úvod
homepage

České sladařství v uplynulém roce vytisknout článek

Přidáno: 18. února 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,27 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 5258x

Představitelé Českého svazu pivovarů a sladoven odhadují na základě předběžných výsledků, že celkem bylo v loňském roce vyrobeno kolem 480 tisíc tun sladu. Ve srovnání s rokem 2002, kdy výroba sladu činila 452 000 t, je to více než 6% nárůst.


Spotřeba sladu českými pivovary se bude pohybovat mezi 260 až 275 tisíci tun. Zatímco se poptávka tuzemských pivovarů po sladu od roku 1994 příliš nemění, daří se postupně zvyšovat export této tradiční české komodity a celkový vývoz přesáhne 220 000 tun. V současnosti je v České republice činných 35 sladoven a jejich počet postupně klesá. Je to způsobeno pokračující koncentrací v českém sladařství a uváděním nových velkých sladoven do provozu, jako tomu bylo např. v Kroměříži. Ještě v roce 1994 činila produkce 71 sladoven 5 830 tun sladu na jednu sladovnu, v loňském roce se měla přiblížit 14 000 tunám. Výrazně vzrostl výrobní podíl velkých sladoven a sladovny s produkcí nad 40 tisíc tun vyráběly v loňském roce přes 70 % sladu ve srovnání se 40 % v roce 1994.

„Přestože počasí v loňském roce bylo převážně suché a lze mluvit o stoletém suchu, můžeme u ječmene mluvit o dobré úrodě,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „Sklizeň sladovnického ječmene dopadla nad očekávání dobře, a dokonce můžeme hovořit o sklizni století,“ dodal Karel Kosař.

V Čechách a zejména na Moravě má pěstování a šlechtění jarního ječmene dlouhou tradici. V poslední době se hodně diskutuje i o otázce, co je vlastně český slad. Odborníci se sjednocují v názoru, že jde o slad vyrobený na území České republiky, který má takové vlastnosti, které umožní vyrobit klasické pivo českého typu.

„České pivovary vaří kvalitní a cenově dostupné pivo, které chutná zákazníkům po celém světě, k jehož výrobě, vzhledem k doposud minimálnímu dovozu sladu ze zahraničí, používají především český slad,“ říká Ing. Richard Paulů, člen předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven. „Česká republika je a měla by být i do budoucna soběstačná v produkci sladovnického ječmene,“ dodává Richard Paulů.

Český slad je používán prakticky všemi nejvýznamnějšími pivovarskými společnostmi na světě, jako jsou např. SABMiller, Interbrew, Heineken a další. K největším sladovnám v České republice patří sladovna Plzeňského Prazdroje, dále sladovny v Nymburce, Kroměříži a v Hodonicích ze skupiny Sladovny Soufflet ČR. Ta je součástí největšího sladařského holdingu na světě, francouzské Soufflet Group. Sladovny na území České republiky jsou členy Českého svazu pivovarů a sladoven.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání