úvod
homepage

Komentáře

článku: Suroviny – věčný to problém

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
1234
 Zobrazit komentáře: podle vláken

Re: prosím o radu, (hroch, 06.04.2008 16:59) celé vlákno | reagovat
Já používám mostoměr na určení množství cukru v hroznové šťávě. Ten při nezkvašené mladině ukazuje stejně jako pivovarský hustoměr, ale při prokvašené tam vzniká diference. Kontroloval jsem to a vinný moštoměr ukazuje 4% ale pivovarský ukazuje 3,4% při 10st.C. Já suduji a lahvuji 12ku při 4-4,2% viného moštoměru.
Re: Re: Re: Re: prosím o radu, (Petr, 03.04.2008 22:09) celé vlákno | reagovat
Dík,už sem přečetl několik návodů,ale asi mě popletl"fermentační drops" pro 2.kvasení.
Re: Re: Re: prosím o radu, (DAG, 03.04.2008 15:46) celé vlákno | reagovat
Nepřislazuji. Pokud jsem sudoval dříve pivo, bylo dost sladké a hodně pěnilo. Při vykvašení na 3,5% pění méně, ale po měsíci je to OK.
Re: Re: prosím o radu, (Petr, 03.04.2008 13:40) celé vlákno | reagovat
Dík snad vydržím.A co s přislazením,dále už nepřislazuješ?
Re: prosím o radu, (DAG, 03.04.2008 12:43) celé vlákno | reagovat
Já 12-ku suduji při 3,5%
prosím o radu, (Petr, 03.04.2008 12:38) celé vlákno | reagovat
30.3.sem uvařil 12%,dnes sem změřil a má 7% zb.cukru -kdy mám stočit do nádob pro ležení?A je třeba přiživit kvasnice ?
Nejlepsi nabidka, (Honza Kočka, 04.03.2008 09:15) celé vlákno | reagovat
Podle me ma v soucastnosti nejlepsi nabidku rozhodne firma Eurobach, ktera k nam dovazi mladinove koncentraty Muntons. Krome polotekutych kvasnic Wyeast privezli i specialni slady Weyermann. A vypada to, ze maji celou jejich nabidku: http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/suroviny/slady/slady-nemecke--weyermann-/
Re: Nákup surovin není žádný problém !, (petrbrew, 04.03.2008 07:26) celé vlákno | reagovat
Jak mám Raven rád a jsem s ním maximálně spokojený, nelze říct, že by nabízel veškeré suroviny. To asi nenabídne nikdy nikdo a tvůj posudek je trochu přehnaný. Jistě mají všechny základní suroviny ale i tak takové tvrzení pokulhává, protože každý považuje za základ něco jiného. Jde o to, že v tomto článku se především diskutuje o rozšíření sortimentu, aby se daly vařit specialitky i jiné než český světlý spodně kvašený ležák. :-)
Nákup surovin není žádný problém !, (petr, 03.03.2008 19:42) celé vlákno | reagovat
Veškeré suroviny pro vaření piva koupíte na dobírku na www.raven-trading.cz zásobují velké pivovary ale zasílají i pro domácí vařiče - Homebrewing.
výdejní místo slady a kvasnice - Re: spec. slady, (Třebovský Čmelák, 11.02.2008 09:51) celé vlákno | reagovat
Zdravím!
Zřejmě je to o domluvě. Když jsem loni v létě byl v Litovli, řekli mi, že se klidně domluvíme i na prodeji 50 kg pytle sladu. Takže mě napadá, že pokud bude zájem, tak se mohu zaangažovat a udělat výdejní místo sladu v Moravské Třebové ( 55 km od Olomouce a 35 km od Litovle, 75 km od Brna, 90 km od Hradce Králové a Pardubic). Odpoledne a večer bývávám doma tak mě můžete navštívit !!!

Mám odzkoušený i český a bavorský slad z humnové sladovny Bernard z Rajhradu (moc dobré zcukření do 10 minut - obsah extraktu až 82%) a plánuju odzkoušet vaření z českého sladu z Jevíčka.

Zájemci o pytlovaný český slad hlaste se třeba týden předem, na speciály se domluvíme. Pro kvasnice bych musel příležitostně do Starobrna (z CKT), Litovle či Poličky, uchovával bych je v kuchyni v ledničce ( max 5-10 l PET).
Chmel granulovaný bych musel vyžebrat nebo odkoupit pytel ve Starobrně - nějaké konexe z minula tam ještě mám... 8-))

Dej Bůh štěstí !

Aleš Ondrůšek - Čmelák
trebovskycmela
Re: Re: Re: ano, (petrbrew, 30.01.2008 14:49) celé vlákno | reagovat
Ahoj, je to ta 150. :-) Jiný šroťák ani na straně 7 není :-) Mám to s těmi kovovými plochami. Myslím, že jsem to koupil přes http://www.domacimikropivovary.cz/, ale nejsem si teď úplně jistý. Zkoušel jsem teď najít odkaz přímo tam, ale nepodařilo se mi to. Buď to právě nemají v nabídce, nebo jsem to koupil přes nějaký jiný netshop. :-) Ať se daří.
Re: Re: ano, (mnich, 29.01.2008 17:38) celé vlákno | reagovat
Petre, zdravim, (taky absolvent kurzu ;o) ), jakej to mas ten srotovnik? Ten typ 150?
Re: Re: Zajímavý odkaz, (petrbrew, 29.01.2008 07:35) celé vlákno | reagovat
KEGu se u nás neříká sud ale bečka, ale to je vedlejší. :-) To co sháním je něco takového: http://www.varia-plus.cz/soudek-pvc-5-litru-flach- 236.html, nebo http://www.varia-plus.cz/soudek-inox-2-x-korb-1x-f lach-235.html, ale zas nějakou přijatelnější cenu. A pokud možno, aby šlo o nerez a ne o plast. Narážecí hlava by měla být FLACH (žehlička) :-) Díky. P.
Re: Re: Re: Re: Re: sacharometr, (Mnich, 28.01.2008 16:26) celé vlákno | reagovat
Co se sacharometru/cukroměru/hustoměru týče, je asi jedno, co se použije, hlavní je vědět v jakých jednotkách je přístroj kalibrován, popř. jak se tyto jednotky vztahují k naší požadované stupnici koncentrace mladiny. Firma Mistr sládek dodává hustoměr, jehož stupnice se vztahuje přímo k použití se sadou Mistr sládek, má to pouze nějakou vnitřní stupnici a o koncentraci mladiny nic neřekne. Čili pro použití při domácím vaření ze sladu je k ničemu.
a co Brno?, (Mnich, 28.01.2008 16:19) celé vlákno | reagovat
Když vidím, jak je složité zprovoznit prodejnu, resp. výdejnu v Praze, úplně se bojím napsat tuto poznámku... Nicméně mi to nedá: Což takhle zřídit něco podobného i v Brně? No je mi jasné, že to už by se neuživilo asi vůbec, ale berte to aspoň jako námět k zamyšlení, aby se na Brňáky nezapomělo.. ;o) Sehnat živé tekuté kvasnice nebo chmel vidím zatím jako problém...
Re: Suroviny věčný problém?, (Tomáš Beneš, 26.01.2008 10:47) celé vlákno | reagovat
I já kupuju u ravena. Bohužel má pouze standardní nabídku sladů a žatecký červeňák. Ale dodávky jsou takřka okamžité. Samozřejmě je třeba připočítat cenu balného a dopravného.
Re: Re:, (Viky, 25.01.2008 23:32) celé vlákno | reagovat
ad 6) ...a někdy i měsíce, jak tak koukám na kalendář ;-) Ale snad se jednou taky dočkám :-) I když občas zažívám nepříjemné chvilky, protože na to domácí pivko se těšilo pár konkrétních lidí a zásahem osudu minulý týden se stalo, že jeden z nich už ho neochutná nikdy :-( Ono by ani tak nevadilo, aspoň mně, že to trvá dlouho - přeci jen to není kvůli kšeftu a zaplať pánbůh, že se našla dobrá duše, která to vůbec dělá - ale trochu nepříjemné je, že nemám tušení, kdy to, aspoň zhruba, můžu čekat, nebo jestli to neskončilo někde v zapomenutých e-mailových zákoutích internetu.
Re: Re: Experimentovat se musí!, (Tomáš Beneš, 25.01.2008 11:47) celé vlákno | reagovat
Zajímavé odkazy. Na těch polských stránkách nabízejí slady ze Weyermannovy sladovny v Bambergu. Mají poměrně pestrý výběr, část stránek je provedena i v češtině. Jsou tam i nějaké recepty, kdyby někdo chtěl něco k inspiraci. Mrkněte na to:
www.weyermann.de
Re: Zajímavý odkaz, (Petra, 24.01.2008 14:43) celé vlákno | reagovat
Nevím přesně co myslíš bečkou, kterou hledáš, ale tu je super plechovka http://www.gastroserver.cz/pivo/pivo-purkmistr-12% B0-svetle-10-l+id-PPS10.htm

tady mají věcičky z umělé hmotičky http://www.obalyat.cz/cenik.php
tu též http://www.mevatec.cz/index.html?pod=/_4426x.htm
http://katalog.ambra.cz/sudy-na-odpad-c582-p2.htm

http://www.vdp.cz/
Re: Re: Zajímavý odkaz, (honza, 24.01.2008 01:45) celé vlákno | reagovat
Je to tak, Franta Richter kvuli ostatnim aktivitam jako jse vyroba pivniho octa, zmrzliny, whisky, rumu a td nemel na homebrewing cas.

Ale protoze jezdil a pravidelne jezdi do Bavor,kde dlouha leta zil, mel pristup-pravidelny k danym soecialnimsladu apodobne.

Proto jsem se tu vlastne ptal, jestli byste meli o dane veci zajem. V ramci reseni dodavek surovin pivovaru Kocour by se dalo neco nechat i na homebrewing...
1234
Vyhledávání