úvod
homepage

Rozběhl se další chmelařský rok vytisknout článek

Přidáno: 26. dubna 2004  •  Autor: Zdeněk Rosa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,53 hodnotících Hodnotících: 15 počet zobrazení Zobrazeno: 7098x

Práce chmelařů se nezastaví po celý rok, ale viditelná pro okolní svět začíná být právě v současné době, kdy se chmelnice naplnily při drátkování.

Po zimních opravách konstrukcí, přípravě drátku, údržbě strojů začal na přelomu března a dubna řez chmele, kterým se upravuje vegetační doba růstu chmele. Jako první začal řez u hybridních odrůd chmele, a dál navázal řez u Žateckého poloraného červeňáku, doba řezu se pak odvíjí od odrůdy či klonu odrůdy, ale především pak od polohy chmelnice a zkušenosti chmelařů s danou lokalitou.

 Opuštěná jarní chmelnice
Opuštěná jarní chmelnice

Na řez navazuje drátkování chmele, kdy dnes tyčku nahradily plošiny z kterých se chmelovodiče navazují a ty se pak nyní po dvou drátcích zapichují ke každé chmelové rostlině. Na 1 ha chmelnice se spotřebuje okolo 50 km drátku, to znamená cca. 300 000 km chmelovodičů na celou plochu chmelnic. Jen pro představu by bylo touto délkou možné 7,5 x obepnout celou zeměkouli.

Drátkování chmele z plošiny
Drátkování chmele z plošiny

Jarní práce ve chmelu jsou velmi důležité pro další vývoj rostliny a vedle řezu je to pak především zavádění chmele, které navazuje na drátkování. Při tomto teplém počasí se dá počítat s tím, že první chmelnice budou zavedeny již začátkem května.

 Zavádění chmele
Zavádění chmele

Statistiku vývoje ploch sleduje ze zákona Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, který sbírá data k 30. dubnu každého roku. Oficiální údaje tedy budou k dispozici cca. za dva týdny, podle odhadů svazu by ale nemělo dojít k významnější výkyvu oproti ploše roku 2003.

Co se týče vývoje počasí můžeme všichni sledovat, že sucho z minulého roku v chmelařských oblastech stále pokračuje a prohlubuje se zde srážkový deficit. Vedle stavu spodní vody jsou pro chmel nejcennější srážky v průběhu vegetace a zejména pak v období tvorby hlávek a proto věříme, že v tomto ohledu bude letošní rok příznivější než rok 2003.

PS Redakce: A co vy, naši milí čtenáři. Zúčastnili jste se nějaké chmelové brigády - ať už drátkování, zavádění nebo sběru chmele? Jaké máte na tyto studentské roky vzpomínky? Pili jste už v době středně vzdělávacích studií pivo?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 11.03.2008 09:33 Komentovat
vůbec kemo skorogram11.03.2008 09:33
už nikdy víc leda by mi nabídly minimálně 9pětek na hoďku!
spodní voda Tomáš Semrád29.04.2007 20:44
Spodní voda? Spodní je tak akorát prádlo! Kdo tento pojem řekl profesorovi na vysoké za...
chmel martina28.04.2007 18:32
Chmel a pívo Kalaš06.05.2004 15:58
No já na chmelu ještě nebyl, nějak není čas, ale byl tam teď kámoš, právě na to...
Vyhledávání