úvod
homepage

Komentáře

článku: Dost bylo piva!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

víno vs pivo, (zdeněk reska, 12.11.2009 08:38) celé vlákno | reagovat
Drazí přátelé,
při pročítání níže uvedených příspěvků nabývám dojmu, že uvařit poctivé české pivo svede doma každý blbec, ale vyprodukovat kyselý utrejch v papírové krabici je neuvěřitelné umění, které zákonitě musí být zohledněno odpuštěním spotřební daně. Tato nikam nevedoucí diskuse odvádí čtenáře od toho podstatného - a to, že potravinářské výrobky (nápoje) obsahující alkohol jsou ze zákona zatíženy spotřební daní, jejíž výše je naprosto jasně definována obsahem alkoholu ve výrobku a objemem prodaného výrobku. Touto daní je zatížen každý pivovar, každá likérka, každý lihovar, každý soukromník z pěstitelské pálenice. Tedy proč ne vinaři?? Nevidím tady žádný důvod ohánět se náročností technologie, dobou zrání a cenou vstupů. To si přece každý normální výrobce zakalkuluje do finální ceny produktu. Tedy páni vinaři - chyťte se trochu za nos a uznejte, že pivovarníkům hezky čůráte na záda a ještě se jim u toho smějete. Ale snad na vás taky dojde....
Re: víno vs pivo, (Luděk, 12.11.2009 12:55) celé vlákno | reagovat
Kéž by jste měl pravdu i v té poslední větě!
Re: Re: víno vs pivo, (Petr Měrka, 12.11.2009 20:15) celé vlákno | reagovat
Pravdu má hlavně v první polovině první věty. Proto jsem se již před několika lety rozhodl vyádřit svůj postoj k produkci nadnárodních chemiček pokusem o to stát se nezávislým na produkci jakéhokoliv pivovaru. A nebýt houfu ochutnávačů, bylo by se mi to i podařilo :-)
Vůbec se mi ale nelíbí zášť vůči malovinařům čišící z některých příspěvků. Pánové, proto že nevíte které víno je dobré na pití a které na mytí nohou, neznamená že víno je automaticky utrejch, který nestojí za povšimnutí.
Jako Hrdý Moravan (i když ne z vinné oblasti) si hluboce vážím všech machrů, kteří v potu tváře celý rok obdělávají svoje vinohrady (většinou zděděné po předcích) a jako odměnu si vyrobí 1-10 tisíc litů vína.

Problém je daňová diskriminace, kterou musíme my pivovarníci (ať garážoví, nebo komerční) trpět. Ne tedy vinaři, ale erár je naším nepřítelem.
Re: Re: Re: víno vs pivo, (zdeněk reska, 13.11.2009 09:37) celé vlákno | reagovat
Drahý "Hrdý Moravane", je zřejmé, že taky patříte do skupiny "brouků Pytlíků", kteří žijí v bláhové představě, že když mají v občanském průkazu potvrzeno české občanství a doma dvacetilitrový hrnec, jsou Prozřetelností obdařeni znalostí vaření piva, protože každý Čech to má přece v genech.
Kde berete to přesvědčení, že vinař se na vinici a ve vinném sklepě nadře víc, než malý český pivovarník v pivovaru s varnou na deset hektolitrů? Zkusil jste si to někdy v reálu (tím nemyslím ten domácí hrnec)? To jen ukazuje na skutečnost, že o výrobě piva jste si přečetl dva články a hurá na to.
Ale musím souhlasit s tím, že ani pivovarníci, ani vinaři za tento stav nemohou, může za to stát a vstřícnost jeho úředníků vůči různým lobby. Tam je ta základní chyba.
Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (Petr Měrka, 13.11.2009 16:03) celé vlákno | reagovat
Vážený kolego diskutére.
1. naštěstí se necítím být až tak zcela Čechem (ale to s tím nemá co dělat)
2. není to 20 ale 78 litrů (hrnec)
3. nebyly to dva články, ale cca půl roku shánění informací a samostudia, několik zkušebních várek, na které navazovalo vylepšování technologie a desítky dalších várek a také kurs vaření piva v restauračním pivovaru.
4. o práci na vinici a ve sklepě něco velmi málo vím i z vlastní zkušenosti a je rozdíl mezi koupit slad a uvařit pivo a vypěstovat hrozen a udělat víno. To že je možné dovézt hrozny třeba z Albánie a dělat víno za stejných podmínek jako by byly vypěstované u nás považuju za průser.
5. Můj příspěvek mířil spíše k malo- a doma- výrobcům, z vaší reakce se mi zdá že se pohybujete spíše ve sféře menších průmyslových pivovarů.

PS
Podle prudkosti reakce jste buď vystudoval v oboru a jste proto přirozeně alergický na prostředí homebrewingu, nebo jste jen prostě dosud neochutnal.
Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (zdeněk.reska, 13.11.2009 17:11) celé vlákno | reagovat
Jen stručně a krátce,
1. Jsem taky původem Moravák, ale v dokladech mám občanství časké
2. 20 nebo 78 litrů, to je přece úplně jedno. Je rozdíl mezi hobby a řemeslem, na to jste trošku pozapomněl.
3. Tento bod jen potvrzuje, co jsem napsal. Zřejmě jste rychloabsolventem plzeňských práv, když se domníváte, že za půlrok je možno proniknout do všech tajů výroby piva (nikoliv do tajů domácího bastlení). Já i lidé z mého profesního okolí se zabýváme výrobou piva déle jak třicet let a nikdo z nás si nedovolí prohlásit, že zná výrobu tak, aby se nemusel dále učit a nechat se poučit. Stále vzájemně konzultujeme a srovnáváme a vzájemně radíme a nikdo si nehraje na vševěda. Ono to totiž jinak v řemesle nejde.
4. Váš pohled na výrobu piva se zúžil na nákup sladu a uvaření piva (já bych řekl, že se uvaří jen mladina...pivo je až pak), což zase jen ukazuje na to, že o skutečné náročnosti výroby (ne homebrewingu) piva nevíte nic podstatného. Já pamatuji ještě dřevěné ležácké sudy, rýžový kartáč a svíčku, abych v tom sudu něco viděl. A to byla PRÁCE. Netušíte, kolik je práce na otevřené spilce, aby byla zachována provozní čistota, netušíte, kolik práce vyžaduje ležácký sklep, kde se dle laického pohledu vlastně vůbec nic neděje, jen se chodí se džbánem pro pivo. Přál bych Vám měsíc práce v minipivovaru, kde se všechno dělá ručně...denně od 6:00 do 19:00 a v sobotu a neděli jen tak do 13:00. Ono totiž kvasinkám je úplně jedno, jestli je zrovna neděle nebo svátek, ta kalendář nezná.
5. Za řadu let své praxe jsem prošel provozy s varnou od 10 hl a ručním režimem až po provozy s várkou 650 hl a plně automatickým provozem a to nejen v ČR, takže dobře vím, o čem píšu.
P.S. nevadí mi homebrewing, mám kamarády homebrewáře (např. Czechbeermann) a fandím jim a radím jim, ale nemám rád ty, kteří se domnívají, že za pár lekcí na SPŠPT Praha se stávají profesionály ve stylu pivní agent 007.
Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (Honza, 13.11.2009 17:51) celé vlákno | reagovat
Vážený pane Resko, neznám ani pana Měrku ani Vás( i když s Vámi jsem měl tu čest pár minut hovořit a jako brouk Pytlík jste naopak působil nejenom na mě, ale i na ostatní přítomné. Podotýkám, že při bližším poznání bych mohl názor změnil). Dle mého názoru si pan Měrka nehraje na nějakého agenta 007, ale vadí mu protěžování vinařů. Vzájemné napadání hraje do karet vinařům( proti nimž nic nemám) a myslím si, že by měli všichni, co mají zájem o pivovarnictví táhnout za jeden provaz a ne se navzájem napadat.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (nechran, 13.11.2009 21:58) celé vlákno | reagovat
protěžování vinařů ??? Jsou osvobuzeni od spotřební daně nikoliv od daně! Platí odvody za každý litr (už od 1000 l ) a za každý hektar vinice vinařskému fondu. Takže jestli se snažíte získat vydobít výhody pro mikropivovary a menší pivovary zkuste to jiným zbůsobem než fňukáním. Srovnávání taky nikam nevede každý má své + i - .
Re: Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (Petr Měrka, 13.11.2009 23:44) celé vlákno | reagovat
nevadí mi ani tak protěžování" vinařů (malovýrobců), jako diskriminace nás domácích vařičů. Vždyť podle zákona jsem zločinec, jenom když bez nahlášení na úřad teprve pomyslím, že bych doma uvařil pár piv
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (nechran, 14.11.2009 18:31) celé vlákno | reagovat
V tom případě je třeba se ptát Co stím dělá SPP sdružení jenž má tento problém řešit.
( jestli se nepletu jediný spolek domácích pivovárníků).
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (Felčar, 14.11.2009 21:54) celé vlákno | reagovat
Opravdu se poněkud plete, jakožto člen SPP Vám musím sdělit, že primárně nejsme "spolek domácích pivovárníků", spíš bych nás nazval odbornou pivovarskou veřejností. Samozřejmě ale mnoho z nás je vařičů, snažíme se o změnu stávajícího krajně diskriminujícího a nevyhovujícího stavu, ale opravdu je to běh na dlouhou trať. Ještě ale mě poněkud zvedá ze židle Vaše poznámka, že máme řešit nějaký problém. Uvědomte si, že jsme zájmové (občanské) sdružení, vše děláme ve svém volném čase a z Vašeho příspěvku nabývám dojmu, že se nám snažíte podsunout jakousi povinnost. Nicméně rádi kohokoliv aktivního, tedy i Vás, uvítáme v našich řadách, a pak tento i další problémy budete moci jménem SPP řešit.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (nechran, 15.11.2009 03:05) celé vlákno | reagovat
Myslím si, že změnit současný stav věci, ku prospěch všem, můžou jen ti, kteří se cítí být diskriminováni. Tedy DOMÁCÍ vařiči piva.



Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (Honza, 15.11.2009 03:54) celé vlákno | reagovat
Domácí vařiči jsou sice diskriminováni, ale tím, že to většinou mají jako koníčka, je to moc existenčně neohrozí. Horší to mají malé pivovary, které to může položit. Tak jako malý vinař může těžko finančně konkurovat levným dovozům, tak malý pivovar má problémy konkurovat cenově nadnárodním monopolům. Ale o tom tady bylo řečeno už dost.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (nechran, 15.11.2009 04:22) celé vlákno | reagovat
Podporuji malé a střední pivovary jak nejlépe umím. Piji jejich pivo.
Žatec, Primátor a další ....
Re: Re: Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (Petr Měrka, 14.11.2009 00:05) celé vlákno | reagovat
1. nemá cenu řešit
2-5.Nikdy jsem neřekl, že jsem mistr světa. Nikdy jsem neřekl, že jsem se za pouhé tři roky dopracoval k dokonalosti, ještě mnoho let budu vařit v podstatě na koleně.
Učím se s každou várkou, neustále vylepšuju zařízení, diskutuju s koledy homebreváři i sládky mikropivovarů, sbírám rady, zkušenosti atd. Co je to práce vím velmi dobře, i 50 ti litrovou spilku je třeba udržovat v čistotě a to nemluvím o ostatním zařízení, díky vrozené fantazi si dovedu velmi dobře představit co obnáší práce v pivovaru, protože to prostředí je mi minimálně známé a poměrně blízké

Jen si dovolím se vší vážností tvrdit (a omlouvám se za tu drzost), že vyrobit dobré a velmi pitelné pivo i v domácích a velmi primitivních podmínkách není až tak velký problém, chce to jen trochu vrozeného fortelu(fortele?) a hlavně úctu k TRADIČNÍM postupům a křemeslu, kterým se zaklínáte.




Re: Re: Re: Re: víno vs pivo, (nechran, 13.11.2009 22:02) celé vlákno | reagovat
Největší lobista za vinaře byla na začátku 19. století mšička révokaz spolu s padlím révovím a perenosporou.
Zkuste je poprosit jestli vám taky něco vylobojí.
123
Vyhledávání