Komentáře
článku: U prince Miroslava
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Nechápu fascinaci mnoha pivy najednou na čepu v jedné hospodě. Pivnice není vinný sklep s lahvemi archivního vína. Pro kvalitu piva počínaje stočením do sudů, tanků, lahví, cisteren, plechovek,...je nejdůležitější ČERSTVOST a co nejméně tepelných, tlakových i jiných šoků, co nejméně kontaktu s jakýmkoli dalším prostředím. Nejlepší pivo je čerstvě stočené z ležáckého tanku. Každý další krok už je jen ke škodě. I inertní tlačné plyny mají na pivo v sudu vliv. I v tanku a kdekoli jinde pivo stárne. Naopak nejvíce by mě nalákalo, kdybych se dočetl, že nějaký osvícený hospodský rozjel kvalitní výčep, co nejčastěji mytý, odborně sanitovaný, s jedním kvalitním pivem na čepu, s pravidelnou dodávkou čerstvého ještě chladného piva z pivovaru, pivo skladované v chladném místě, čepování ze studeného nikoli teplého sudu apod. ...zatím se podobně kvalitně ošetřené pivo týká pouze fádního PilsnerUrquell, v několika málo pivnicích v Praze či v Brně na Bláhovce přípádně v Plzni na Parkáně, což i u PU představuje asi tak jednu tisícinu z celkového počtu zařízení, kde se podává. Případně další běžné pivo Budvar - U Šumavy ve Štěpánské ulici. Kdyby se někde v Praze někdo staral o nějaké méně běžné pivo tak, jak je to zvykem třeba v plzeňské pivnici U Pinkasů, to by byla krása! Zaslechl jsem o Hromu do Police II v Chotěboři, kde se o Poličské pivo příkladně starají, ve sklepě ješ prý nainstalován chladící box a pivo se tak točí při přirozené teplotě. Zatím ale zkušenost nemám. Pokud snad víte v Praze o pivnici s jiným pivem než PU, kde se o pivo opravdu dobře starají a umí čepovat, prosím dejte vědět. Já už jsem jich prošel hodně a o stabilní kvalitě se nedá mluvit snad nikde.
Vyhledávání