Komentáře
článku: U prince Miroslava
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
...piv. Z toho dvě G/PU, takže vlastně jedenáct, další je Svijany 11, takže vlastně deset. Pět nebo šest ochucených patoků, hnusnej svijanskej kvasničák a ten zbytek tvořený Primátorem jsem už neměl náladu ochutnávat (přesný počet značek/druhů si nepamatuju). Děkuji, nechci. Než podnik s výčepem dlouhým, že nedohlédnu od první pípy k poslední, se stopadesáti odpornýma pivama, to radši "ubohou" hospodu se špičkovou světlou desítkou a dvanáctkou.
...abych jen neryl - pivo, byť hnusné, bylo natočeno kvalitně narozdíl třeba od přerovského Parníku nebo Zubrarény tamtéž (jo, vím, že je to v jiným koutě republiky, vybírám jen poslední zkušenosti :-) )
Na G/PU tam samozřejmě také nejdu a pokud je lepší pivo a to zde je, tak ani Máz nemusím, ale jinak nemohu absolutně souhlasit. Vynikající Svijanský Kvasničák a výborná piva z Olivětína např. úžasné pepřové a Primátor snad nemá dobrá piva? V takovéto restauraci si vybere každý. Kdo má rád piva speciální a ochucená, tak si přijde na své, zrovna jako vyznavač přírodního nefiltrovaného i milovník pšeničného a dokonce i ten kdo považuje G/PU za nejlepší, tak si ho zde může dát. Prostě ideální stav a jen víc takových restaurací.
jen se chci zeptat - ty svijany maji byt hnusny jako pivo, nebo jenom tam?
Já tam byl zatím asi 4x nebo 5x a nikdy Svijany hnusné nebyly. Kvasničák byl vždy výborný a Olivětínská piva také. Měl bych se tam dostat i tento týden, tak podám zprávu, jestli snad nedošlo k nějaké změně.
to henri: nejsem soudce Posledního Pivního Soudu, u miroslava jsem byl jen jednou. Svijanský kvasničák mi nechutnal a neřikám, že je to přímo vina piva, třeba má jen charakter, který mi nesedne. Pivo bylo bez řízu, s plnou, sytou, avšak velmi ovocně-banánovou chutí (lépe to popsat nedokážu, sorry). Charakterem mi připomínal ležák od bansethů, který nemám rád kvůli podivné banánové chuti. O ochucených pivech z Olivětína nemá smysl příliš hovořit, jediné třešňové se dá polknout, avšak chutná velmi uměle, zázvorové u mě vyvolává zvracení a pepřové by mělo být na seznamu zakázaných látek. Z Primátora mi opravdu chutná jen weizen (toho piju hodně často), ostatním jsem nikdy nepřišel na chuť. Ideální stav - možná. Rozhodně však ne pro mě, jelikož jsem si z široké nabídky nedokázal vybrat nic. Čímž netvrdím, že někdo jiný si tam může připadat jako v ráji.
To kolemjdoucí: Ok, každý máme jiné chutě a proto je dobré, že je mnoho pivních stylů a je dobře, že vznikají restaurace, kde je z čeho vybírat. Ale takové kategorické soudy jako že je pivo hnusné nebo že by se mělo dát na seznam zakázaných látek jenom proto, že zrovna mě nechutná, by se asi neměly používat. To je jako, když někomu chutná např. svíčková a o čočce řekne, že je hnusná jenom proto, že zrovna jemu nechutná, ale u druhého tomu bude naopak a také nebude říkat, že svíčková je hnusná. Takže Vám asi nejvíce chutná (jako většině čechů) český ležák nebo které pivo je podle Vás dobré a Vám chutná? Já osobně piji, už hlavně kvůli dostupnosti také asi nejčastěji ležák, ale když si chci opravdu pochutnat, tak vím o mnoho(pro mě)lepších pivních stylech a zase některé také jenom zkusím a nemusím je častěji opakovat, ale nikdy nebudu říkat, že jsou hnusné. Hnusné může být pivo, které je špatně uvařené, zkažené nebo zničené neschopným výčepním a tam je pak úplně jedno o jaký pivní styl se jedná.
Jistě, je samozřejmě dobře, že je hodně pivních stylů, aspoň je z čeho vybírat. A čím více stylů/značek/druhů piv, tím větší je šance, že najdu další, co mi hodně zachutná, což mne posléze činí spokojeným :-) "takové kategorické soudy jako že je pivo hnusné nebo že by se mělo dát na seznam zakázaných látek jenom proto, že zrovna mě nechutná, by se asi neměly používat." A proč by neměly? Jak už jsem kdesi psal, každý aspoň průměrně inteligentníí člověk pochopí, že se jedná čistě o můj názor, byť politicky nekoretně vyjádřený. Přestože trvám na tom, že např. pepřový opat je nechutný a odporný, nikomu nebráním ho pít a nikdy jsem se nikomu nevysmíval že pije toto pivo, ani neurážel, ani jím nijak neopovrhoval. A stejně tak nebudu hysterčit a urážet se, když někdo řekne, že mé oblíbené pivo je patok. To přece nemám zapotřebí. Co se mých oblíbených pivních stylů týče, nejraději mám opravdu český ležák (nebo i kvalitní desítku ala Kout). Mám rád i pšeničná piva (náchodské, matuška). Poslední dobou mě zaujal i německý pils, který jsem dosud (vlivem předpojatosti), míjel obloukem. Chutnají mi i některé lambiky (ochucené spíš), těch jsem ale zatím moc neochutnal (pár kousků z toho, co sem vozí Intrat). Naopak nesnáším takřka všechna tmavá piva, od tmavého ležáku až po souty apod. Neptejte se proč, prostě se mi po každém doušku tmavého obrací žaludek a je mi na zvracení. Dále nemám rád uměle ochucená piva, to mi přijde jako degradace ušlechtilého nápoje. Celkově mám ochutnáno cca 150 značek piv, většinou české (ano, vím, z globálního pivního hlediska je to nic).
P.S.: jestli jsem nějak nesprávně pojmenoval nějaký pivní styl, tak sorry.
P.S.: jestli jsem nějak nesprávně pojmenoval nějaký pivní styl, tak sorry.
Tak ve čtvrtek jsem Prince Miroslava navštívil a vzhledem k tomu, že na čep přibyl Herold tmavá 14°a 12°ležák Rychtář a dále jsem pil výborná Olivětínská a Náchodská piva, tak bohužel na Svijany už nedošlo. Tak snad příště. Jinak absolutní spokojenost.
Tmavou čtrnáctku od Herolda neznám :)
Tak pardon, přesně se jedná o tmavé speciální pivo Herold, které leží 70 dní, obsah alkoholu 5,3%.
to Honza Kočka: myslel jsem tím, že hnusný byl kvasničák přímo tam. Celkově Svijany hodnotím stručně takto: Desítka - moc bublinek, málo chuti. Jedenáctka - kdysi vynikající, teď už ji moc nemusim. Dvanáctka (aka Rytíř) - nechutná, jen hořkost a nic víc. Třináctka (aka Kníže) - dlouhodobě době moje nej ze Svijan, nicméně knížete příliš nepiju, má tušim kolem 6% alk. což má z následek že se mi chce pak po něm spát. Tmavé (aka Kněžna) - jako všechna tmavá: nechutná. Baron (patnáctka?) - příliš mnoho alkoholu přebíjí jakoukoli chuť. Vozka - ještě jsem nenašel nealko, které by mi fakt chutnalo a ani vozka na tom nic nezměnil. Jestli jsem na nějaké pivo zapomněl, tak se omlouvám.
Vozku nedávné doby můžeš hodnotit jako platana. Vozka dneška je nealkoprimátor. Rytíř je čistokrevná jedenáctka. Máz je jedenáctka dělaná z necelé čtrnáctky metodou HGB. Nejhorší u svijanskýho piva zvláště mázu je nepříjemná nasládlá pachuť stabilizátoru pěny, která kupodivu čím dýl je naražený sud tím víc se ztrácí.
ještě doplním svijanský kvasničák je polotovar Mázu před naředěním HGB. Začínal jako 12,5ka a dnes je to necelá čtrnáctka.
Je vidět, že o vaření piva ve Svijanech víte úplný kulový.
A ty víš? Pouč nás. Proč již delší dobu z různých zdrojů slýchávám, že Svijany šly s pitelností dolů? Že už to není co bývalo cca před 4roky.
Svijanům stále fandím a dodnes je bez problému piji, srovnám-li však jejích chuť dnes s dobou kolem roku 1986, je to už úplně o něčem jiném.
Jaj boha, vy musíte být pane opravdovým pivním gurmánem. Špičková desítka? Vysvětlíte mi ten pojem? Haha, tenhle Váš rádoby moudrý výstup mě opravdu pobavil a jak se píše v článku: "Lidé tam chodí na pivo..." a ne na sračky, milý pane... :) Běžte si dát někam svojí "špičkovou" desítku (Vás odhaduju na Gambrinus - horší to bejt nemůže)a nemluvte o něčem, čemu vůbec nerozumíte :)
S pozdravem, Luboš Vrána
S pozdravem, Luboš Vrána
Vyhledávání