úvod
homepage

Komentáře

článku: Pomoc malým pivovarům?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Až následným průzkumem jsem zjistil,, (Sládek CZ, 11.04.2004 19:16) celé vlákno | reagovat
jak že to s těmi dvěma stabilizačními "éčky" (E405 a E414) v pivě je. Jak jsem uvedl, patřím do starého železa, takže používání podobných ňamek v pivovaře jsem nikdy neviděl (zatím). Snad se toho zbavíme dřív, než to zažiju.
Děkuji Petrovi za vytrvalost, která mi otevřela okno k možnosti poznat některé "moderní" praktiky mých (taky) kolegů.
Ještě jedna otázka. Jak se pozná přídavek takovýchto věcí v pivě? Nechci někoho křivě nařknout, ale "velkým značkám" se už drahnou dobu vyhýbám a u malých toto neočekávám.
Stabilizátory, (Petr Pavlas, 06.04.2004 08:04) celé vlákno | reagovat
Jako laik jsem se domníval, že je nutno uvádět všechna "éčka" včetně E 405 (arabská guma) a E 414 (propylenglykolalginát). O přípustnosti jejich používání při výrobě piva se lze dočíst např. v pivovarském kalendáři 2004 v části o legislativě.
Nevím, kde se píše,, (Sládek CZ, 30.03.2004 01:53) celé vlákno | reagovat
že je povoleno pivo "obohacovat" arabskou gumou či alginátem. Alginát může ovšem najít svoje místo na varně, k lepšímu oddělení kalů z mladiny. Jeho přenos do hotového piva je ale v tomto případě prakticky nula. Odpovídá to i předpisu Reinheitsgebot, neboť se do piva nic nepřidá, pouze se to použije a zase oddělí, jako třeba filtrační křemelina. Alginát je ale docela drahá záležitost, neboť se to isoluje z mořských řas, a jelikož moře nemáme... Pěnivost se dá zlepšit nejenom přídavky dříve popsaného chmelového přípravku, který navíc dodává pivu docela drsnou chuť. Již za dob našich předků se používaly věci jako přídavek pšeničného sladu či rýže do vystírky. Dnes...
Otázka přídavku oxidu-kysličníku uhličitého, ať už jakéhokoliv původu je trošku lechtivá. Dobře vybavený pivovar totiž produkuje takové množství oxidu, že ho může i prodávat na další použití (třeba Coca Cola nakupuje přednostně kvasný oxid). Menším či zastaralejším provozům nezbývá než oxid nakoupit a lehce ho přidávat do hotového piva, i když většinou používají klasickou technologii. Tak se to ovšem děje už po desetiletí, to není nic nového pod sluncem. Asi i proto to není na etiketě.
Jak je to tedy ?, (Petr Pavlas, 27.03.2004 14:52) celé vlákno | reagovat
Dočetl jsem se, že u nás je povoleno použití stabilizátorů arabská guma a alginát. Že by se povolovalo něco, co nikdo nemá zájem používat ? A pokud se použije k dosycení oxid uhličitý nevzniklý kvašením - pak se přece jedná o další surovinu !
Clanek a treba i dalsi..., (Honza, 26.03.2004 21:29) celé vlákno | reagovat
Ja se zadnym clankum i jinym formam rozsireni obzoru nasich ctenaru nebranim- kazdy nazor, ktery ma "hlavu a patu", je prinosny. Tak nevahejte:)
S tim lhanim se to ma asi tak,, (Sladek CZ, 26.03.2004 21:03) celé vlákno | reagovat
ze na etikete je uvedeno, z ceho bylo pivo opravdu uvareno. Tak to predepisuje zakon. Problem nastava v okamziku, kdy se muzeme pouze domyslet o tom, kolik procent se pouzilo a jakeho puvodu byl cukr, kolik chmeloveho exraktu, nasledne chmelovych pripravku... Je to samozrejme vsechno pod taktovkou marketingovych "Vseznalku", takze to potom na etikete muze vypadat docela uhlazene a nevinne.
Stran "stabilizatoru peny" je to tak, ze to je "pouze" upraveny chmel, lepe chmelovy pripravek, takze to neni nutno na etikete uvadet extra.
Co se dodrzovani tradicnich technologii tyce, tak to je uplne jina kapitola, dnes si muze kazdy varit (dost casto i musi) jak se mu libi (ci jak je mu, zpravidla zvenci, nadiktovano) a je potom jenom na zakaznikovi, jak se necha nalakat cenou ci zblbnout reklamou. Sladek v kazdem pivovare zna moznosti, jak by to "svoje" mohl vylepsit, zavisi to vsechno ale nejvic na benevolenci vlastnika ci agresivite oddeleni marketingu, ktere je presne tou slozkou, ktera penize plynouci z uspor na kvalite vrha napr. do bezedneho chrtanu reklamnich agentur. To by ale bylo na cely clanek ci studii.
Lžou, (Petr Pavlas, 26.03.2004 12:52) celé vlákno | reagovat
Výrobci bohužel lžou dost často. Dosud jsem např. nikdy nenalezl na etiketě údaj o použití stabilizátoru pěny, ačkoli je u některých piv jejich přídavek zřejmý. Podobně je tomu i v případě dosycování oxidem uhličitým při nedostatečném dokvašování popř. jeho úplným vypuštěním v největších pivovatech.
nestandardní suroviny, (Jiří Kaňa, 26.03.2004 10:37) celé vlákno | reagovat
Ty dnes už používané nestandardní suroviny by mě docela zajímaly. Nešlo by to trochu rozvést? Znamená to tedy, že výrobce někdy lže, pokud udává na etiketě "voda, slad, chmel (cukr)"?
Diky
Levná piva nemůžu ani cítit,, (Sládek CZ, 26.03.2004 04:50) celé vlákno | reagovat
vyrábět levně znamená dnes zcela jistě vařit "z košťat", a pivo levnější než stolní voda je výsměch řemeslu, na které můžeme být zatím pořád ještě hrdí.
Podmiňovací způsob ve větě páně Veselého o používání nestandartních surovin by se snad hodil do doby tak deset let nazpátek, dnes už je to velmi rozšířený nešvar, kupodivu hlavně ve velkých pivovarech (hádejte proč asi?). Menší hráči zatím musí sázet na kvalitu, byť i za cenu ztrát. Riziko odhalení nestandardnosti ve výrobě totiž nemají šanci maskovat masivní reklamní kampaní či jinými "ZHN" dnešní doby.
Kdyby měl někdo nutkání mi napsat, že patřím do "starého železa", nemusíte se obtěžovat, já o tom vím.
Vyhledávání