35 dnů.
., (=, 27.03.2006 22:31) celé vlákno | reagovat
tolik bych netřoškařil; co tři rmuty a 70 dní? :-)
dobře, to je odemne už hodně staromilecké
123
Vyhledávání