Komentáře
článku: Domácí výroba světlého ležáku
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Má někdo recept na tmavý stout?
Urcite ty lahve poradne uzavri,aby se do toho nic spatnyho nedostalo. Jeste by se mel z tech lahvi upoustet tlak,ale jen trochu,nikdy uplne(ale zdaleka ne vsichni upousti).
Zdravím nadšené pivaře a doufám, že nikoho neurazím tím, že se jako žena snažím fušovat pánům sládkům do řemesla. Asi tady hodně lidí rozesměju, ale přesto se zeptám, anžto žádnej učenej z nebe nespad a já tam odtud nespadla už vůbec. V tom jednoduchém receptu pro amatéry mi úplně není jasná jedna věc - a nesmějte se! - když to přendám do těch lahví, aby to zrálo, tak to mám nechat stát volně, nebo to mám pevně uzavřít? Jsem zvyklá na recepty o jídle a tam je to vždycky jak pro blbečky :-) Ale jsem velká fanynka malých pivovarů a kdo zná trochu Klatovy, asi ví, kam chodím nejraději. Tak doufám, že mi někdo poradíte a až budete lámat rukama nad hlavou, že si je nezlomíte.
Bohuzel vetsina KEG sudu na ceskem trhu ma pojistku a proto je nejlepe je rozebrat v pivovaru, kde jsou na to vybaveni specialnim klicem dle typu sudu a pojistky. Desinfekce je nejjednodussi peroxidem vodiku [1 - 2 %]. Stejne jako rozbite koleno a nebo kyselinou peroctovou {0m005 - 0,1 %]. K sehnani v kazde lekarne
1.Jak se dá rozebrat KEG-sud? Aby se dal vymýt a vydezinfikovat.
2.Čím dezinfikovat nádoby na kvašení a zrání při vaření piva?
2.Čím dezinfikovat nádoby na kvašení a zrání při vaření piva?
Pivovarské kvasnice v českých zemích - Saccharomyces carlsbergensis Hansen - více publikace Pivovarské kvasinky od autorů O. Bendová a M. Kahler, SNTL 1981.
Jde o tzv. spodní pivovarské kvasnice, které se samozřejmě odlišují od kvasnic pekařských. K sehnání jsou v každém produkčním pivovaru (bohužel ne vždy je pivovar ochoten je prodat) a samozřejmě v homebrewářském obchůdku sveta piva.
Jde o tzv. spodní pivovarské kvasnice, které se samozřejmě odlišují od kvasnic pekařských. K sehnání jsou v každém produkčním pivovaru (bohužel ne vždy je pivovar ochoten je prodat) a samozřejmě v homebrewářském obchůdku sveta piva.
Pivovarské kvasnice je široký pojem mohl byste to rozepsat a upřesnit.Jinak dobrý.
skvělé, hned dvě potěšující zprávy nad sebou - setkání severočeských homebrewářů a rozšíření rubriky :-)
Tak to je super zprava. NAvic se nemusi setkavat jen ty ze severu Cech, ale i v jinych castech nasi republiky. Mame totiz dojednanu dalsi spolupraci s mistnimi ctenari - Plzen, Brno, Hradec Kralove, Liberec. A i k tomu chystame rozsirit cinnost nasi rubriky www.homebrewing.cz. Snad uz od dubna, ale o tom vice az nekdy jindy:)
Také jsem více jak před měsícem s kamarádem uvařil první 20-ti litrovou várku jednormutového ležáku s názvem Karel I.
Kromě toho, že už z něj moc nezbylo a moc se těšíme na ještě zatím nepočatého mladšího bratříčka Karla II. tak ve mě dozrála myšlenka na uspořádání setkání. Na setkání s podobnými hravými "blázny" pro které manželky, maminky apod. mívají málokdy, jak již Honza naznačil, dostatek pochopení.
Moje představa je taková, že s dostatečným předstihem bychom se dohodli na termínu, na který bychom navařili. Předběžně mám dohodnutou i podporu jednoho severočeského pivovaru, kde bychom se setkali a měli možnost ochutnat naše pivní unikáty.
Myslím si, že většině z nás začínajících a mírně pokročilých může velice pomoci konzultace s pivovarskými odborníky o tom, co děláme dobře a co se dá zlepšit. Zajímavé může být i srovnání pivovarského „hardwaru“ na 20 litrů s tím třeba X-set hektolitrovým.
O setkání dám určitě vědět na těchto stránkách, případně se můžete ozvat
Kromě toho, že už z něj moc nezbylo a moc se těšíme na ještě zatím nepočatého mladšího bratříčka Karla II. tak ve mě dozrála myšlenka na uspořádání setkání. Na setkání s podobnými hravými "blázny" pro které manželky, maminky apod. mívají málokdy, jak již Honza naznačil, dostatek pochopení.
Moje představa je taková, že s dostatečným předstihem bychom se dohodli na termínu, na který bychom navařili. Předběžně mám dohodnutou i podporu jednoho severočeského pivovaru, kde bychom se setkali a měli možnost ochutnat naše pivní unikáty.
Myslím si, že většině z nás začínajících a mírně pokročilých může velice pomoci konzultace s pivovarskými odborníky o tom, co děláme dobře a co se dá zlepšit. Zajímavé může být i srovnání pivovarského „hardwaru“ na 20 litrů s tím třeba X-set hektolitrovým.
O setkání dám určitě vědět na těchto stránkách, případně se můžete ozvat
Coz o to,hezke by to bylo, tedy ty tri rmuty z dlouhe lezeni. Jenze hrnec, lednice a manzelka a vyse napsane nejde moc dobre dohromady:)
Asi je trošku zavádějící takto nazývat ležák plzeňského typu,ale mám zato,že pro začátek uvedený postup opravdu stačí.Sám jsem nedávno vařil teprve čtvrtou várku a tak vím,jaké jsou začátky.Vařím zatím jednormutově a to třetí pivo mělo stupňovitost 15,31 a obsah alkoholu 6,85 % a mě ,ale hlavně všem známým hodně chutnalo.Většinu dávám do petek,ale stále zvyšuji počet skleněných lahví s patentním uzávěrem. Myslím si ,že měsíc zrání je minimum a kdo si počká déle,ten rozhodně neprohloupí.Možná nemám právo dělat chytrého,ale fandím všem,kdo to chtějí taky zkusit,má to něco do sebe.Dej bůh štěstí.
tolik bych netřoškařil; co tři rmuty a 70 dní? :-)
dobře, to je odemne už hodně staromilecké
dobře, to je odemne už hodně staromilecké
Tento článek je určen především pro začátečníky a předpokládám, že pro začátek je vhodné začít co nejjednodušším způsobem (infusí) a začínající domácí vařič bude chtít své pivo co nejdřív ochutnat (14 dní je minimum). Jinak souhlasím, ža správný český ležák je vařený dvourmutovou dekocí a leží alespoň 35 dnů.
že 3 tejdny ležení sou minimum
i moje zkušenosti tomu plně dosvědčujou
tak co tam sakra dělá těch "14 dní"?
a infuze nebo 1-rmut určitě nejsou nej pro výrobu "světlého ležáku" jakkoliv je to jistě snahou zjednodušit to pro domácí vaření
a z čeho úplně šílím sou ty PETky
8-úúú
¨jinak ale pěknej a určitě pro spoustu lidí užitečnej článek, takže dám za 1
i moje zkušenosti tomu plně dosvědčujou
tak co tam sakra dělá těch "14 dní"?
a infuze nebo 1-rmut určitě nejsou nej pro výrobu "světlého ležáku" jakkoliv je to jistě snahou zjednodušit to pro domácí vaření
a z čeho úplně šílím sou ty PETky
8-úúú
¨jinak ale pěknej a určitě pro spoustu lidí užitečnej článek, takže dám za 1
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání