České sladařství v uplynulém roce
Hodnocení: 2,27 Hodnotících: 11 Zobrazeno: 5328x
Představitelé Českého svazu pivovarů a sladoven odhadují na základě předběžných výsledků, že celkem bylo v loňském roce vyrobeno kolem 480 tisíc tun sladu. Ve srovnání s rokem 2002, kdy výroba sladu činila 452 000 t, je to více než 6% nárůst.
„Přestože počasí v loňském roce bylo převážně suché a lze mluvit o stoletém suchu, můžeme u ječmene mluvit o dobré úrodě,“ uvedl RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze. „Sklizeň sladovnického ječmene dopadla nad očekávání dobře, a dokonce můžeme hovořit o sklizni století,“ dodal Karel Kosař.
V Čechách a zejména na Moravě má pěstování a šlechtění jarního ječmene dlouhou tradici. V poslední době se hodně diskutuje i o otázce, co je vlastně český slad. Odborníci se sjednocují v názoru, že jde o slad vyrobený na území České republiky, který má takové vlastnosti, které umožní vyrobit klasické pivo českého typu.
„České pivovary vaří kvalitní a cenově dostupné pivo, které chutná zákazníkům po celém světě, k jehož výrobě, vzhledem k doposud minimálnímu dovozu sladu ze zahraničí, používají především český slad,“ říká Ing. Richard Paulů, člen předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven. „Česká republika je a měla by být i do budoucna soběstačná v produkci sladovnického ječmene,“ dodává Richard Paulů.
Český slad je používán prakticky všemi nejvýznamnějšími pivovarskými společnostmi na světě, jako jsou např. SABMiller, Interbrew, Heineken a další. K největším sladovnám v České republice patří sladovna Plzeňského Prazdroje, dále sladovny v Nymburce, Kroměříži a v Hodonicích ze skupiny Sladovny Soufflet ČR. Ta je součástí největšího sladařského holdingu na světě, francouzské Soufflet Group. Sladovny na území České republiky jsou členy Českého svazu pivovarů a sladoven.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |