Komentáře
článku: Chlazení mladiny
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Samozřejmě taky záleží na objemu várky. S velkou várkou se jednak špatně manipuluje a jednak dlouho trvá přirozené zchládnutí.
Jinak vůbec nejlepší je celou kvasnou nádobu zapíchnout do sněhu. :-) Jinak respektuju všeljaká udělátka a obdivuju lidskou invenci. Sám jsem tu něco umístil a chystám nový článek o dalším druhu scezovačky. :-)
Jinak vůbec nejlepší je celou kvasnou nádobu zapíchnout do sněhu. :-) Jinak respektuju všeljaká udělátka a obdivuju lidskou invenci. Sám jsem tu něco umístil a chystám nový článek o dalším druhu scezovačky. :-)
Chtěl bych při této příležitosti poukázat na jeden tradovaný omyl a tím je právě často zmiňovaná bezpodmínečná nutnost mladinu rychle zchladit. Vařím už víc jak 10 let a za tu dobu jsem používal několi způsobů zchlazení. Zkušeností jsem došel k závěru, že v jednoduchosti je krása. Chladím přirozeně a levně. Protože mám problémy s prostory, nemám lednici, kvasím ve sklepě a většinou jen od podzimu do jara. Chlazení mladiny pak nechávám na přírodě tím, že celou spilku s horkou mladinou nechám zchlait venkovním studeným vzuchem (za vyjímečných nepříznivých podmínek dochladím lahví se zmrzlou vodou). Prostě se fermentační nádoba odloží na balkón nebo terasu, kde je chladno. Ano trvá to třeba celou noc, ale je to jednoduché, levné a hlavně bezpracné. V uzavřené nádobě se do piva nic nedostane a zústává sterilní do zakvašení (spílání). Pivo možná malinko ztmavne, ale to nikomu nevadí. Je mi jasné, že tento způsob nemusí vyhovovat všem a hlavně ne v léte, ale nemělo by se na to zapomínat, protože tak ulehčuje práci a šetří čas (v případě, kdy dělíte čas mezi práci, rodinu a koníčky to je neocenitelná úspora). :-)
já používám taky měděného šneka kterým protéká mladina a šnek je v nádobě v které rozpouštím ledové kostky. Zchladím až na 13-15st.při které zakváším. přebytečná voda z roztátého ledu jde do kbelíku a používám ji na vymytí chmelového mláta z varné nádoby.
viz http://www.homebrewing.cz/clanek/3692-Hroch-vari-domaci-pivo-II-Varny-postup/index.htm
Do budoucna chystám průtok s výměníkem z plynového kotle a jímat teplou vodu do starého bojleru. Teplou vodu použiju na kompletní úklid pikopivovárku.
viz http://www.homebrewing.cz/clanek/3692-Hroch-vari-domaci-pivo-II-Varny-postup/index.htm
Do budoucna chystám průtok s výměníkem z plynového kotle a jímat teplou vodu do starého bojleru. Teplou vodu použiju na kompletní úklid pikopivovárku.
Přispěji také jiným způsobem. Do mladiny ponořím měděnou spirálu, řádně vydensifikovanou,ve vedlejší nádobě mám také měděnou spirálu ale menší ponořenou ve vodě do které vkládám kusy ledu na chlazení.Spojeno to mám gumovými hadicemiVe dně této nádoby je přes sítko sání pro čerpadlo, které honí vodu přes obě spirály. Zkráceně, spirála v mladině teplo přebírá a odevzdá ho ve druhé chlazené spirále. Průměr spirál 10 mm. Odtávající vodu z ledu upouštím pro příští použití.Schlazeno na cca 10° C mám za 1 - 1,5 Hod. Spotřeba ledu je asi 15 kg. Není to ideál ale funguje to.Na internetu lze koupit i nerez spirály - APOMA.cz
Já mám zas spirálu z měděné trubky, kterou hodím do horké mladiny, ženu tím vodu ze studny a kvůli postupně se zmenšující účinnosti zvládnu za 3 hodiny teplotu okolo 15 stupňů. Pak to naleju do spilky, kolem které mám bednu z polystyrenu osazenou strojovnou ze staré ledničky, díky které jsem do druhého dne na 8 stupních.
Pak provzdušním, zakvasím a dál už to znáte.
Samozřejmě je v plánu další vylepšení a nějaká forma protiproudu, nebo deskový chladič.
Pak provzdušním, zakvasím a dál už to znáte.
Samozřejmě je v plánu další vylepšení a nějaká forma protiproudu, nebo deskový chladič.
K chlazení mladiny po chmelovaru používám již více jak 3/4 roku protiproudý chladič. Do chladiče ženu vodu ze studny hluboké cca 9m, teplota vody se pohybuje okolo 5 stupňů. V létě mohu vodu přepouštět do sudu k zalévání zahrady, v zimě ji vypouštím do odpadu. mladinu do chladiče honím přes bronzové čerpadlo (cena cca 1000,-Kč), původně určené pro provoz na vrtačku, já jsem si to přidělal přes 12V motor. Hřídele jsou spojené přes pružnou spojku (kus kyslíkové hadice). Zachlazeno mám do 3/4 hodiny. Jede to samo a já si mohu dělat další práci - např aktivaci kvasnic a dezinfekci spilky.
Zatim nijak, ale nejspíš použiji tvůj systém, protože vlastním podobnou nerezovou spirálu z Apomy, kterou chladim pivo (chladicí box na potraviny-z čela přidělaný výčepní kohout, v ní nerez spirála, kolem voda a 5 PETek s ledem-chladí výborně, ale někde mi to víří pivo a pění).
Napadlo mě rozebrat starou lednici, vyrobit/pořídit nádobu na střelim od boku 100l, kompletně zaizolovat stavebnim polystyrénem a montážní pěnou, zevnitř přidělat výparník z lednice a mrazáku (kombinovaná lednička), z veňku už jen mechanicky přidělat kompresor, tepelný výměník a nechat spojit a naplnit chladivem (podle chlaďaře i za malý peníz), jen je problém s výkonem-trochu nad tim kroutil hlavou, ale mohlo by to fungovat na rychlejší dochlazení-nejdříve schladit vodou z kohoutku a pak dochladit ledovou vodou.
Důvod pro celou procedůru: mělo by vzniknout zařízení s mnohem lepší tepelnou vodivostí a kapacitou (voda), což by se dalo použít i při koupeném pivu (nemlať te mě :) ) - večer zapnete a druhý den po šichtě do toho kecnete suda.
Jednosušší řešení: uříznout vršek lednice (na vkládání) a z čela zabudovat nějakou přepážku-otázka je jestli to bude držet (všude plast), nepropouštět vodu, a udrží to metrák vody. Nebo nechat předělat kompresor s výměníkem tak, aby mohla lednice ležet "na zádech".
Napadlo mě rozebrat starou lednici, vyrobit/pořídit nádobu na střelim od boku 100l, kompletně zaizolovat stavebnim polystyrénem a montážní pěnou, zevnitř přidělat výparník z lednice a mrazáku (kombinovaná lednička), z veňku už jen mechanicky přidělat kompresor, tepelný výměník a nechat spojit a naplnit chladivem (podle chlaďaře i za malý peníz), jen je problém s výkonem-trochu nad tim kroutil hlavou, ale mohlo by to fungovat na rychlejší dochlazení-nejdříve schladit vodou z kohoutku a pak dochladit ledovou vodou.
Důvod pro celou procedůru: mělo by vzniknout zařízení s mnohem lepší tepelnou vodivostí a kapacitou (voda), což by se dalo použít i při koupeném pivu (nemlať te mě :) ) - večer zapnete a druhý den po šichtě do toho kecnete suda.
Jednosušší řešení: uříznout vršek lednice (na vkládání) a z čela zabudovat nějakou přepážku-otázka je jestli to bude držet (všude plast), nepropouštět vodu, a udrží to metrák vody. Nebo nechat předělat kompresor s výměníkem tak, aby mohla lednice ležet "na zádech".
1 | 2 |
Vyhledávání
Jinak samozrejme nejsetrnejsi ke kapse pivovarnika je to, co delaji pivovary - ochlazovat v chladici pitnou vodou, ktera je pak rovnou pouzita pro dalsi var. Tj. synergicky mladinu ochladim a zaroven ohreju vodu pro vystirani.