úvod
homepage

Komentáře

článku: Pomoc malým pivovarům?

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Nevím, kde se píše,, (Sládek CZ, 30.03.2004 01:53) celé vlákno | reagovat
že je povoleno pivo "obohacovat" arabskou gumou či alginátem. Alginát může ovšem najít svoje místo na varně, k lepšímu oddělení kalů z mladiny. Jeho přenos do hotového piva je ale v tomto případě prakticky nula. Odpovídá to i předpisu Reinheitsgebot, neboť se do piva nic nepřidá, pouze se to použije a zase oddělí, jako třeba filtrační křemelina. Alginát je ale docela drahá záležitost, neboť se to isoluje z mořských řas, a jelikož moře nemáme... Pěnivost se dá zlepšit nejenom přídavky dříve popsaného chmelového přípravku, který navíc dodává pivu docela drsnou chuť. Již za dob našich předků se používaly věci jako přídavek pšeničného sladu či rýže do vystírky. Dnes...
Otázka přídavku oxidu-kysličníku uhličitého, ať už jakéhokoliv původu je trošku lechtivá. Dobře vybavený pivovar totiž produkuje takové množství oxidu, že ho může i prodávat na další použití (třeba Coca Cola nakupuje přednostně kvasný oxid). Menším či zastaralejším provozům nezbývá než oxid nakoupit a lehce ho přidávat do hotového piva, i když většinou používají klasickou technologii. Tak se to ovšem děje už po desetiletí, to není nic nového pod sluncem. Asi i proto to není na etiketě.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání