úvod
homepage

Komentáře

článku: Jak se u nás daří Heinekenu?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

Heineken a tak..., (Tomáš Semrád, 02.12.2007 16:52) celé vlákno | reagovat
Jestli koupí "kluci holandský" i skupinu kolem Zlatopramene (což je dle mého názoru již "upečeno", o čemž svědčí i výrazné personální změny na některých místech v tamních pivovarech), pak už poskočí tulipán tuším někam ke 13% a bude atakovat skupinu Staropramen. Jestli to stihne letos, pak opravdu může rok 2007 považovat za ještě úspěšnější toho loňského. "Gratuluji...."
Kampaň s názvem "Nejlepší pivo na celé Moravě" se nejvíc negativně projevila hlavně na Vyškovsku...a na přítomnosti resp. částečném vymýcení tamního piva z hospod. Bohužel. Na hodně místech, kde dříve léta letoucí vládl neochvějně vyškovský pivovar, už jsem zahlédl tento zavádějící slogan...
Mimochodem, na kritiky starobrněnského piva (ad Zbyněk Holan či Martin Borský). To jestli je to kritika oprávněná či nikoli, ať každý zhodnotí sám. Já tvrdím, že od nadnárodních koncernů na českém trhu přítomných, je Starobrno nejlepší. Dodávám, že nepočítám Ostravar. Co já pamatuji od ortodoxních vyznavačů Starobrna, tak před vstupem BBAG do Brna to prý bylo se Starobrnem mnohem mnohem horší. Mám jednu otázku: Co říkáte nebo jak hodnotíte jejich nealko "Fríí"?
A co se týká hospodářských výsledků Hostanu, tak si nepamatuji (5-6 let zpátky), že by vykazoval jiné, než velmi dobré, proto zkazkám o neefektivní výrobě ve Znojmě apod. naprosto nevěřím. Možná, že se jim (holanďanům) ty výsledky ani moc nehodí do krámu...
Jedna, do výroby přímo zasvěcená osoba ve Starobrnu, mi sdělila, že pod vládou jejich chlebodárce, je to opravdu hrůza hrůzoucí a hodně lidí přímo v pivovaru nemůže holanďany ani vystát...
A ještě dotaz na adresu "Dobrého pifka"? Jak tady někdo tvrdí, že mu "pingl" sdělil, že se toto pivo pro Heineken vyrábí v Martině...Vždyť tamní pivovar už je minimálně 2 roky uzavřený, takže se táži zda to někdo neví, kde se toto pivo opravdu vyrábí?

Krušneken, (Karpak, 14.06.2007 19:33) celé vlákno | reagovat
to je opravdu mocný direkt , jaky byl zase po delší odmlce českému pivovarnictžví uštědřen. Pak je úsilí vlády prodat Budvar pochopitelné.
důležitá novinka, (Martin Štros, 14.06.2007 19:23) celé vlákno | reagovat
Heineken dnes oznámil, že koupí pivovar Krušovice a celkově tak bude mít podíl na trhu 8 % ...
Slavnosti piva, (Tomáš Maier, 23.05.2007 22:26) celé vlákno | reagovat
Netušíte někdo, zdali součástí letošních slavností hostana (1.6. - 2.6.) bude i prohlídka pivovaru? Uvažuju, že bych se tam patrně v pátek vypravil. Případně jak to probíhalo v předchozích letech?
Medový Broumov, (Petr Buriánek, 19.04.2007 11:06) celé vlákno | reagovat
Tak jsem si včera dal medového Opata z lahve a tentokrát již opravdu medový byl...
Křeslo v PPKK, (Michal Rambousek, 19.04.2007 00:17) celé vlákno | reagovat
Zbynku,
děkuji za pochvalu, vynasnažím se i v budoucnu nezklamat důvěru konzumentů tohoto serveru...
K Tvé výzvě na obsazení rezervovaného křesla v PKKK: jsem přímo nažhaven na nějaké diskusní posezení u zajímavého piva, tudíž mi,prosím, napiš nějaké konkrétní datum setkání a nejlépe i kontakt na Tebe, můj mail je v záhlaví.

Dobrému a zajímavému pivu zdar!

P.S 1.: Asi jste si všimli, že mi v textu občas chybí někde háčky. Není to tím, že bych byl negramot (byt chybicka se občas asi každému vloudí), ani že bych si text následně nekontroloval, jenom mi moje klávesnice některé háčky nezobrazuje a zatím jsem s tím nic neudělal, pivo má přednost...

P.S 2: Zdá se, že diskuse na serveru nám začíná nabírat obrátky, což je jedině dobře - co tě nezabije, to tě posílí!
Broumov, (MirEgg, 18.04.2007 12:43) celé vlákno | reagovat
Ad Broumov: Tak to medové pivo jsem zkoušel ve Flédě a medu jsem tam necítil pranic, jinak chutné pivo. Myslel jsem, že ta nemedovost je způsobená mým předchozím pivem, Pegasem Gold, který mi přijde dosti sladký-medový, ikdyž med do něj asi nedávají... Vidím, že nemedovost Broumova nebyla jen můj a přítelčin špatný vjem :-)
Piva s ... atd., (Petr Buriánek, 18.04.2007 08:05) celé vlákno | reagovat
Ad Klášter: Měl jsem ho naposledy před skoro 2 lety na Letný a černý (ležák?) byl vcelku dobrý. Před cca 11 lety jej chvíli točili ve Strašnicích (světlá desítka a černý) a obě měla příchuť po myšině.

Ad Nová Paka: Před vánoci jsem pil v pivní galerii točený Podkrkonošský speciál tmavý a byl vynikající...

Ad PU: Letos jsem měl 2 plechovky a jednu lahev opravdu žádný zázrak to nebyl. Nicméně někdy v únoru jsem se stavoval "U Slámů" (točí z tanku) a bylo velmi dobré (až na tu cenu:-( ).

Ad Broumov: Minulý týden jsem měl v Pivovarském klubu jejich novinku - medový a jak již zde někdo někde psal, med nikde a naopak příchuť po myšině.

Ad Hukvaldy: Na začátku roku opět v PK jsem měl jejich 12° a byla vynikající. Minulý týden jsem si ho natěšen opět objednal a byl jsem dost zklamán...

Ad Koutský: Piju vcelku pravidelně (cca 1x za měsíc) a prakticky vždy vynikající s jednou vyjímkou, přibližně v srpnu byla přímo v jejich výčepu černá 14° lehce nakyslá.

Ad Beroun: Jejich velikonoční 14° byla vynikající. 3x jsem se pro ní stavoval a škoda, že už došla.
Piva s ... atd., (Zbyněk Holan, 17.04.2007 15:19) celé vlákno | reagovat
Líbí se mi příspěvek Michala R.! Připomínám jak jsme se domlouvali na degustaci v únoru...rezervuji stále pro Tebe místo v PPKK!

Ad Klášter: možná si vzpomenete jak jsem ho před rokem chválil ?! Hodnocení kolem 3, a teď ? Od prosince se nedá pít - hodnocení kolem 6!!! Podprůměrné pivo. Ve vůni i v chuti je cítit zkvašená chuť - něco jako domácí čůčo! Od 10 po 12ku, 14ku jsem dlouho neměl!

Ad Nová Paka: ta má speciální příchuť, která mi ovšem vůbec nevadí, naopak mi přijde velmi zajímavá. Ty ji nazýváš lepenkovitá, já ji nazývám příchutí kouře z uhlí, taková esence jako když v zimě jedete vesnicí, kde převážně topí uhlím. Jeden znalec místního pivovaru mi prozradil, že ve sladovně se topí uhlím ....a jsme doma...

Ad podchlazené pivo: to je opravdu východisko jak napálit zákazníka a ještě z toho udělat ctnost (z-n-c). V USA už to praktikují nějaký ten pátek!!!! Extra Cool super mega light!!!

Ad Pilsner Urugvaj: bývalo to dobré pivo, a kdo tvrdí, že je pořád stejné, tak je sedmilhář první kategorie!!!! V současné době 12ka chutná jako 8ka ovšem řádně přihořčená, prázdné hořké pivo a nic víc. Ve vůni je cítit mladina jako u nealko piv!!! Stačí??? Mě až nad hlavu!!!

Opravdovému pivu zdar!
Velcí hráči, (Míra Šmíra, 17.04.2007 10:22) celé vlákno | reagovat
Ještě jedna pozitivní asociace z článku J. Kani. Pokud tak významný světový hráč jako Heineken se v okolních státech tolik roztahuje zatímco u nás má jen 5% tržního podílu (se slušným nárůstem zisku), tak mě jako pivoČecha to u srdce hřeje. Svědčí to o vyzrálosti pivního trhu u nás. (Jen kdyby nám Milleři tolik nekazili naši Queen of SABa, bývalou královskou Plzeň). Takže pokud se i další světový hráč na našem trhu (Mr. Big U.S. Budweisser, hned jak ho sem pan Říman vpustí, už na tom kluci dělaj) bude motat kolem tržního podílu 5%, tak to snad bude o.k. Jen ten Budvar už nebude voňavej, chmelenej, ale zato báječně light.
Dobré pifko ještě jednou, (Ňy Wom, 17.04.2007 01:26) celé vlákno | reagovat
Dobré pifko jsem požil včera, a pingl tvrdil, že ho pro ně dělají v Martině, tedy naozaj Heineken. Desítka paradoxně chutnější dvanáctky, oboje ale průměr.
To Míra, (Chody, 16.04.2007 21:09) celé vlákno | reagovat
Všimli jsme si!
Extra could, (Míra Šmíra, 16.04.2007 17:52) celé vlákno | reagovat
To je morbidní zvrácenost. Prezentovat jako úspěšnou marketingovou novinku podávání silně podchlazeného piva s efektem krásně namražené sklenice. Podle mě podchlazení piva opravdu (kromě hrdelního kataru u imunitně slabších jedinců) má jediný efekt - potlačení chutě nebo zamaskování toho, že tam žádná chuť není. Při mých degustacích se Heineken svojí "plnou" chutí a barvou pohybuje mezi nealko pivem a dia pivem.
A Géčko mají většinou všude taky velmi studené, všimli jste si? Jako by těm hospodským radili, jak na ty konzumenty vyzrát.
pivko a Praha, (jaroslav stofko, 16.04.2007 15:41) celé vlákno | reagovat
ahojte, tam som bol v sobotu 14.4.v Prahe,samozrejme som ochutnal výborné pivá,v Pivovarskom dome /banánové a borůvkové - zaujímavé chute, pražákom doporúčam a nie sa nadájať tým istým Gambáčom,Staropramákom alebo Prazdrojákom/, v minipivovare U Medvídků-super pivo a Sv.Norbert tak isto vynikajúce pivo aj 13°polotmavé a 14°tmavé - to nemá žiadnu chybu,samozrejme aby som neurazil dal som si aj jedného 10°Gambáča - dobrý.
Som zvedavý kto sa mi na to ozve,len tak pre zaujímavosť,rád by som bral názor pražákov,ďakujem Jaro
Piva s menšími či většími vadami - třeba Klášter, Nová Paka, (Michal Rambousek, 13.04.2007 01:47) celé vlákno | reagovat
V rámci předešlými diskusemi na tomto a jemu podobných serverech inspirované a mnou zahájené nové neformální kampani „Za silně konkurenceschopné české malé a střední pivovary, které vyrábějí zajímavé pivo, avšak bez vážných výrobních vad“ si dovoluji začít též s konkrétnějším označováním dle mého názoru těch piv a jejich výrobců, které v tomto ohledu (pozor: je to nic více, ale i nic méně než můj názor!) představují podstandard, standard i nadstandard. Aby to bylo co nejvíce objektivní, tzn. když se řeknu á, měl bych říci i bé, dokonce i cé, bude to seriál na pokračování. Zaměřím se na malé a střední průmyslové pivovary, které nejvíce sleduji. Minipivovary tedy nechávám stranou, ale i na ně možná dojde. A aby to vše bylo pro začátek lépe stravitelnější, začnu od minulosti.

Klášter
Ti pánové z Miletína (at už pili Gambrinus či místní Chmelku nebo Pytláka) svým způsobem mohli mít do značné míry pravdu.Záleží na tom, o jakém časovém horizontu se při jejich hodnocení kvality piva jednalo. Asi před 4-7 lety to bylo pivo (při jisté míře abstrakce možno uvažovat celé rozpětí produkce 10 - 14 % EPM), které se vyznačovalo silně esterovou (ovocnou) příchutí. A to často takovou, že mě coby příznivce mírné ovocné příchutě a vůně u ležáku českého typu, která však musí harmonizovat (příklad: Rohozec nejlépe 11% v jeho nejlepší formě) přecházela chut na toto pivo, o příznicích masově vyráběných sterilních piv at už se jmenují Karel Kvapil nebo Jarda Rychlík nemluvě (vé svém okolí mám pro účely výzkumu i osvěty dosti reprezentativně širokou skupinu takto orientovaných jedinců), a což teprve následky pití druhý den....
Pravdou je , že cca před 4 roky se změnou majitelů a následnými personálními změnami došlo i k úpravě chuti tohoto piva. Už není zdaleka tak ovocné, mírně sladký základ je nyní zastřen poměrně silným chmelením, nicméně pro mě osobně to jsou dvě oddělené složky chuti, které netvoří ten jediný harmonizující celek. Tudíž můj názor: v současnosti pouze průměrné pivo (ani nefilrované to nezachrání, byt je samozřejmě zajímavější).

Nová Paka
Aby v tom Klášter nebyl tentokráte sám, případ ještě jednoho, a asi i většího hříšníka. Nová Paka v přibližně tom samém časovém horizontu, tj. 4-7 let nazpět. Hlavní vada byl tentokráte jiné, byla to oxidace (konrétně lepenkovitá příchut). Neustále jsem si to při zimních i letních výletech do Krkonoš ověřoval, byt jsem byl mezi kolektivem občas i za „blba“, který si nedá „jistý“ Budvar před nejistým pivem z malého pivovaru. Má odpověd byla - důvěřuj (dosad cokoliv), ale prověřuj! Tak jsem neustále prověřoval učebnicovou lepenkovitou příchut!
Ale i příběh Nové Paky má happy end, byt pro mě zase v té průměrné rovině. Pravidelná silná oxidační příchut zmizela, ale do harmonického zajímavého piva to má ještě daleko - u mě prostě průměr (napříč výrobkovým spektrem).

P.S.: Jsem si vědom, že ne všichni budou s mým hodnocením souhlasit, ale o tom to je! Diskutujme, obohacujme se, vyměnujme zkušenosti, sterilitu v produktu i v názorech přenechme jiným (momentálně tohoto černého Petra patrně drží globální, tedy i čeští velkovýrobci a hlavně jejich zákazníci - Am I wright, Mr. Short? Perhaps I´ll change my mind after trying your so long announced Master... ).
Dobré pifko v Slovakpubu, (David Ručka, 12.04.2007 15:09) celé vlákno | reagovat
Ono Dobré pifko dají na požádání každému, personál je v tomto liberální. Horší je, že je stejně Nedobré. Kdysi ho propagovali jako nepasterované pivo zo Svätého Jura. Nyní cedulky praví, že se vyrábí v spolupráci s Heinekenem. Tož nevím, co si o tom mám myslet.
Mimochodem, neví někdo jak se běžný pivař dostane do svätojurského Kláštorného pivovaru? Je to jakýsi VIP klub a jejich pivo z jiných hospod naprosto vymizelo. Podařilo se mi ho ochutnat asi dvakrát a nic moc.
Blava, (MirEgg, 11.04.2007 16:37) celé vlákno | reagovat
Když se to už překulilo k Blavě, Slovak pub má v nabídce (prý pouze pro VŠ studenty) "Dobré pifko" 10° i 12°, o kterém tvrdí, že to je jejich "domácí pivo". Ještě jsem ho neměl, tak nevím co to bude... Viz http://www.slovakpub.sk/pdf/slovak_pub_listok_internet_08.pdf
Blava, (honza, 10.04.2007 20:38) celé vlákno | reagovat
Me se postestilo byt zaveden v tydnu do jednoho pubu kousek od vladni budovy (naproti Fakulte architektury)- Kotolna pub. Krome Krusovic, Plzne maji i Hoegaarden, Kaltenecker tmavou 13 a Cernou Horu. K tomu 15 piv v lahvi vcetne Black Hillu a napriklad i Maisels weisse ( to je i v 5 litrovem soudku)
To Weetek: o Bratislavě, (David Ručka, 10.04.2007 19:17) celé vlákno | reagovat
Pokud najdeš v Blave solidní pivo, tak nám to oznam. Mně se to prakticky nepodařilo. Občas zajdu na Bernarda do Cafe Lyceum na Suchom myte - malinký zakouřený lokál se vším, co Humpolec produkuje včetně skvělého, ale zrádného kvasničáku.
Široký výběr slovenských piv najdeš v Slovak pubu na Obchodnej ulici. Většinou se však skoro nedají pít. Přesto stojí za navštívení kvůli atmosféře a dobrému jídlu. Pan Hlina, šéf, podporuje Lesoochranárske zoskupenie VLK, kterého jsem členem, takže se tam scházíme. Má též farmu na úbočí Malých Karpat, kde hodlá produkovat biopotraviny pro svou rozlehlou a pestrou krčmu. Chodí tam spousta studentů. Nevýhodou je měnící se početný personál, který právě o starání se o pivo neví nic. Kdysi tam čepovali slušné kvasinkové, asi Stein, leč vzdali to zřejmě kvůli zvýšené pěnivosti.
Hospod se Steinem je pramálo, najdeš je na jejich webu, i s klipem Dary Rolinc. Vyhledávat hospody můžeš též zkusit podle různých zadání na kamnapivo.sk.
Za zajímavé považuju, že krom všudypřítomných plzni, krušovicím, staropramenu se v pár spíše periferních podnicích čepuje právě Bernard a Černá Hora.
Klášter, (Tomáš Kroupa, 10.04.2007 16:08) celé vlákno | reagovat
Včera jsem Klášter měl, byl vynikající. Předčil i o něco Svijany, které byly taktéž na čepu. Jednalo se o dvanáctky. Stále mi uniká kvasnicový Klášter, snad se jednou dočkám. Asi si udělám malý velký výlet na kole...
123
Vyhledávání