úvod
homepage

Pomoc malým pivovarům? vytisknout článek

Přidáno: 26. března 2004  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,5 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 4384x

Novela zákona o ochraně hospodářské soutěže má pomoci malým firmám.

V současné době se v parlamentu projednává zákon o ochraně hospodářské soutěže. Má zamezit zneužívání ekonomické závislosti a zlepšit fungování finančních toků mezi jednotlivými podniky.

Navrhovaná novela představuje snahu o řešení situace na trhu, kterou lze charakterizovat jako stav, v němž silnější smluvní strany v obchodních vztazích využívají, a v některých případech i zneužívají, své pozice k diktování podmínek. K tomu dochází např. v prosazování dlouhých lhůt pro realizace plateb. Dále je potřeba zabránit především řetězcům, aby prodávaly zboží nebo služby pod nákladovou cenou. Ačkoli působení silnějších smluvních stran na trhu může být do jisté míry stimulační, přesto jsme svědky toho, že některé firmy zneužívají své silné pozice ve smluvních vztazích k podmiňování spolupráce s konkrétním partnerem při uzavírání smluv. Novela jako novum zavádí pojem ekonomická závislost, která je charakterizována jako vztah, v jehož rámci je vyjednávací pozice jedné strany silnější a umožňuje jí vstupovat do smluvního vztahu s ekonomicky závislým subjektem za podstatně výhodnějších podmínek. Zneužívání ekonomické závislosti na úkor jiných je v připravované novele zakázáno a přísně postihováno.

"Nechceme postupovat nátlakově, ale ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu, který zastřešuje velkoobchodní řetězce, dále s Potravinářskou komorou, Agrární komorou i se Zemědělským svazem budeme hledat řešení, které výrazně omezí znevýhodňování středních a malých firem při jejich obchodování s řetězci," uvedl Ing. Ladislav Skopal, předseda Zemědělského výboru Parlamentu ČR. "Jedná se např. o vytvoření obchodního kodexu pro velkoobchodní řetězce s tím, že by byly specifikovány dva základní problémy, tj. nákladová cena a doba splatnosti, a chceme dosáhnout toho, aby zákon začal platit nejpozději od 1. 1. 2005," dodal Ladislav Skopal.

"Řada, především malých, pivovarů poukazuje na to, že se na trhu objevují piva v "nemravných" cenových relacích, které nemohou pokrýt náklady," uvedl Ing. Jan Veselý, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. "Tato tzv. nebrendovaná piva neboli piva bez zřetelné vazby na výrobce nemohou udržet ani současnou nízkou ziskovost v pivovarnictví. Pokud by chtěl pivovar vyrábět extrémně levná piva, tvořit z těchto piv zisk a platit plnou mzdu, musel by výrazně snižovat jakost používaných surovin," dodal Jan Veselý.

Problematiku hospodářské soutěže se snaží řešit státy EU i státy, které do EU přistupují. Např. v Itálii byla vydána vyhláška stanovující seznam potravin, které podléhají zkáze, pro účely právní úpravy zpožďování plateb. Konstatuje se zde, že zpožďováním jsou poškozovány zejména malé a střední podniky, protože průměrná doba úhrady v Itálii dosahuje 87 dnů, oproti evropskému průměru, který činí 54 dnů. Hlavní novinkou je, že vyhláška zavádí automatické nabíhání úroků z prodlení od 1. dne následujícího po termínu splatnosti.

Jiným způsobem postupuje Německo, které vydalo vyhlášku spolkového Kartelového úřadu, podle níž je zakázáno omezovat nepřiměřeným způsobem malé a střední podnikatele využitím silnějšího postavení na trhu. Je rovněž zakázán prodej pod nákladovou cenou. Francie tuto otázku řeší v obchodním zákoníku, umožňuje regulovat ceny po předchozí konzultaci s radou pro hospodářskou soutěž. Španělsko zakazuje prodej se ztrátou nebo takový typ plateb dodavatelům, podle kterých se stanovuje, že obchodníci musí zaplatit v den, kdy obdrželi fakturu. Slovensko např. vydalo zákon, který stanovuje odběratelsko-dodavatelské vztahy s obchodními řetězci.

A co vy, naši milí čtenáři. Nakupujete superlevná piva? Myslíte si, že pivovary tyto levná piva šidí? Je v pořádku, že pivo je občas levnější než záloha na lahev?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 11.04.2004 19:16 Komentovat
Až následným průzkumem jsem zjistil, Sládek CZ11.04.2004 19:16
jak že to s těmi dvěma stabilizačními "éčky" (E405 a E414) v pivě je. Jak jsem uvedl,...
Stabilizátory Petr Pavlas06.04.2004 08:04
Jako laik jsem se domníval, že je nutno uvádět všechna "éčka" včetně E 405 (arabská...
Nevím, kde se píše, Sládek CZ30.03.2004 01:53
že je povoleno pivo "obohacovat" arabskou gumou či alginátem. Alginát může ovšem najít...
Jak je to tedy ? Petr Pavlas27.03.2004 14:52
Dočetl jsem se, že u nás je povoleno použití stabilizátorů arabská guma a alginát. Že...
Clanek a treba i dalsi... Honza26.03.2004 21:29
Ja se zadnym clankum i jinym formam rozsireni obzoru nasich ctenaru nebranim- kazdy nazor, ktery...
S tim lhanim se to ma asi tak, Sladek CZ26.03.2004 21:03
ze na etikete je uvedeno, z ceho bylo pivo opravdu uvareno. Tak to predepisuje zakon. Problem...
Lžou Petr Pavlas26.03.2004 12:52
Výrobci bohužel lžou dost často. Dosud jsem např. nikdy nenalezl na etiketě údaj o...
nestandardní suroviny Jiří Kaňa26.03.2004 10:37
Ty dnes už používané nestandardní suroviny by mě docela zajímaly. Nešlo by to trochu...
Vyhledávání