úvod
homepage

U prince Miroslava vytisknout článek

Přidáno: 23. června 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 8431x

Sice ještě nejsme tak daleko jako například ve Spojených státech, kde je v každém větším městě pivnice s nabídkou více jak třiceti točených piv, ale i u nás se už blýská na lepší časy.

Bývala doba, a není to zase tak dávno, kdy nabídka více jak dvou piv z různých pivovarů přiváděla pivní fajnšmekry do extáze. Myšleno samozřejmě na jednom místě, v jedné hospodě či pivnici. Každý dle své volby, ať už se tedy jednalo o piva z velkopivovarů, nebo kombinace moku z menších regionálních zařízení.

Přitom pohled na výčepy při pivních toulkách například Belgií, musel zákonitě vyvolávat otázku, proč to nejde i u nás. Několik točených piv rozličných pivních stylů, lahvové speciály i těch nejmenších pivovarů, které mívají výstav do deseti tisíc hektolitrů piva za rok(a mnohdy i podstatně méně). K tomu ke každému pivu originální sklenice, která odpovídá danému stylu upravenému potřebám daného pivovaru. A pokaždé, když se pivo netočí kontinuálně, otevřený kohout a pivo jde na „kanál“. Přece byste nenabídli hostovi pivo, které stálo, byť jen chvíli, v trubkách výčepu.

A těm, kterým se poštěstilo se podívat za Velkou louži, musely vylézat oči z důlků. Každé větší, no dobrá, řekněme velké město má jednu či více pivnic, po jejich pubů, kde se dá ochutnat třicet i více točených piv. Rozličné pivní styly, dovoz, místní speciály až ultraspeciály podle ročního období. Pravda, na všechno mají jen jeden typ sklenice, ale ty piva...

Pěkný pohled na řadu výčepů
Pěkný pohled na řadu výčepů

A u nás? Jak bylo uvedeno v perexu, blýská se na lepší časy. Po prvních vlaštovkách v podobě První pivní tramwaye, Pivovarského klubu (příklady z Prahy), Flédě(Brno), Žumberské stodoly(Plzeň), se objevují další místa nejen v Praze(Žižkov a nejbližší okolí je teď nejspíš středobod pivní rozmanitosti u nás), ale i dalších městech. A jak to tak vypadá, jedna vlaštovka sice jaro nedělá, ale tady se na obzoru objevuje celý houf. A to je možná už signál přicházejících změn.

A i když se v nejbližší době u nás neobjeví hospoda, kde se bude točit oněch výše zmíněných třicet či více piv, najdou se (alespoň prozatím v Praze) dvě místa, kde si vyberete z deseti a více značek. První je již delší dobu Tlustá koala v Senovážné ulici, druhým, novějším, je pak restaurace U prince Miroslava v Radlicích.

Právě U prince Miroslava je místo, kde si vyberete z 13(!) točených piv. Kromě obligátní dvojice PU-G je to nabídka pivovarů Opat Broumov, Svijany a Primátor. Pohled na výčepy je více než veselý. K tomu nabídka jídel za příznivé ceny, charismatický provozovatel, neobvyklá hudební produkce, výstavky neobvyklých děl a vliv Sdružení přátel piva, které „napovídá“, jaké pivo vybrat pro příště. Místo tmavého Kozla se totiž v nabídce objeví v brzké době rotující pivko z minipivovarů.

Charakter pivnice dotváří umělecká výzdoba
Charakter pivnice dotváří umělecká výzdoba

Prostor je zde pro sto hostů, zadní část se dá využít jako „salónek“. Předzahrádka, velký sklep na všechna ta piva, téměř idylka. Jen je to trochu z ruky, i když Smíchov a jeho dopravní spojení není až zas tak daleko. Venkovní cedule ještě sice prozrazují, že ve velice nedávné době nebyla pivní nabídka rozhodně tak veliká, jak je tomu dnes. Ale na všem se pracuje, vylepšuje a nebude trvat dlouho, a vše bude uvedeno do pořádku.

Ale už dnes dá toto místo více než doporučit. Sice zde není v okolí nic podobného, takže jste odkázáni na Prince Miroslava(na túru po žižkovských hospodách byste si už měli vyhradit den či dva dovolené) a pokud by se vám zde eventuálně nelíbilo, tramvají a metrem se dostanete do jiných končin Prahy.

A těm, kteří nemají v lásce piva z nabídky domácího giganta, udělá jistě radost popiska jeho produktů. Myslím, že obchodní zástupce Gambrinusu by se při čtení degustačního hodnocení "svého" piva jen "orosil". posoudit můžete sami, stačí si zajít k Miroslavovi na jedno pivo.

Mapa pivních stylů
Mapa pivních stylů

U prince Miroslava je prostě místo, kam zajde rád každý pivomilec a zejména pak příznivec pivní rozmanitosti. Kéž takových míst u nás bylo více.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 49 komentářů, poslední komentář: 06.02.2013 14:04 Komentovat
Změna Adéla06.02.2013 14:04
Sice ty dva bary fungují, ale už nemají spolu nic společného, každý ma jiného majitele i...
Příspěvek odstraněn Dalibor Janda16.02.2012 17:41
Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval publikační pravidla našeho portálu!
Příspěvek odstraněn Alfréd Tetička16.02.2012 12:48
Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval publikační pravidla našeho portálu!
Pivo Opat David14.02.2012 22:04
Dobrý den poraďte mi prosím kde v brně točí pivo Opat. Děkuji za odpověď. David Blatný...
Re: Re: Re: Re: Re: třináct... Honza Had16.08.2011 13:00
A ty víš? Pouč nás. Proč již delší dobu z různých zdrojů slýchávám, že Svijany...
Re: Re: Re: Re: třináct... pepa14.08.2011 00:36
Je vidět, že o vaření piva ve Svijanech víte úplný kulový.
Re: Svijany umbob30.05.2011 19:10
Vážený pane Miloši. Všiml jste si, jak staré jsou příspěvky, na které reagujete?V té...
Svijany Miloš27.05.2011 20:30
Vážený pane Kočko. Můžete mi zde napsat, co mají chemické sloučeniny ze Svijan,/...
Vyhledávání