úvod
homepage

Komentáře

článku: Chlazení mladiny

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Nutné chlazení?, (PetrBrew, 22.10.2009 07:30) celé vlákno | reagovat
Chtěl bych při této příležitosti poukázat na jeden tradovaný omyl a tím je právě často zmiňovaná bezpodmínečná nutnost mladinu rychle zchladit. Vařím už víc jak 10 let a za tu dobu jsem používal několi způsobů zchlazení. Zkušeností jsem došel k závěru, že v jednoduchosti je krása. Chladím přirozeně a levně. Protože mám problémy s prostory, nemám lednici, kvasím ve sklepě a většinou jen od podzimu do jara. Chlazení mladiny pak nechávám na přírodě tím, že celou spilku s horkou mladinou nechám zchlait venkovním studeným vzuchem (za vyjímečných nepříznivých podmínek dochladím lahví se zmrzlou vodou). Prostě se fermentační nádoba odloží na balkón nebo terasu, kde je chladno. Ano trvá to třeba celou noc, ale je to jednoduché, levné a hlavně bezpracné. V uzavřené nádobě se do piva nic nedostane a zústává sterilní do zakvašení (spílání). Pivo možná malinko ztmavne, ale to nikomu nevadí. Je mi jasné, že tento způsob nemusí vyhovovat všem a hlavně ne v léte, ale nemělo by se na to zapomínat, protože tak ulehčuje práci a šetří čas (v případě, kdy dělíte čas mezi práci, rodinu a koníčky to je neocenitelná úspora). :-)
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání