úvod
homepage

Domácí premiéra žitného piva vytisknout článek

Přidáno: 7. března 2005  •  Autor: Pavel Houser
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 9344x

Žitné pivo v Čechách podle všeho nikdo nevyráběl, alespoň z historie o tom nemáme žádné doklady. Takže premiéra byla ve středu 16. února LP 2005 v Ječné.

V Ječné ulici v Praze totiž stojí Pivovarský dům, již celkem známý produkcí pivních speciálů vlastní výroby. Aby zmatku nebylo málo, pak vedle je ulice Žitná, kterou i obyvatelé hlavního města s Ječnou chronicky zaměňují. No a dodat lze ještě i to, že i v žitém pivu samozřejmě najdete ječný slad.

Takže snad pokus o drobné vyjasnění. Ječný slad být v pivu musí, jinak by se tomu pivo neříkalo. V pšeničném pivu je ale navíc slad z pšenice, existuje taktéž třeba pivo ovesné, kukuřičné - a naše premiérové žitné. Žitný slad, kterého zde v porovnání s ječmenem byla více než polovina, je podle výrobců o něco tmavší. Výsledkem proto de facto nemůže být pivo světlé barvy, protože barva mírně tmavá by údajně působila divně, bylo dokaramelizováno na barvu polotmavou, na kterou už jsou zákazníci zvyklí. Další speciální senzorické vlastnosti? Chuť snad trochu hrubší, celkově však určitě vyvážená, Vyrobeno klasických spodním kvašením. S kocovinou doposud žádné zkušenosti. Nefiltrováno - při velkovýrobě by mohl nastat snadno problém s odstraněním bílkovin a stabilizací piva (možná i proto se nás dnes s tímto druhem nápoje příliš neexperimentuje). Třetinka žitného speciálu vyjde v Pivovarském domě na 31,50 Kč (stejně jako u ostatních speciálů - na pivním nápojovém lístku na http://www.gastroinfo.cz/pivodum/piv_list.html ovšem ještě žitné pivo schází).

 Václav Potěšil, spolumajitel restauračního pivovaru Pivovarský dům, prezentuje na výstavě Holiday World žitné pivo.
Václav Potěšil, spolumajitel restauračního pivovaru Pivovarský dům, prezentuje na výstavě Holiday World žitné pivo.

Žitné pivo se vyrábí v Německu, Rakousku, Skandinávii, USA. Římský historik Tacitus ve svém díle Germania (cca 100 n. l.) dokonce zmiňuje výrobu žitného piva i u starých Germánů. Z historie českého pivovarství však údajně žádný doklad o tomto nemáme. Přitom jsme v minulosti nebyli zdaleka jen doménou piv plzeňského typu, ale ještě na začátku novověku byla oblíbená i bílá piva pšeničná.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 31.08.2006 13:59 Komentovat
to si pleteš, Fyziku .31.08.2006 13:59
to ze žita se nemenuje pivo ale kwas
Žitné pivo Fyzik28.11.2005 01:04
Žitné pivo se v Čechách od pradávna vyrábělo! A dokonce dávno před pivem ječným, jež...
Žitný KOVAR10.03.2005 14:32
Tak já pravidelně piji žitnou pálenku, babička pije žitnou meltu a ted ještě žitné...
Žitná - Ječná Kosik07.03.2005 14:33
Žitná - žádné tramvaje Ječná - ječí tramvaje, a je tam taky Lenin, protože ten je...
Díky za tip Richard Voigts07.03.2005 11:59
Pavle, díky za tip, už se šinu to do Pivovarskýho domu ochutnat! Richard
Vyhledávání