úvod
homepage

Komentáře

článku: Chlazení mladiny

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Nutné chlazení?, (PetrBrew, 22.10.2009 07:30) celé vlákno | reagovat
Chtěl bych při této příležitosti poukázat na jeden tradovaný omyl a tím je právě často zmiňovaná bezpodmínečná nutnost mladinu rychle zchladit. Vařím už víc jak 10 let a za tu dobu jsem používal několi způsobů zchlazení. Zkušeností jsem došel k závěru, že v jednoduchosti je krása. Chladím přirozeně a levně. Protože mám problémy s prostory, nemám lednici, kvasím ve sklepě a většinou jen od podzimu do jara. Chlazení mladiny pak nechávám na přírodě tím, že celou spilku s horkou mladinou nechám zchlait venkovním studeným vzuchem (za vyjímečných nepříznivých podmínek dochladím lahví se zmrzlou vodou). Prostě se fermentační nádoba odloží na balkón nebo terasu, kde je chladno. Ano trvá to třeba celou noc, ale je to jednoduché, levné a hlavně bezpracné. V uzavřené nádobě se do piva nic nedostane a zústává sterilní do zakvašení (spílání). Pivo možná malinko ztmavne, ale to nikomu nevadí. Je mi jasné, že tento způsob nemusí vyhovovat všem a hlavně ne v léte, ale nemělo by se na to zapomínat, protože tak ulehčuje práci a šetří čas (v případě, kdy dělíte čas mezi práci, rodinu a koníčky to je neocenitelná úspora). :-)
Re: Nutné chlazení? Doplnění, (PetrBrew, 22.10.2009 07:36) celé vlákno | reagovat
Samozřejmě taky záleží na objemu várky. S velkou várkou se jednak špatně manipuluje a jednak dlouho trvá přirozené zchládnutí.
Jinak vůbec nejlepší je celou kvasnou nádobu zapíchnout do sněhu. :-) Jinak respektuju všeljaká udělátka a obdivuju lidskou invenci. Sám jsem tu něco umístil a chystám nový článek o dalším druhu scezovačky. :-)
Re: Nutné chlazení?, (denjack, 22.10.2009 13:08) celé vlákno | reagovat
Potvrzuju, taky jsem to vyzkousel a zadny problem. Na co to ma vliv je (dle mych zkusenosti) cirost piva. Pomalu chlazena mladina=kalnejsi pivo. Rekl bych, ze tim rychlym chlazenim se asi lepe srazi (nebo srazi do vetsich shluku co ja vim) bilkoviny, nebo co za binec v te mladine je, takze se toho potom vic usadi a je oddeleno, pripadne pri kvaseni vyneseno kvasinkami na deku (a je odstraneno).
Jinak samozrejme nejsetrnejsi ke kapse pivovarnika je to, co delaji pivovary - ochlazovat v chladici pitnou vodou, ktera je pak rovnou pouzita pro dalsi var. Tj. synergicky mladinu ochladim a zaroven ohreju vodu pro vystirani.
Re: Nutné chlazení?, (Jamie, 05.11.2009 21:10) celé vlákno | reagovat
Souhlasím. Za 2 roky vaření nechávám chladnout na terase domu přes noc. Ráno přemístím do spilky (mrazák opatřený digitálním termostatem), stále zakryté poklicí, kde se to dochladí (v případě teplých nocí) během dne a večer po práci zakvašuji. Doposud bez známek infekcí atd. Dle odborníků se rychlým zchlazením minimalizuje riziko kontaminace. Já se snažím minimalizovat náklady.
Re: Nutné chlazení?, (Vláďa, 07.11.2010 21:37) celé vlákno | reagovat
Chtěl bych se zaptat, zda při venkovním chlazení přes noc nějak zkracuješ chmelovar aby nedošlo k přelouhování chmele? V.
Re: Re: Nutné chlazení?, (PetrBrew, 08.11.2010 22:36) celé vlákno | reagovat
Když používám poloranný červeňák v šišticích, tak není třeba tuto otázku řešit. Dostanu ho ven přes cedník. Dokážu si ale představit, že jiné to může být, když použiješ granule s vysokoprocentním obsahem hořkých kyselin (např. Magnum) a nemáš dostatečně jemné síto na cedníku a zůstane ti to v mladině. Zatím jsem s tím neměl problémy, ale všim jsem si, že když jsem použil Marynku (7% alfy), tak jsem vypozoroval, že hořkost ovlivnila doba, po kterou jsem nechal chmel usadit ve whirpoolu. S chmelem je to vždycky trochu horší matematika než u sladu, zvlašť když jich používáš víc druhů a vaříš hodně různých piv. Pak záleží na tom, jestli chmel vaříš prudce nebo zvolna, jak je čerstvý a v jaké formě, jestli ho necháš přepěnit, jestli použiješ varný pytlík na chmel, jak máš silnou sladinu a jakou výtěžnost (běžně okolo 25%), kolik ti ho projde cedníkem do mladiny, ktrou chladíš atd. Je víc faktorů a myslím, že pomalé chlazení bude mít vliv jen takový, jaké jsou suroviny a cedník. :-)
Vyhledávání