Komentáře
článku: U prince Miroslava
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Re: Nechápu fascinaci mnoha pivy najednou na čepu,
(Honza Kočka, 05.07.2009 22:52)
celé vlákno | reagovat
Re: Nechápu fascinaci mnoha pivy najednou na čepu,
(Jiri.J, 05.07.2009 12:28)
celé vlákno | reagovat
Takových hospod je mnoho, chce to jen hledat... A mají na čepu více než 1 pivo. Zvládají to OK. Např. Na Božence, v Brně Evžen proplachuje trubky po každém sudu! Pivo je excelentně ošetřené a vždy čerstvé. Znát dost takových hospod po celé ČR. V Brně Na Bláhovce se točí nemožná břečka (PU). Není ze sudů, ale z tanku. Ošetřené je to pivo hanebně.
V Británii, Holandsku, Německu mají klidně 10 píp a pivo je vynikající. A pak, že to nejde.
V Británii, Holandsku, Německu mají klidně 10 píp a pivo je vynikající. A pak, že to nejde.
Tmavou čtrnáctku od Herolda neznám :)
Nechápu fascinaci mnoha pivy najednou na čepu v jedné hospodě. Pivnice není vinný sklep s lahvemi archivního vína. Pro kvalitu piva počínaje stočením do sudů, tanků, lahví, cisteren, plechovek,...je nejdůležitější ČERSTVOST a co nejméně tepelných, tlakových i jiných šoků, co nejméně kontaktu s jakýmkoli dalším prostředím. Nejlepší pivo je čerstvě stočené z ležáckého tanku. Každý další krok už je jen ke škodě. I inertní tlačné plyny mají na pivo v sudu vliv. I v tanku a kdekoli jinde pivo stárne. Naopak nejvíce by mě nalákalo, kdybych se dočetl, že nějaký osvícený hospodský rozjel kvalitní výčep, co nejčastěji mytý, odborně sanitovaný, s jedním kvalitním pivem na čepu, s pravidelnou dodávkou čerstvého ještě chladného piva z pivovaru, pivo skladované v chladném místě, čepování ze studeného nikoli teplého sudu apod. ...zatím se podobně kvalitně ošetřené pivo týká pouze fádního PilsnerUrquell, v několika málo pivnicích v Praze či v Brně na Bláhovce přípádně v Plzni na Parkáně, což i u PU představuje asi tak jednu tisícinu z celkového počtu zařízení, kde se podává. Případně další běžné pivo Budvar - U Šumavy ve Štěpánské ulici. Kdyby se někde v Praze někdo staral o nějaké méně běžné pivo tak, jak je to zvykem třeba v plzeňské pivnici U Pinkasů, to by byla krása! Zaslechl jsem o Hromu do Police II v Chotěboři, kde se o Poličské pivo příkladně starají, ve sklepě ješ prý nainstalován chladící box a pivo se tak točí při přirozené teplotě. Zatím ale zkušenost nemám. Pokud snad víte v Praze o pivnici s jiným pivem než PU, kde se o pivo opravdu dobře starají a umí čepovat, prosím dejte vědět. Já už jsem jich prošel hodně a o stabilní kvalitě se nedá mluvit snad nikde.
Svijanům stále fandím a dodnes je bez problému piji, srovnám-li však jejích chuť dnes s dobou kolem roku 1986, je to už úplně o něčem jiném.
Tak ve čtvrtek jsem Prince Miroslava navštívil a vzhledem k tomu, že na čep přibyl Herold tmavá 14°a 12°ležák Rychtář a dále jsem pil výborná Olivětínská a Náchodská piva, tak bohužel na Svijany už nedošlo. Tak snad příště. Jinak absolutní spokojenost.
S tím nechat v trubkách přes noc vodu je to naprostá pravda, ale je to pro obsluhu a zvláště ve dvě v noci dost pracný. Jinak v jednom beercafe v holandsku kde jsem poprvé viděl větší množství piv, osm točených a stopade lahvových tak nejzajímavější byl sklep. přímo pod pípou deseti až max 30litrové sudy a na stěně asi patnáct vyplachovacích hlav, aby všechny trubky byly po zavíračce na vodě. Kromě u nás známých třech druhů naražečů jsem tam viděl nejméně ještě jeden jiný a tak tam měli od nejpoužívanějšího typu minimálně čtyři vypalchovací hlavy a na ostatní ten zbytek.
V Brně již několik let fungují 2 pivní bary (Pod lékárnou a Modrá růže), kde mají na čepu stabilně 13 piv. Bohužel nabídka piv je taková, že počet 13 je dost relativní. Navíc pivo je v drtivé většině případů nekvalitně natočené a často i nekvalitně ošetřené.
Re: Re: Re: Re: široká nabídka vs. kvalita,
(Lukáš Provazník, 02.07.2009 15:14)
celé vlákno | reagovat
Odtočit pivo z trubek by se hlavně mělo na konci směny a pak to propláchnout vodou. Když to tam nechá člověk až do rána a pak to jen odtočí, stejně mu tam zůstanou usazeniny a jinej bordel, takže to zas takové terno není.
Jistě, je samozřejmě dobře, že je hodně pivních stylů, aspoň je z čeho vybírat. A čím více stylů/značek/druhů piv, tím větší je šance, že najdu další, co mi hodně zachutná, což mne posléze činí spokojeným :-) "takové kategorické soudy jako že je pivo hnusné nebo že by se mělo dát na seznam zakázaných látek jenom proto, že zrovna mě nechutná, by se asi neměly používat." A proč by neměly? Jak už jsem kdesi psal, každý aspoň průměrně inteligentníí člověk pochopí, že se jedná čistě o můj názor, byť politicky nekoretně vyjádřený. Přestože trvám na tom, že např. pepřový opat je nechutný a odporný, nikomu nebráním ho pít a nikdy jsem se nikomu nevysmíval že pije toto pivo, ani neurážel, ani jím nijak neopovrhoval. A stejně tak nebudu hysterčit a urážet se, když někdo řekne, že mé oblíbené pivo je patok. To přece nemám zapotřebí. Co se mých oblíbených pivních stylů týče, nejraději mám opravdu český ležák (nebo i kvalitní desítku ala Kout). Mám rád i pšeničná piva (náchodské, matuška). Poslední dobou mě zaujal i německý pils, který jsem dosud (vlivem předpojatosti), míjel obloukem. Chutnají mi i některé lambiky (ochucené spíš), těch jsem ale zatím moc neochutnal (pár kousků z toho, co sem vozí Intrat). Naopak nesnáším takřka všechna tmavá piva, od tmavého ležáku až po souty apod. Neptejte se proč, prostě se mi po každém doušku tmavého obrací žaludek a je mi na zvracení. Dále nemám rád uměle ochucená piva, to mi přijde jako degradace ušlechtilého nápoje. Celkově mám ochutnáno cca 150 značek piv, většinou české (ano, vím, z globálního pivního hlediska je to nic).
P.S.: jestli jsem nějak nesprávně pojmenoval nějaký pivní styl, tak sorry.
P.S.: jestli jsem nějak nesprávně pojmenoval nějaký pivní styl, tak sorry.
To kolemjdoucí: Ok, každý máme jiné chutě a proto je dobré, že je mnoho pivních stylů a je dobře, že vznikají restaurace, kde je z čeho vybírat. Ale takové kategorické soudy jako že je pivo hnusné nebo že by se mělo dát na seznam zakázaných látek jenom proto, že zrovna mě nechutná, by se asi neměly používat. To je jako, když někomu chutná např. svíčková a o čočce řekne, že je hnusná jenom proto, že zrovna jemu nechutná, ale u druhého tomu bude naopak a také nebude říkat, že svíčková je hnusná. Takže Vám asi nejvíce chutná (jako většině čechů) český ležák nebo které pivo je podle Vás dobré a Vám chutná? Já osobně piji, už hlavně kvůli dostupnosti také asi nejčastěji ležák, ale když si chci opravdu pochutnat, tak vím o mnoho(pro mě)lepších pivních stylech a zase některé také jenom zkusím a nemusím je častěji opakovat, ale nikdy nebudu říkat, že jsou hnusné. Hnusné může být pivo, které je špatně uvařené, zkažené nebo zničené neschopným výčepním a tam je pak úplně jedno o jaký pivní styl se jedná.
to Honza Kočka: myslel jsem tím, že hnusný byl kvasničák přímo tam. Celkově Svijany hodnotím stručně takto: Desítka - moc bublinek, málo chuti. Jedenáctka - kdysi vynikající, teď už ji moc nemusim. Dvanáctka (aka Rytíř) - nechutná, jen hořkost a nic víc. Třináctka (aka Kníže) - dlouhodobě době moje nej ze Svijan, nicméně knížete příliš nepiju, má tušim kolem 6% alk. což má z následek že se mi chce pak po něm spát. Tmavé (aka Kněžna) - jako všechna tmavá: nechutná. Baron (patnáctka?) - příliš mnoho alkoholu přebíjí jakoukoli chuť. Vozka - ještě jsem nenašel nealko, které by mi fakt chutnalo a ani vozka na tom nic nezměnil. Jestli jsem na nějaké pivo zapomněl, tak se omlouvám.
to henri: nejsem soudce Posledního Pivního Soudu, u miroslava jsem byl jen jednou. Svijanský kvasničák mi nechutnal a neřikám, že je to přímo vina piva, třeba má jen charakter, který mi nesedne. Pivo bylo bez řízu, s plnou, sytou, avšak velmi ovocně-banánovou chutí (lépe to popsat nedokážu, sorry). Charakterem mi připomínal ležák od bansethů, který nemám rád kvůli podivné banánové chuti. O ochucených pivech z Olivětína nemá smysl příliš hovořit, jediné třešňové se dá polknout, avšak chutná velmi uměle, zázvorové u mě vyvolává zvracení a pepřové by mělo být na seznamu zakázaných látek. Z Primátora mi opravdu chutná jen weizen (toho piju hodně často), ostatním jsem nikdy nepřišel na chuť. Ideální stav - možná. Rozhodně však ne pro mě, jelikož jsem si z široké nabídky nedokázal vybrat nic. Čímž netvrdím, že někdo jiný si tam může připadat jako v ráji.
Já tam byl zatím asi 4x nebo 5x a nikdy Svijany hnusné nebyly. Kvasničák byl vždy výborný a Olivětínská piva také. Měl bych se tam dostat i tento týden, tak podám zprávu, jestli snad nedošlo k nějaké změně.
- vylevani na kanal - ano, prvni pivo by se melo odtocit na kanal - pokud to bude jediny sud za den, je to vlastne ztrata. Pokud tech sudu bude vic, je v ramci planovanych ztrat. Navic napr. v Belgii automaticky odtaceji pivo na kanal, pokud byt jen chvili stalo v trubkach.
- americky styl - vycepy na zdi, za zdi velkej chladak. Me se to libi, i kdyz mi to tehdy v clanku nekdo omlatitl o hlavu, ze pry nenividet, co se s tim pivem deje behem toceni...
- americky styl - vycepy na zdi, za zdi velkej chladak. Me se to libi, i kdyz mi to tehdy v clanku nekdo omlatitl o hlavu, ze pry nenividet, co se s tim pivem deje behem toceni...
Trochu s větou vylévat na kanál souhlasím.
Mám v hospodě čtyři kohouty a chci dát prvnímu zákazníkovi kvalitní pivo, stejně jako desátému, dvacátému. Na začátku směny se musí odtočit pivo z trubek a chladícího zařízení což je zhruba jeden a půl piva na kohout. Při třinácti pípách bude delší vedení a tak by mělo jít na kanál a nebo pro prase 26půllitrů denně. On to skoro nikdo nedělá a tak když hospodský roztočí prvním hostům půůllitry tak pění a teprve když rozáčí třetí tak pípa prskne a to začíná jít teprve pivo ze sudu. To pivo, které leží dvanáct až třeba šectnáct hodin v trubkách, kde je větší nebo menší množství usazenin musí být chuťově poznamenáno víc než to pivo, které tam proteče a nebo leží max. 2 minuty mezi točením piv pro plnou hospodu z jednoho kohoutu. Víc piva znamená víc piva na kanál a nebo zhoršení chuti méně tekoucích piv. Jedinou ekonomickou a zároveň kvalitu zaručující variantou je chlazení v objemu a minimální délka trubek- výčep na zdi zády k zákazníkovi.
Mám v hospodě čtyři kohouty a chci dát prvnímu zákazníkovi kvalitní pivo, stejně jako desátému, dvacátému. Na začátku směny se musí odtočit pivo z trubek a chladícího zařízení což je zhruba jeden a půl piva na kohout. Při třinácti pípách bude delší vedení a tak by mělo jít na kanál a nebo pro prase 26půllitrů denně. On to skoro nikdo nedělá a tak když hospodský roztočí prvním hostům půůllitry tak pění a teprve když rozáčí třetí tak pípa prskne a to začíná jít teprve pivo ze sudu. To pivo, které leží dvanáct až třeba šectnáct hodin v trubkách, kde je větší nebo menší množství usazenin musí být chuťově poznamenáno víc než to pivo, které tam proteče a nebo leží max. 2 minuty mezi točením piv pro plnou hospodu z jednoho kohoutu. Víc piva znamená víc piva na kanál a nebo zhoršení chuti méně tekoucích piv. Jedinou ekonomickou a zároveň kvalitu zaručující variantou je chlazení v objemu a minimální délka trubek- výčep na zdi zády k zákazníkovi.
jen se chci zeptat - ty svijany maji byt hnusny jako pivo, nebo jenom tam?
Na G/PU tam samozřejmě také nejdu a pokud je lepší pivo a to zde je, tak ani Máz nemusím, ale jinak nemohu absolutně souhlasit. Vynikající Svijanský Kvasničák a výborná piva z Olivětína např. úžasné pepřové a Primátor snad nemá dobrá piva? V takovéto restauraci si vybere každý. Kdo má rád piva speciální a ochucená, tak si přijde na své, zrovna jako vyznavač přírodního nefiltrovaného i milovník pšeničného a dokonce i ten kdo považuje G/PU za nejlepší, tak si ho zde může dát. Prostě ideální stav a jen víc takových restaurací.
...abych jen neryl - pivo, byť hnusné, bylo natočeno kvalitně narozdíl třeba od přerovského Parníku nebo Zubrarény tamtéž (jo, vím, že je to v jiným koutě republiky, vybírám jen poslední zkušenosti :-) )
...piv. Z toho dvě G/PU, takže vlastně jedenáct, další je Svijany 11, takže vlastně deset. Pět nebo šest ochucených patoků, hnusnej svijanskej kvasničák a ten zbytek tvořený Primátorem jsem už neměl náladu ochutnávat (přesný počet značek/druhů si nepamatuju). Děkuji, nechci. Než podnik s výčepem dlouhým, že nedohlédnu od první pípy k poslední, se stopadesáti odpornýma pivama, to radši "ubohou" hospodu se špičkovou světlou desítkou a dvanáctkou.
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání
a tam se staraji o pivo dobre?
jeste ejden dotaz - jak velky propad v kvalite postihne pivo, kdyz je v sudu? V procentech zhorseni chuti? A plati to obecne, nebo zvlast pro lezaky a svrchne kvasena piva? nebo se vami popsanym zpusobem kazi stejne desitka a imperial stout? Diky.